Diari Més

Educació

Educació defineix el mapa de la innovació pedagògica de Catalunya

L'eina recull els 1.896 centres que impulsen o desenvolupen un programa innovador

Pla general del Campus de Catalunya, en una imatge d'arxiu.

L'eliminació de l'anglès per accedir al títol mobilitza 262 alumnesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Educació ha presentat aquest dissabte el mapa de la innovació pedagògica de Catalunya, que recull 1.896 centres que participen en programes i projectes innovadors. Es tracta d'un mapa interactiu que identifica aquest programes reconeguts i acreditats per Educació i, a la vegada, situa damunt del territori els centres participants en cadascun d'ells. Aquesta eina també aporta informació sobre en què consisteix cada programa, quins són els seus objectius, els requisits i els compromisos adquirits pels centres participants, així com la normativa que els regula. A través d'aquest mapa els docents poden conèixer altres escoles o instituts amb l'objectiu d'establir sinèrgies.

El mapa serveix també a l'administració educativa per analitzar com s'estan implantant els diferents programes en cada territori i ajuda el departament a planificar a nivell territorial, tot donant a conèixer els diferents programes i fomentant les aliances entre els centres educatius.

La presentació ha tingut lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en un acte que ha comptat amb la participació del secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez. Martínez ha agraït a tots els docents «el treball en termes d'innovació» i els ha demanat que continuïn sent innovadors sense oblidar ser «escoles inclusives». D'altra banda, la directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, ha apuntat que les finalitats de qualsevol projecte innovador han d'anar encaminades a l'èxit escolar.

Des del 2015, Educació estableix tres modalitats d'innovació. La primera són els Programes d'Innovació, que són plans d'acció que la conselleria impulsa, o d'altres administracions però hi col·labora, amb l'objectiu de millorar els resultats del sistema educatiu. En total hi ha 23 programes d'aquestes característiques, amb la participació de 1.711 centres des del 2015, en temàtiques com la lluita contra l'assetjament escolar, l'aprenentatge integrat de les llengües, l'impuls de la lectura i l'emprenedoria.

La segona modalitat és la de Projectes d'innovació pedagògica, que són iniciatives d'un centre o un grup de centres que responen a objectius de millora educativa i que aporten evidències del canvi que ha significat per a ells pel que fa a les competències dels alumnes o a l'organització i gestió. En aquesta modalitat ha reconegut ja 185 projectes.

La tercera són les Practiques educatives de referència, que són iniciatives del professorat vinculades al projecte educatiu del centre que evidencien una millora educativa, així com els materials i recursos educatius elaborats pel professorat un cop implementats i sempre que aportin millores per a l'aprenentatge. Està previst que el mapa reculli properament aquestes pràctiques.

tracking