Diari Més

Comença el visionat dels vídeos que el tribunal no ha deixat exhibir mentre s'interrogaven testimonis

Les imatges del 20-S amb Cuixart i Sànchez damunt dels cotxes policials, primeres projeccions proposades per la fiscalia

Les defenses dels acusats al judici de l'1-O al Suprem durant l'interrogatori del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena.

judici 1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sessió del judici de l'1-O d'aquest dimarts ha començat a visionar els vídeos que el tribunal no ha deixat exhibir durant la fase d'interrogatoris dels testimonis. Els primers vídeos en projectar-se han estat els proposats per la fiscalia i les primeres imatges que s'han projectat han estat del 20-S davant del Departament d'Economia. Així, el tribunal ha pogut sentir el discurs de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart damunt dels vehicles de la Guàrdia Civil desconvocant la manifestació, i prèviament el de les exdiputades de la CUP Mireia Boya i Eulàlia Reguant a sobre dels vehicles. El tribunal ha decidit que les impugnacions dels vídeos es facin després del visionat, tot i que alguna defensa ha protestat, i Manuel Marchena ha recordat que saltaran aquells vídeos on apareguin «valoracions» de ciutadans o representants polítics sobre els fets.

Els primers vídeos seleccions per la fiscalia i que s'han projectat han estat les imatges de les exdiputades de la CUP Mireia Boya i Eulàlia Reguant, i dels acusats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart damunt dels cotxes de la Guàrdia Civil davant de la conselleria d'Economia el 20-S. El discurs dels 'Jordis' s'ha pogut sentir íntegrament, amb frases utilitzades per les acusacions com el «des d'aquest altar majestuós» que van utilitzar per referir-se als vehicles.

No ha estat l'únic vídeo amb presència dels acusats aquell dia davant d'Economia. La fiscalia també hi ha mostrat l'exvicepresident Oriol Junqueras –en el moment en què es troba amb Carme Forcadell- i part del discurs que va fer des de la porta de la conselleria. «Estem segurs que ens acompanyarem els uns als altres per fer triomfar la llibertat, la veritat i la democràcia», va dir.

El ministeri públic també ha mostrat imatges del final de la concentració, on es veu l'estat dels vehicles de la Guàrdia Civil que estaven aparcats a la porta de la conselleria i concentrats cridant 'Aquest nit marxeu sense cotxe' o 'Si voleu, compreu una T-10'. També fotos de com la grua es va endur els vehicles, plens d'enganxines, o fotos del seu estat un cop retirats. Algunes imatges també han mostrat concentrats i mitjans de comunicació pujats a sobre dels vehicles.

Un altre vídeo ha mostrat mossos antidisturbis desallotjant concentrats, en algun moment fent ús de les porres, mentre els cridaven 'No us mereixeu la senyera que porteu'. L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha tingut especial interès en remarcar que són fets posteriors a les dotze de la nit, moment en què la concentració ja estava desconvocada.

També en relació al 20-S, la fiscalia ha projectat imatges de la concentració per la presència de la Policia Nacional a la seu de la CUP i el moment de la marxa dels vehicles policials rodejats de concentrats que ocupaven el carrer cridant diverses consignes, o la sortida de la Guàrdia Civil del Departament d'Exteriors amb el responsable de tecnologia Xavier Puig detingut, envoltats de manifestants.

La defensa de Jordi Cuixart ha avançat que impugnarà un dels vídeos perquè «barreja imatges» de la presència policial a la seu de la CUP i de la concentració davant d'Economia però la fiscalia «indica» que només es tracta d'imatges davant del Departament.

Imatges 'GoPro' a Sant Martí de Sesgueioles

Pel que fa a l'1-O, la fiscalia ha projectat les imatges gravades amb 'GoPro' per part de la Guàrdia Civil a Sant Martí de Sesgueioles, el moment en què els agents de la Benemèrita parlen amb el binomi dels Mossos d'Esquadra i es dirigeixen als concentrats per avisar que venen en compliment d'una ordre judicial. La fiscalia, però, ha obviat el fragment en què, dins del vehicle, un dels agents va afirmar que «fotia la porra cap endins com si no hi hagués un demà» o «com empenyien els fills de puta», com va explicar l'ACN quan va tenir accés a la gravació.

