Diari Més

La defensa de Cuixart projecta vídeos on fa crides a la calma i es veu ambient festiu a Economia el 20-S

Exhibeixen imatges de policies en un autobús anant cap a Catalunya al crit d''A por ellos' i cantant l'himne franquista

Marina Roig i Benet Salellas, advocats de Jordi Cuixart.

L'advocacia catalana titlla «d'impropi» que el Suprem mostri malestar amb la defensa de CuixartACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa del president d'Òmnium Cultural ha projectat al Tribunal Suprem vídeos on sosté la seva tesi que el 20-S va ser una manifestació festiva i sense violència. Per això, es veuen imatges on la gent transitava sense problema per la concentració, actuacions musicals o, fins i tot, el mateix Cuixart demanant a la gent que deixés passar la comitiva judicial o obrin pas a la Brimo. «No fan res aquí, que marxin, la comitiva judicial no la podem parar, de debò», es veu Cuixart dient a un manifestant. A més, també han inclòs els discursos d'aquell dia, on el president d'Òmnium celebra al final del dia que no hi hagi hagut aldarulls. «Algú s'ha emprenyat perquè volia que als carrers de Barcelona hi hagués violència i no n'hi ha hagut, i això està molt bé», se'ls veu des de l'escenari. El tribunal també ha pogut veure policies desplaçats a Catalunya dins d'un autobús cantant 'A por ellos' i la lletra de l'himne espanyol durant època franquista.

La defensa de Cuixart ha destinat una hora a exhibir els vídeos que ha preparat per sostenir les seves tesis. El gruix, dedicats al 20-S. El tribunal ha pogut veure un vídeo de Cuixart en declaracions a TV3 on, durant el dia, feia una crida a sortir «en resistència pacífica, festiva, serena i contundent». I on parlava de «suspensió de facto»de l'autonomia de Catalunya.

També el discurs que va fer des de l'escenari, on feia una crida a unir-se a la concentració i demanava respondre «de manera cívica, tranquil·la, sortint al carrer». «Us donem les gràcies pel vostre exemple», va dir. A més, es va adreçar directament al Tribunal Constitucional (que ja havia suspès el referèndum) per dir-li que a Òmnium tenien cartells que demanaven a la gent anar a votar l'1-O. «Veniu a buscar-los, us rebrem amb serenos perquè no ens amaguem de res i estem orgullosos del que fem», afirmava.

A banda del 20 de setembre, la seva defensa ha exhibit vídeos de diferents punts de votació de l'1-O. En alguns, es veu la gent asseguda a terra amb les mans alçades i en silenci, fins que arriba la policia i comença a empènyer la gent. També s'han escoltat càntics de 'Som gent pacífica' o 'Volem votar'. També han posat un on es veu que la policia llença gasos contra ciutadans.

Un sol vídeo de Forcadell

La defensa de Carme Forcadell –exercida per Olga Arderiu- ha aportat una única prova documental. Es tracta dels discursos que van fer Xavier Domènech, líder dels Comuns, i Albano Dante-Fachín, que llavors liderava Podem Catalunya, dues formacions no independentistes. Tots dos fan referències de suport a l'1-O i demanen l'alliberament dels detinguts. Es tracta d'un acte convocat el 21 de setembre davant del TSJC, l'endemà de la concentració a Economia, on també va prendre la paraula Forcadell.

tracking