Diari Més

Testimonis que van ser a Economia el 20-S relaten «ambient festiu» i que no hi havia problemes per entrar i sortir

La cap de secretaria de Junqueras diu que la concentració de fora no va «interferir» en el registre i que l'ambient a dins era «relaxat i tranquil»

El magistrat Manuel Marchena, presidint la sala del Tribunal Suprem durant el judici de l'1-O.

El magistrat Manuel Marchena, presidint la sala del Tribunal Suprem durant el judici de l'1-O.Pool Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diferents testimonis proposats per les defenses han relatat un «ambient festiu i reivindicatiu» a la Conselleria d'Economia el 20-S i han dit que hi havia «multitud de gent» que entrava i sortia de l'edifici sense cap problema. Així ho han relatat el diputat d'ERC Jordi Orobitg, el senador Bernat Picornell i la cap de secretaria d'Oriol Junqueras, Sílvia Sàbat. Aquesta última ha dit que el registre es va fer «en un ambient de cordialitat» en tot moment i que la concentració de fora no va «interferir» en la diligència. El que fou cap de l'oficina del vicepresident, Lluís Juncà, ha relatat que Junqueras va anar a Economia i va poder saludar i abraçar Lluís Salvadó, que estava detingut. Ha explicat que hi havia sis o set agents de la Guàrdia Civil i que no hi va haver cap tensió. Tots han negat que hi hagués cap intent d'assalt a la conselleria.

Els testimonis d'aquesta tarda han declarat al Suprem a petició de la defensa de Junqueras i Romeva. Tots van estar el 20 de setembre a la concentració d'Economia i han defensat que va ser una manifestació «de caire reivindicatiu però festiva», han negat cap mena de violència i han remarcat que el passadís de voluntaris d'ANC permetia sortir i entrar. També han descrit com van veure Sànchez i Cuixart fent crides a la desconvocatòria, tot i que no han reconegut frases explícites que els esmentava la fiscalia, com la de la crida a la «mobilització permanent».

«La gent podia transitar lliurement i moltes persones ho feien i entraven amb entrepans, entrava i sortia una multitud de persones», ha reconegut el diputat d'ERC Jordi Orobitg, que ha afirmat que li va semblar que quan van pujar als vehicles de la Guàrdia Civil per demanar a la gent que marxés a casa ho van fer amb «el vistiplau»dels agents que estaven a la porta. Orobitg ha dit que fins que la gent no marxa no s'adona que havien pujat en uns cotxes i que pensava que eren «contenidors d'obra»i que des que va arribar hi va veure periodistes a dalt.

També s'ha referit a un ambient «festiu»el senador d'ERC Bernat Picornell, que ha descrit que la gent cantava i que hi va haver fins i tot una colla castellera. Ha negat cap intent d'assalt a l'edifici i ha afegit que les dues primeres files estaven d'esquenes a l'edifici. «Si la gent volia entrar el que hauria de fer és estar de cares, no?», s'ha preguntat.

La cap de secretaria d'Economia, Silvia Sàbat (que ha demanat que no es difongués la seva imatge) ha parlat d'un «ambient tranquil»i ha dit que la relació amb la comitiva judicial va ser «cordial en tot moment». Va estar a l'edifici fins la una de la matinada i ha descrit que la concentració de fora «no va interferir»en la diligència judicial.

A preguntes de l'advocada de l'Estat, ha justificat que es va quedar fins tan tard perquè se sentia «responsable»de col·laborar amb el que necessités la comitiva ja que els alts càrrecs del departament no hi eren.

Salutació entre Junqueras i Salvadó

També ha passat pel Suprem qui fou el cap de l'oficina del vicepresidentt, Lluís Juncà, que va acompanyar Junqueras tant a Economia com a Hisenda. Ha reconegut que hi havia «ambient d'espera»i que hi havia crits a favor de la democràcia i de poder votar.

Ha descrit també com Junqueras va anar a Hisenda i va poder saludar l'exsecretari general d'Hisenda, Lluís Salvadó, que havia estat detingut en l'operació. Un agent de la Guàrdia Civil va descriure un «forcejament»perquè l'exvicepresident s'hi va voler acostar per saludar-lo però Juncà ho ha negat. «No hi ha cap tensió, ho recordo perquè vaig fer un vídeo perquè em semblava significatiu, es veu com Salvadó li demana a Junqueras que tranquil·litzi la seva família», ha dit.

El lletrat Andreu van den Eynde ha preguntat si encara tenia el vídeo i si el conservava i ha dit que sí. Llavors, ha demanat al tribunal si es podia exhibir però el president, Manuel Marchena, ho ha declinat. «Una abraçada solidària amb el company no és transcendent per a la qualificació jurídica dels fets però si mes tard és determinant la sala ho inclourà», ha sentenciat.

Un altre testimoni ha estat el senador republicà Quim Ayats que ha dit que en cap moment van ser conscients que estaven «impedint»la diligència i ha dit que la concentració era un «acte de protesta». «Mai vam pretendre nosaltres ni ningú que estava al nostre entorn obstaculitzar res», ha afirmat.

L'exdiputada de Junts pel Sí Teresa Vallverdú ha estat el darrer testimoni de la tarda i ha insistit en la mateixa línia. Ha afirmat que la gent estava «enfadada»però que l'ambient era «festiu perquè es cantava». I també ha negat cap intent d'assalt i ha detallat que els agents de la guàrdia civil que custodiaven la porta estaven «en actitud tranquil·la»i no portaven elements d'antidisturbis. Ha dit també que no escolta cap insult ni veu que ningú els escopís. També ha relatat que va escoltar les paraules de Junqueras a les portes d'Economia i que va fer «com sempre»una crida a la «fermesa i la determinació però des de la calma i la tranquil·litat».

tracking