Vídeos amb Roger Español i Jordi Pesarrodona

La fiscalia ha seleccions imatges de l'1-O a diversos municipis, com ara Barcelona, Dosrius, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Cebrià de Vallalta o Fonollosa. En un dels vídeos, per exemple, s'ha pogut veure Roger Español, que va perdre un ull l'1-O per l'impacte d'una pilota de goma, llençant una tanca cap a uns vehicles policials, tot i que no els arriba a tocar, o en un altre el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada i pallasso, Jordi Pesarrodona, parlant amb un guàrdia civil.

En altres imatges també s'han vist ciutadans bloquejant l'entrada al col·legi en el moment de l'arribada dels policies i que la fiscalia té interès en projectar amb l'objectiu de reforçar els testimonis d'agents policials que han assegurat que els ciutadans els impedien l'accés. També s'han vist ciutadans seguint vehicles de la Benemèrita mentre abandonaven alguna població amb crits de «fora, fora, fora», o s'ha sentit algun insult com «fill de puta», que ha estat un dels que més han citat guàrdies civils i policies nacionals quan han declarat com a testimonis al Suprem.

Amb l'objectiu de reforçar les seves tesis, el ministeri públic també ha projectat un vídeo de l'1-O on es podia veure un guàrdies civils i mossos d'esquadra encarant-se, un ciutadà llençant una cadira a un agent en un col·legi de Sant Joan de Vilatorrada, o la presència de membres dels Bombers de la Generalitat en aquest mateix centre. També ha projectat imatges de Sant Esteve Sesrovires, o alguns testimonis, com agents o l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo, van situar el que aquest últim va descriure com «la trampa del Fairy».

La fiscalia també ha volgut que es veiessin imatges de concentracions davant d'hotels que allotjaven agents dels cossos de seguretat de l'Estat, que el ministeri públic ha qualificat «d'escrache». Entre els vídeos projectats, el fiscal n'ha mostrat un amb presència d'un camió de bombers.

En altres vídeos, la fiscalia ha mostrat talls de carreteres, amb pancartes com 'Vaga general, aturem el país', la Ronda Litoral o a les vies de l'estació de Sants. La fiscalia els ha situat el 3 d'octubre, mentre que les defenses han remarcat que es tractava d'imatges del 8 de novembre. De fet, l'advocada Ana Bernaola ha assenyalat que el 3 d'octubre els concentrats no podien cridar «Llibertat presos polítics», perquè en aquella data encara no hi havia empresonats.

Entre els vídeos que la fiscalia ha demanat projectar, n'hi ha hagut un d'una tertúlia d'un programa de 13TV, que el ministeri públic ha retirat al cap d'uns segons.

Sense valoracions ni àudio de periodistes

Abans de començar el visionat, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha recordat que saltarien aquells vídeos en que apareguessin ciutadans o representants polítics fent «valoracions» sobre el fets. Marchena també ha fet treure l'àudio a les reproduccions de notícies de mitjans de comunicació que tenien veu en off, ja que considera que incloïa «periodistes fent valoració dels fets».

Impugnacions per l'autenticitat, no per la «fiabilitat»

El tribunal ha decidit visionar primer els vídeos i després fer el tràmit d'impugnacions, ja que entén que no es pot fer un anàlisi dels mateixos amb «caràcter previ» i sense haver-los vist. A més, Marchena ha limitat les impugnacions a l'autenticitat de les imatges. La defensa de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, ha remarcat que ells ja coneixen els vídeos que s'exhibirien i ha donat dos motius per demanar-ne la impugnació prèvia. D'una banda, que alguns de l'advocacia de l'Estat perquè són «prova nota», i de l'altra dos DVD perquè estan «editats sense control judicial» i considera que això qüestiona la seva «fiabilitat». Marchena li ha replicat que la fiabilitat està «directament relacionada amb la valoració probatòria».

tracking