Diari Més

Marchena esbronca Roig per l'interrogatori a Pacheco

El president del tribunal diu que la posició de CCOO és «molt respectable» però «no té cap interès» per a ells

Javier Pacheco critica a Marchena després de declarar al Suprem.

Marchena esbronca Roig per l'interrogatori a PachecoACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del tribunal que jutja l'1-O, Manuel Marchena, ha interromput fins a quatre vegades l'interrogatori de la lletrada de Cuixart, Marina Roig, al secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, en un dels moments més tensos del judici. Roig preguntava sobre les crides a la mobilització que va fer el sindicat el 20-S i Marchena ja l'ha advertit que això «desbordava l'objecte del procediment»i l'ha emplaçat a fer una altra pregunta. La següent interrupció ha estat quan preguntava sobre el Pacte nacional pel referèndum i el seu objectiu. Llavors, Marchena ha estat dur amb Roig i li ha dit que no podia pretendre que Pacheco «vingués al Suprem a llegir manifestos sindicals sobre el 20-S i l'1-O». «Erra en l'estratègia defensiva, no sé com dir-ho i expresso el criteri de tot el tribunal, no pot venir a fer dissertacions sobre el contingut de manifestos de CCOO», ha dit a Roig, afegint que si no ho entenia «té un problema». Roig ha formulat protesta en tres ocasions i ha reivindicat que preguntava sobre documents incorporats a la causa per la fiscalia.

Pacheco ha declarat cridat per la defensa de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En l'interrogatori de Marina Roig, el líder de CCOO a Catalunya ha explicat que el 20-S es van mobilitzar i ell mateix va fer declaracions des de la seu d'Exteriors (a tocar del sindicat) perquè entenien que «s'estava produint una vulneració de la pròpia capacitat d'autogovern de les institucions catalanes».

Així mateix, ha reconegut que va ser també present a la roda de premsa que –juntament amb d'altres entitats, ANC i Òmnium- van fer a la plaça de Sant Jaume aquell mateix dia per criticar les detencions i per cridar a la mobilització, i que van convocar diverses concentracions arreu de Catalunya.

Ha estat quan Roig li va preguntar si entre tots van coincidir en cridar a la mobilització quan Marchena ha interromput l'interrogatori per primer cop. Tot i això, Pacheco ha explicat que va fer una crida a la mobilització i a la «resposta unitària i de denúncia»per la «gestió erràtica»del govern del PP per «no trobar vies polítiques i sí jurídiques per resoldre un conflicte greu en la nostra democràcia».

Llavors, quan Roig ha seguit preguntant sobre si CCOO formava part nacional del referèndum i dels seus objectius el president ha tornat a interrompre i ha retret l'estratègia de la defensa de Cuixart. «Formuli preguntes que tinguin a veure amb el tractament jurídic dels fets i no amb manifestos de CCOO, que no tenen cap connexió amb el procés», ha dit Marchena.

«Si no ho entén, vostè té un problema»

Però Roig ha insistit argumentant que són fets que consten a l'escrit d'acusació i ha tornat a formular protesta. «El contingut d'aquest manifest és un document usat per la fiscalia, no entenc doncs com puc defensar el meu client si no en puc parlar», ha dit la lletrada. «Si no ho entén té un problema, un testimoni no pot venir al Suprem a llegir manifestos sindicals sobre el 20-S i l'1-O, això ho entén perfectament», li ha replicat Marchena.

L'enfrontament no ha quedat aquí perquè Roig ha seguit preguntant sobre si CCOO tenia «algun paper rellevant»en el Pacte nacional pel referèndum. Aquí Marchena ha tornat a interrompre. «No té cap transcendència, erra en l'estratègia defensiva i no sé com dir-ho i expresso el criteri de tot el tribunal; no pot venir a dissertar sobre continguts dels manifestos i està convidant-lo una i altra vegada a que expliqui al tribunal la posició de CCOO, que és molt respectable però no té cap interès per a nosaltres», ha afirmat.

També ha explicat que des de la Taula de la democràcia (juntament amb ANC i Òmnium) van convocar l'aturada de país del 3 d'octubre i l'ha desvinculat de la vaga general d'aquell dia. A preguntes de l'advocat de Dolors Bassa, Mariano Bergés, ha dit que no van impugnar els serveis mínims que es van decretar i ha remarcat també que totes les crides que es van fer van ser sempre a mobilitzacions pacífiques.

«Marchena ha dificultat la meva declaració»

A la sortida del Suprem, el líder de CCOO ha lamentat que el paper de Marchena ha «dificultat»la seva declaració i ha criticat que no el deixés explicar-se sobre coses que considera que són «fets i no valoracions». Ha justificat que la «utilitat»del seu testimoni era la de mostrar una «equivalència important»entre les decisions que van prendre Jordi Cuixart i Jordi Sànchez al capdavant de les associacions i el paper que va jugar també CCOO. «Són pràcticament iguals que les que els imputen a ells», ha dit. «La tensió ha dificultat la utilitat de la meva declaració en un sentit ple», ha afegit.

tracking