Diari Més

Societat

Totes els grups al Parlament acorden impulsar una llei per abolir els delfinaris a Catalunya

Entitats treballen paral·lelament amb empreses privades per a construir un refugi al mar Mediterrani que aculli els 22 dofins que hi ha a Catalunya

Els diputats Carles Riera (CUP), Lucas Ferro (CatECP), Jordi Terrades (PSC), Jose Rodríguez (ERC), Narcís Clara (JxCat) i la membre de l'ONG Nova Eucaria Anna Carbonell en roda de premsa al Parlament.

Totes els grups al Parlament acorden impulsar una llei per abolir els delfinaris a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Suport unànime dels grups perquè el Parlament aprovi una proposició de llei que abolirà els delfinaris i prohibirà que els cetacis visquin en captivitat. La directora de Nova Eucària, impulsors de la iniciativa junt amb altres entitats, ha assegurat que l'abolició dels delfinaris és «un anhel de la societat catalana». Paral·lelament a la via parlamentària, les entitats treballen amb empreses privades la construcció d'un refugi al mar Mediterrani que acolliria, un cop entrés en vigor la llei. els 22 dofins que ara viuen en captivitat en diferents punts de Catalunya. Aquest seria el segon refugi del món, després del de Baltimore (EEUU), en fer aquesta funció. Els dofins que hi ha al país estan a l'Aquopolis Costa Daurada, a Vila-seca, on n'hi ha 10; a Marineland, a Palafolls, on n'hi ha 8; i al Zoo de Barcelona, on en queden 4, després que 6 es reubiquessin a l'Oceanogràfic de València.

Sobre el refugi de dofins, Carbonell ha explicat que compten amb suport privat. Tot i haver-se reservat part de la informació sobre el projecte per una qüestió de confidencialitat de les companyies implicades, ha detallat que aquesta iniciativa ja està en marxa per poder entrar en funcionament un cop sigui vigent l'abolició. Malgrat que la idea és que el santuari aculli els dofins que hi ha ara al país, no descarten que es pugui arribar a acollir també altres dofins del món, de forma progressiva, i si hi ha espai.

Al costat de JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP, Carbonell ha manifestat que espera que no es tardin molts mesos per fer efectiva aquesta llei, després de dos anys treballant-la amb els grups.

El diputat Narcís Clara (JxCat) ha instat començar els tràmits per a prohibir els cetacis en captivitat i els delfinaris i ha recordat que a països com França, Alemanya o el Regne Unit ja han pres aquesta iniciativa.

Des d'ERC, Jose Rodríguez ha considerat que Catalunya «sempre ha avançat en qualitat de vida dels drets dels animals» i que ja es van fer passes endavant amb la prohibició dels espectacles de tauromàquia o per evitar que els circs terrestres poguessin explotar els animals.

El diputat socialista Jordi Terradas ha considerat que «no n'hi ha prou» amb prohibir els espectacles de dofins i que cal garantir també la «bona salut» dels animals, així com la prohibició d'importar nous dofins a Catalunya. També ha advertit que caldrà emplaçar als governs espanyol i català a que avancin en la construcció d'un refugi per poder alliberar els animals en un entorn natural.

El diputat de CatECP, Lucas Ferro, ha considerat que la societat reclama un major compromís amb la protecció animal. Des de la CUP, el diputat Vidal Aragonés s'ha mostrat esperançat perquè aquesta proposició de llei pugui significar també un canvi de relació amb els animals.

tracking