Diari Més

La fiscalia manté la rebel·lió i la petició de penes de fins a 25 anys i l'advocacia de l'Estat sedició

VOX retira la malversació i l'organització criminal per a Vila i només l'acusa de desobediència

Els encausats de l'1-O, al centre de la sala del Suprem.

judici 1-O, encausats, presos políticsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia ha confirmat que manté l'acusació per rebel·lió al judici del procés i, per tant, la petició de penes de fins a 25 anys (amb la petició màxima per a Junqueras). Després de gairebé quatre mesos de judici, l'acusació pública no es mou del seu plantejament inicial i considera que el paper dels acusats que són a la presó encaixa en aquest tipus penal. El mateix ha fet l'advocada de l'Estat, que ha elevat a definitives les conclusions. Acusa per sedició i demana penes de fins a 12 anys de presó, però continua descartant la rebel·lió. Per altra banda, l'acusació popular –exercida per Vox- manté també les mateixes peticions inicials (de fins a 74 anys) però fa una excepció amb l'exconseller Santi Vila, que va dimitir el dia abans de la declaració d'independència. Li retira l'acusació per organització criminal i malversació i només demana desobediència, que no comporta presó.

El fiscal Jaime Moreno ha anunciat que mantenia la petició de rebel·lió i les penes màximes de fins a 25 anys, i que havia fet només algunes modificacions puntuals.

Petició expressa de la fiscalia sobre el tercer grau

La majoria de modificacions no tenen rellevància jurídica, a excepció de la fiscalia ha introduït en referència al tercer grau. Jaime Moreno ha avançat que «s'interessava» l'aplicació d'un precepte legal, l'article 36.2 del Codi Penal que fa referència al tercer grau. Fonts fiscals confirmen que és un criteri establert per la fiscalia en supòsits de «delictes molt greus»però que no és una excepció, sinó una «pràctica habitual». Però que l'acusació l'ha de demanar perquè s'apliqui. En l'escrit de conclusions inicials, en canvi, no s'invocava.

Aquesta article recull que quan la duració de la pena de presó imposada sigui superior als 5 anys, el jutge o tribunal podrà ordenar que el condemnat no pugui accedir al tercer grau fins que hagi complert la meitat de la pena imposada.

La fiscalia s'equivoca en l'escrit

En l'escrit de conclusions definitives que ha presentat el ministeri públic davant del tribunal té tres errors pel que fa a les peticions de penes. Tot i que el fiscal Jaime Moreno ha dit que mantenien les penes inicials per a tots ells, en l'escrit hi ha tres errors: sol·licita 18 anys per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (un més que inicialment) i 16 per a Carme Forcadell (un menys que inicialment). Fonts fiscals, però, han confirmat que es tracta d'un error i que es manté per als 'Jordis' els 17 anys de petició per a tots tres.

El fiscal Jaime Moreno ha pres la paraula després d'un recés per deixar clar que s'havia tractat d'un «error mecanogràfic de secretaria»a l'hora de transcriure les penes.

Què demana cada acusació?

Després de quatre mesos de judici, les tres acusacions (amb l'única excepció de Santi Vila) mantenen les peticions de penes i els delictes pels quals acusen. Per tant, en el cas d'Oriol Junqueras la fiscalia demana 25 anys per rebel·lió i malversació, l'advocacia 12 per sedició i malversació i VOX 74 per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i desobediència.

En el cas de Raül Romeva, la petició de fiscalia és de 16 anys per rebel·lió i malversació, l'advocacia 11 anys i 6 mesos de sedició i malversació i VOX també 74. Per als 'Jordis', es mantenen 17 anys per rebel·lió per part de la fiscalia, 8 anys per sedició segons l'advocacia i VOX no es mou dels 62 anys per rebel·lió (dos delictes) i organització criminal.

Pel que fa a la resta d'exconsellers empresonats (Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa), la fiscalia demana 16 anys per rebel·lió i malversació, 11 anys i 6 mesos per sedició i malversació i VOX fins a 74 anys per dos de rebel·lió i malversació.

En el cas dels tres exconsellers en llibertat provisional (Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs), la fiscalia vol 7 anys per desobediència i malversació, l'advocacia de l'Estat 7 anys i 10 mesos per desobediència i malversació i VOX 24 anys per organització criminal i malversació.

L'únic canvi, per a Vila

L'únic canvi en la petició de penes de presó l'ha fet l'acusació popular de VOX, que retira els delictes de malversació i organització criminal pel qual sol·licitava 24 anys de presó. En canvi, ara només sol·licita que se'l condemni per desobediència.

tracking