Diari Més

Lluís Llach, eurodiputats i ciutadans que van estar als col·legis l'1-O, testimonis de la setmana al Suprem

El tribunal preveu accelerar el calendari al maig amb sessions també en dilluns

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, supremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí (JxSí) Lluís Llach i un total de 17 ciutadans que van estar presents als col·legis electorals l'1-O declararan aquesta setmana al judici de l'1-O que se celebra al Tribunal Suprem. A més d'ells, en les sessions de dilluns i dimarts que hi haurà aquesta setmana –més curta perquè el 2 de maig és festiu a Madrid- també estan citats com a testimonis dos eurodiputats, una diputada quebequesa, dos comissaris dels Mossos i l'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira. Tot i que encara no s'ha fet públic el calendari de maig, el tribunal preveu accelerar el calendari amb sessions també en dilluns, de manera que cada setmana es faran quatre sessions.

El tribunal està reajustament el calendari de cara al mes de maig després de la renúncia de 19 testimonis per part de l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde. Algunes defenses, de fet, han demanat més temps al tribunal per poder preguntar alguns dels testimonis que previsiblement es puguin avançar per aquestes renúncies i per la previsió de sumar una sessió més per setmana durant el mes de maig.

La setmana que ve, el judici arrencarà dilluns amb les declaracions com a testimonis dels eurodiputats Anna Gomes i Ivo Vagl, proposats per la defensa de Junqueras i Romeva, perquè expliqui el seu coneixement de l'acció exteriors desenvolupada pels acusats i del missatge que transmetien en les seves conferències, rodes de premsa davant d'organismes internacionals o les intencions que li transmetien de forma personal. També declararà el diputat de Bundestag i de l'assembla parlamentària del Consell d'Europa Andrej Hunko, proposat per la mateixa defensa.

Dilluns a la tarda serà el torn de la diputada al parlament del Quebec Manon Massé, demanada per la defensa de Jordi Cuixart per haver estat observadora internacional en diversos col·legis de l'1-O. Posteriorment, serà el torn de la declaració de Lluís Llach, que ha estat sol·licitat per l'acusació popular exercida per Vox i les defenses de Junqueras, Romeva i Jordi Sànchez per haver estat testimoni dels fets del 20-S davant de la seu del Departament d'Economia.

La sessió de dimarts començarà amb el testimoni de 17 persones que estaven presents en col·legis electorals l'1-O, tots ells proposats per l'advocat de Junqueras i Romeva. Inicialment, Andreu van den Eynde havia sol·licitat la declaració de més ciutadans presents als col·legis, però aquesta setmana n'ha renunciat a 16.

Dimarts també declararà l'exdirector del Servei Català de la Salut, David Elvira, també a proposta de Van den Eynde, per explicar les assistències que el sistema sanitari català va prestar arran dels fets de l'1-O.

Comissaris dels Mossos

La tarda de dimarts tancarà la setmana del judici amb la declaració de dos comissaris dels Mossos d'Esquadra demanats per la defensa de Joaquim Forn, exercida per Xavier Melero. Es tracta del comissari en cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, Carles Anfruns, que durant la tardor del 2017 era el cap de la Regió Metropolitana Sud; i el comissari en cap de la Regió Policial Central, Sergi Pla.

tracking