Diari Més

Exmembres del Secretariat de l'ANC defensen el caràcter «pacífic» i «assembleari» de l'entitat

Antoni Morral i Jordi Vilarasau asseguren que Jordi Sànchez no tenia cap vot de qualitat per prendre decisions

L'exmembre del Secretariat Nacional de l'ANC Antoni Morral al Tribunal Suprem.

Exmembres del Secretariat de l'ANC defensen el caràcter «pacífic» i «assembleari» de l'entitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Exmembres del Secretariat Nacional de l'ANC han defensat aquest dilluns al Tribunal Suprem el caràcter «pacífic»i «assembleari»de l'entitat. Ho han assegurat el diputat de Junts per Catalunya (JxCat) Antoni Morral i el director de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, Jordi Vilarasau, tots dos cridats a declarar com a testimonis per la defensa de Jordi Sànchez. Morral ha destacat que l'entitat té com a «principi bàsic»que aconseguir l'objectiu de la independència s'ha de fer per la via «pacífica». Tots dos han afegit que Jordi Sànchez no tenia cap vot de qualitat per prendre decisions a l'ANC i que les decisions s'acaben prenent en l'assemblea general.

Morral, que formar part del Secretariat Nacional en l'etapa de Carme Forcadell, ha defensat que l'entitat ha tingut des dels seus «documents fundacionals»el «principi bàsic»que el procés per arribar a la independència de Catalunya ha de ser «pacífic». De fet, ha preguntes de la defensa de Sànchez, ha assegurat ja l'any 2012 se subratllava el caràcter no violenta de l'actuació de l'entitat.

El diputat de JxCat ha explicat que l'ANC aprova fulls de ruta anualment i que l'aprova en l'assemblea general i a partir d'un «procés molt participatiu». Sobre la figura del president, ha remarcat que el seu vot era com el d'un «soci més». «El president és el portaveu de l'entitat, però la responsabilitat del contingut del full de ruta és compartit i socialitzat per tots els socis de l'assemblea», ha detallat. Morral ha estat prolífic a l'hora d'explicar el funcionament de l'entitat, fet que ha provocat que el president del tribunal, Manuel Marchena, el tallés perquè ho considera irrellevant per al judici.

Per la seva banda, el director de l'Hospital Moisès Broggi, Jordi Vilarasau, que va coincidir al Secretariat Nacional de l'ANC primer amb Carme Forcadell i després amb Jordi Sánchez, ha explicat que l'entitat té un «funcionament molt assembleari»i que qui ostenta la presidència no té cap vot de qualitat a les assemblees. «Sempre participa en els plenaris com un membre més i ha de respectar el torn de paraula com la resta de secretaris», ha dit. També ha remarcat que Sànchez, com a president, no podia prendre cal decisió sense l'acord previ del Secretariat o de l'Assemblea.

Vilarasau també ha destacat que Sànchez «sempre ha estat un gran defensor de tota acció pacífica i no violenta»i que de les mobilitzacions convocades per l'ANC «sempre s'ha comentat el gran civisme i el bon desenvolupament»que han tingut. En aquest sentit, ha remarcat que en els estatuts es remarca el «criteri democràtic»i que en els diferents fulls de ruta aprovats hi ha «diverses crides a que tota acció, encara que sigui de rebuig a qualsevol situació, es facin de forma no violenta i amb resistència passiva».

«Cap subvenció»

Sobre el finançament de l'entitat, Vilarasau ha remarcat que l'entitat no rep «cap subvenció pública»i que, de fet, es va prendre un acord per no acceptar-les. Així, ha explicat que el finançament procedeix de les quotes dels socis i de «merchandising»com la venda de samarretes en les manifestacions de la Diada, que és una «gran font d'ingressos».

tracking