Diari Més

Política

Els presos electes passen més d'una hora fent gestions al Congrés

Els entreguen la cartera de diputat però no els la deixen portar a la presó i no els arriben ni a donar el mòbil ni l'Ipad

Oriol Junqueras, fent els tràmits previs al Congrés.

Oriol Junqueras, fent els tràmits previs al Congrés.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presos electes Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull (JxCat) i Oriol Junqueras (ERC) han estat més d'una hora al Congrés fent tràmits i gestions per acreditar-se com a diputats. Entre d'altres, han omplert formularis, han presentat la declaració d'activitats i s'han fet la fotografia oficial. Han entrat a l'edifici per un accés on no hi havia premsa i la policia els ha custodiat des de la comissaria subterrània fins als ascensors que els han dut a la primera planta, sempre sense manilles. Han pogut fer els tràmits acompanyats en tot moment dels seus companys de grup parlamentari i també de diputats de HB-Bildu. No han pogut fer declaracions a premsa tot i que sí que membres dels seus equips els han gravat vídeos que han penjat a xarxes. Els han entregat la cartera de pell marró de diputat però no els l'han deixat endur-se-la a la presó. No els han arribat a donar ni l'Ipad ni el telèfon mòbil que entreguen a tots els diputats.

Els presos electes han arribat al Congrés per una entrada que dona a un pàrquing situat a la plaça de les Corts, on no hi ha havia premsa. Han accedit tots en una furgoneta blanca sense que les càmeres poguessin captar la imatge. Llavors, en tot moment custodiats per la policia, han accedit a la primera planta a través de l'ascensor. A partir d'aquí, la senyal institucional del Congrés ha enregistrat com surten de l'ascensor acompanyats dels seus companys de grup parlamentari i com entren a la sala on han fet tots els tràmits.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i la portaveu de JxCat, Laura Borràs, han acompanyat els quatre presos electes en tot moment, així com altres membres dels grups parlamentaris. També els han fet costat diputats d'EH-Bildu i també han aprofitat per saludar-los alguns diputats que no han estat reescollits però formen part de la diputació permanent (que es reunia a les onze), com és el cas de l'exportaveu del PDeCAT, Carles Campuzano.

A dins, també han coincidit amb el líder d'IU Alberto Garzón que ha coincidit amb els presos omplint els tràmits. «Estan bé, cal normalitzar», ha manifestat a la sortida.

Els presos no han pogut fer declaracions als mitjans i un cordó policial impedia que els periodistes s'acostessin fins a la porta de l'ascensor. Sí els han deixat acomiadar-se dels seus companys de grup. Laura Borràs i Míriam Nogueras han abraçat els seus companys, que han sortit de l'ascensor per acomiadar-se d'elles.

Alguns periodistes han cridat per preguntar que com estaven, Turull ha saludat i Sànchez ha respost aixecant el dit polze amunt.

Junqueras, sense llaç groc

Mentre que Sànchez, Rull i Turull lluïen símbols grocs a la solapa de l'americana, Junqueras ha optat per no dur cap símbol, ni tampoc corbata.

Entrepans per als presos

Un dels diputats de JxCat, Sergi Miquel, ha explicat que han portat entrepans als quatre presos i han demanat permís per si els hi podien donar. Finalment, els han permès que els hi entreguessin. «S'han portat bé», ha dit Miquel, que detalla que durant tota l'estona han pogut estar amb ells.

Tots quatre han rebut la cartera de pell marró que els acredita com a diputats però l'han hagut de deixar al despatx del grup perquè no els l'han deixat endur a la presó. Tampoc els han entregat el mòbil ni l'Ipad. «Són diputats incomunicats», ironitzava el senador Josep Lluís Cleries.

Junqueras: «El que cal és guanyar diumenge i portar el país a la llibertat»

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que «el que cal és guanyar diumenge i portar el país a la llibertat» en unes declaracions gravades amb el telèfon mòbil d'una persona del seu partit des del Congrés. «Estem bé perquè estem envoltats d'amics i companys», ha expressat el polític català en presó preventiva. «És un privilegi extraordinari, quan us veig a la televisió que avanceu en grup i que sou 15 o 28 l'orgull és infinit», ha dit Junqueras en un vídeo adreçat als diputats i senadors d'ERC.

Turull: «Ens agradaria fer molt més del que de moment ens estan deixant fer com a diputats»

Per la seva banda, Jordi Turull ha dit que li agradaria «fer molt més» del que fins ara els «estan deixant fer» amb la seva condició de diputats. «Esperem que els representants del Congrés dels Diputats que ho son gràcies a les urnes no ens impedeixin que puguem fer de diputats a aquells que ens han posat a la presó per posar urnes», ha reclamat Turull en un vídeo gravat al Congrés. Turull ha dit que estan al Congrés «per servir els ciutadans de Catalunya» i s'ha mostrat confiat de poder fer «molta feina».

Jordi Sànchez: «Treballarem perquè algun dia a Catalunya votar no sigui delicte»

El diputat electe de JxCat Jordi Sànchez ha assegurat que tot el grup parlamentari treballarà «perquè algun dia a Catalunya votar no sigui delicte, perquè puguem decidir conjuntament quin ha de ser el futur i perquè a través del diàleg guanyem la democràcia plena, guanyem la llibertat, guanyem un futur millor per nosaltres i pels nostres fills». Sànchez ha explicat que ha anat a recollir l'acta de diputat al Congrés «amb la voluntat de continuar servint a tota la gent que l'u d'octubre» va anar a votar expressant «de manera lliura, pacífica i democràtica la voluntat de ser lliures». En un vídeo difós pel seu partit ha dit que no sap quina serà la possibilitat «d'exercir democràticament el mandat» de les eleccions del 28-A. Ha acabat el vídeo amb les paraules d'un vers d'un poema de Joan Maragall: «visca Catalunya, llum als ulls i força al braç».

Rull: «El problema a l'estat no el tenim els independentistes sinó tot aquell que discrepa»

«S'equivoquen els que pensen que el problema el tenim els independentistes catalans, el problema a l'estat espanyol el té tot aquell que discrepa», ha lamentat el diputat electe per JxCat Josep Rull. «Malgrat tot, no ens vinclaran, ens mantindrem dempeus; tenim les conviccions, els ideals i la determinació més fortes que mai, perquè qui ens dóna la força és el poble de Catalunya», ha exposat en un vídeo gravat des del Congrés, on ha anat a tramitar l'acta de diputat. Rull també ha denunciat una «situació absolutament irreal, surrealista» relacionada amb el fet de no poder «fer reunions del grup parlamentari» o estar «permanentment vigilats», el que considera que és una «coacció» dels «drets i llibertats». «La nostra no és només la causa de Catalunya, és la causa de la llibertat», ha reblat.

Els presos electes, fent els tràmits al Congrés.

Els presos electes, fent els tràmits al Congrés.ACN

Oriol Junqueras conversa amb Gabriel Rufián al Congrés.

Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva tramiten les seves actes de diputat al Congrés i al SenatACN

El senador electe d'ERC Raül Romeva signant un document durant el tràmit de recollida de l'acta de senador acompanyat d'altres senadors republicans.

El senador electe d'ERC Raül Romeva signant un document durant el tràmit de recollida de l'acta de senador acompanyat d'altres senadors republicans.ACN

Pla mitjà del senador d'ERC Raül Romeva caminant a la sala on es fan els tràmits de recollida de l'acta.

Pla mitjà del senador d'ERC Raül Romeva caminant a la sala on es fan els tràmits de recollida de l'acta.ACN

tracking