Diari Més

L'advocacia de l'Estat intenta apuntalar la sedició projectant vídeos on ciutadans impedeixen l'entrada de la policia

L'acusació mostra imatges de Mossos enduent-se urnes entre aplaudiments quan ja havia acabat la votació

Pla curt de l'advocada de l'estat Elena Sáenz Guillén, durant el judici de l'1-O al Suprem.

L'advocacia de l'Estat intenta apuntalar la sedició projectant vídeos on ciutadans impedeixen l'entrada de la policiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'advocacia de l'Estat ha intentat apuntalar el delicte de sedició amb els vídeos que ha projectat al Tribunal Suprem mostrant imatges per evidenciar les dificultats amb què es trobava la policia per accedir als col·legis l'1-O i complir amb el mandat judicial. L'advocacia de l'Estat, que a diferència que la fiscalia i l'acusació popular no acusa per rebel·lió, ha centrat una part dels seus vídeos en mostrar ciutadans impedint l'entrada de la policia als col·legis l'1-O o bé bloquejant vehicles policials en registres de la Guàrdia Civil els dies previs. També ha volgut mostrar l'actitud dels Mossos durant la jornada del referèndum amb imatges d'agents de la policia catalana emportant-se urnes al final de la jornada entre aplaudiments de ciutadans. A més, a diferència de la fiscalia, aquesta acusació també ha aportat vídeos per intentar provar el delicte de malversació de fons públics, com ara l'anunci de les vies del tren o el de Garanties.cat.

A diferència de la fiscalia, que en diversos moments ha admès que no podia precisar on havien passat els fets que apareixien en els vídeos, l'advocada de l'Estat Elena Sáenz ha indicat en tot moment on corresponia cadascuna de les imatges, quin dia i per quins fets els exposava. A més, ha renunciat a visionar tots aquells vídeos que havia proposat però que ja s'han vist a la sala a proposta de la fiscalia.

L'advocacia de l'Estat ha intentat apuntalar el delicte de sedició amb alguns vídeos de l'1-O on es veia ciutadans bloquejant l'accés de col·legis electorals impedint que els agents poguessin complir amb el mandat judicial, o bé estirant-se davant de cotxes de la comitiva judicial que s'enduia paperetes d'un registre d'Unipost. Per exemple, amb un vídeo de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca on es veia ciutadans bloquejant l'accés i guàrdies civils intentant-los treure un a un, sense casc ni escut. En els vídeos projectats, no s'han vist imatges de violència per part de la policia davant de la dificultat que tenien per accedir als centres.

Mossos s'emporten urnes de nit

L'advocacia de l'Estat també ha intentat demostrar la connivència dels Mossos amb el referèndum amb alguns vídeos on es veuen ciutadans aplaudint agents de la policia catalana després de la votació i cridant 'Aquesta és la nostra policia'. En algunes imatges, també s'han vist mossos enduent-se urnes dels col·legis electorals l'1-O quan ja era de nit. En els vídeos aportats per la fiscalia no s'han vist imatges d'aquest tipus, només en alguns moments ciutadans donant la mà a algun agent.

Els anuncis de Garanties.cat i de les vies del tren

Entre els vídeos que ha projectat l'advocacia de l'Estat n'hi ha hagut alguns de destinats a intentar provar el delicte de malversació de fons públics. És el cas de l'anunci de Garanties.cat, informant sobre el web on hi havia tota la informació sobre el referèndum, i també l'anunci de les vies del tren. A més, ha mostrat part de l'acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per presentar la llei del referèndum, amb presència de membres del Govern, on es va projectar el mateix anunci de Garanties.cat. També ha mostrat un anunci en què s'anunciava que la Generalitat facilitaria «la relació dels col·legis electorals».

Cuixart cridant a la mobilització el 20-S

L'acusació també ha reproduït una entrevista de Jordi Cuixart a RAC1 el 20-S per tal de mostrar que el president d'Òmnium Cultural va fer crides a la mobilització aquell dia. «Tota aquella persona que es vulgui mobilitzar, el centre de la convocatòria és Gran Via amb Rambla Catalunya», va dir, «i aquells que no puguin baixar fins a Barcelona, que es mobilitzin a les possibles convocatòries davant dels ajuntaments»per tal que els carrers estiguin «plens»per «defensar la democràcia». Cuixart situava les dotze de la nit com «l'hora límit»de la mobilització al centre de Barcelona.

Vox no presenta vídeos

Per la seva banda, l'acusació popular exercida per Vox no ha aportat cap vídeo a la fase documental del judici i ha donat per reproduïdes les imatges aportades per les altres dues acusacions.

tracking