Diari Més

UxI presenta la Parlament de Catalunya una ILP per declarar la independència

La Mesa té 15 dies hàbils per decidir si accepta que la iniciativa prosperi i Cs ha demanat que no s'admeti a tràmit

La proposta d'UiX s'està estudiant per part de la Mesa del Parlament.

UxI presenta la Parlament de Catalunya una ILP per declarar la independència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'associació Unitat per la independència ha entrat per registre una iniciativa legislativa popular al Parlament de Catalunya que reclama que la cambra torni a declarar la independència i es constitueixi com un estat independent i sobirà, democràtic i social. La iniciativa de l'entitat independentista es va entrar per registre el 13 de juny i, segons un document fet públic per el mon.cat, reclama que entri en vigor la llei de transitorietat jurídica, s'obrin negociacions amb l'estat espanyol, es posi en coneixement de la comunitat internacional i s'insti al Govern a adoptar les mesures necessaris per fer «efectiva» la declaració d'independència. La Mesa té 15 dies, fins el 5 de juliol, per pronunciar-se si admet a tràmit la ILP. El grup de Cs ja ha demanat que la proposta sigui tractada a la propera sessió i que no s'admeti en considerar que «instrumentalitza» la cambra per cometre «atacs» contra l'ordenament constitucional.

Així, la iniciativa de l'associació planteja una proposició de llei per aprovar la declaració d'independència sota el títol 'Proposició de llei d'aprovació de la declaració d'independència'. El text lamenta que l'estat espanyol hagi rebutjat «tota negociació» i «violentat» el principi de democràcia i autonomia. «L’organització i celebració del referèndum ha comportat la suspensió de l’autogovern de Catalunya i l’aplicació de facto de l’estat d’excepció», apunta en l'exposició de motius que ha avançat el mon.cat.

Amb un article únic, la proposició de llei també reclama iniciar el procés constituent, explicar a la comunitat internacional la voluntat de negociar amb l'estat espanyol, demanar a la UE que intervingui davant les «violacions de drets civils i polítics» en curs i apel·la a les organitzacions internacionals per reconèixer la república catalana com estat independent.

Segons han explicat fonts parlamentàries a l'ACN, la ILP que s'ha entrat per registre en aquests moments s'està estudiant jurídicament per determinar si s'adequa als requisits que marca la llei sobre les ILP. Es tracta d'un tràmit previ abans que pugui obrir-se el debat sobre si s'admet o no a tràmit la iniciativa en el sí de la Mesa.

El grup parlamentari de Cs ha entrat per registre aquest divendres un escrit que demana que no s'admeti a tràmit la ILP. La formació liberal ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) ja va alertar que la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017 pretenia «cancel·lar en el territori de Catalunya la vigència de la Constitució i l'Estatut».

Així, Cs ha recordat que el TC ja va emplaçar els membres de la Mesa a paralitzar iniciatives parlamentaries que suposessin ignorar els pronunciaments de l'alt tribunal i han lamentat les responsabilitats penals que han derivat dels fets de 2017.

tracking