Diari Més

Habitatge

La Generalitat limitarà el preu del lloguer dels pisos

El Govern aprovarà dimarts un decret amb mesures urgents que afectarà les zones amb alta demanda d'habitatge acreditada

Imatge de la consellera de Justícia, Ester Capella, al Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona per tractar aspectes relacionats amb la nova regulació dels arrendaments urbans que prepara el Govern .

Imatge de la consellera de Justícia, Ester Capella, al Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona per tractar aspectes relacionats amb la nova regulació dels arrendaments urbans que prepara el Govern .ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia portarà dimarts al proper Consell Executiu un decret llei per fer possible la limitació del preu dels arrendaments en zones amb alta demanda acreditada d'habitatge de lloguer. La nova norma facultarà el departament competent en matèria d'habitatge perquè pugui regular el preu del lloguer, ja sigui directament o donant la capacitat per fer-ho als ajuntaments o altres ens supramunicipals. L'import quedarà fixat per llei a l'entorn de l'índex de referència de preus del lloguer. La consellera de Justícia, Ester Capella, s'ha reunit aquest dijous amb el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària i l'Associació d'Agents Immobiliaris.

El Govern planteja aquest decret llei després que el Parlament l'instés a prendre mesures urgents per limitar l'increment dels preus del lloguer en zones de forta demanda acreditada. Un cop l'aprovi el Govern ja serà vigent, però el Parlament l'haurà de convalidar en 30 dies.

El proper Consell Executiu també donarà llum verda a la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei d'arrendament de finques urbanes que prepara el Departament de Justícia, que establirà que la durada mínima dels lloguers d'habitatges a Catalunya se situï en una forquilla d'entre sis i deu anys. En el cas del lloguer d'un arrendador particular, la durada mínima serà inferior a la dels pisos o cases que pertanyin a societats dedicades al negoci immobiliari.

També es reduirà el nombre mínim de mensualitats per llogar un pis, ara fixada en tres. L'avantprojecte català també suprimirà la possibilitat d'incloure clàusules d'ofici en els contractes d'arrendament perquè els inquilins renunciïn al dret d'adquisició preferent en cas de venda de l'habitatge.

La llei també inclourà l'obligatorietat de documentar l'estat dels pisos amb vídeos o fotografies. Amb aquesta mesura els llogaters recuperaran les fiances més fàcilment i els propietaris poden constatar els danys causats al seu immoble.

A Catalunya només s'aplica el dret civil espanyol subsidiàriament, només en els casos que no estan previstos ni resolts pel Codi Civil de Catalunya. Com que fins ara no hi havia regulació, el marc de referència actual és la LAU espanyola. L'avantprojecte de llei que prepara Justícia incorporarà la regulació del lloguer d'habitatges en el llibre sisè del Codi Civil de Catalunya.

El preu mitjà del lloguer ha crescut a Catalunya un 29% en els últims cinc anys. L'increment general s'ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d'un pis de 72 meters és de 949 euros, segons l'Incasòl.

«Estem en una situació de necessitat i urgència que ens ha de portar urgentment a donar resposta al que ens està passant amb el lloguer d'habitatge», ha apuntat Capella després de la reunió. L'objectiu d'aquestes mesures, ha dit la consellera, és «equilibrar les parts en la contractació», perquè «no hi ha bons i dolents». Es tracta, ha dit, d'una «clara demanda social».

També ha aprofitat per remarcar que el Govern de la Generalitat té competències en aquesta matèria, i no hi vol renunciar. En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol «lleialtat» i que no torpedini els intents de Catalunya de regular aquesta qüestió.

El president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Gerard Duelo, ha assegurat que el sector està d'acord amb el contingut del discurs del Govern, però ara cal estudiar el text que s'aprovi per veure les formes. Duelo ha apuntat que treballaran «amb esperit positiu», perquè són conscients de la «necessitat» i la «urgència» de regular sobre els preus del lloguer.

tracking