x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
17.41 º
7.416 Km/h
Judici 1-O
Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, suprem

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

El judici del 'procés' afronta un Sant Jordi d'alt voltatge polític

El judici recobrarà el pols polític, amb la compareixença de exconsellers i dels primers representants polítics convocats a instàncies de les defenses
  • EFE

Actualitzada 21/04/2019 a les 11:09

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, el Suprem ha programat dimarts que ve una jornada d'alt voltatge polític en el judici a la cúpula del procés, amb la testifical, entre altres, del vicepresident català, Pere Aragonès, i dels consellers que van deixar el Govern dos mesos abans de l'1-O.

Després d'una breu aturada en els festius de Setmana Santa, l'onzena setmana del judici en el Suprem arrencarà per Sant Jordi amb una sessió en la qual sobresurten les testificals de Aragonès i dels exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget, a més de la del exdirector dels Mossos Albert Batlle.

Així, després que el tribunal hagi escoltat en les últimes sessions a desenes de policies de l'1-O, el judici recobrarà aquesta setmana el pols polític, amb la compareixença de exconsellers i dels primers representants polítics convocats a instàncies de les defenses.

El republicà Aragonès, que actualment ocupa la vicepresidència i la conselleria d'Economia que va deixar vacant Oriol Junqueras, atestarà el dimarts, diada de Sant Jordi, en la seva qualitat de secretari d'Economia durant el 1-O.

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va descartar al novembre passat investigar a Aragonès, després que la Fiscalia Superior de Catalunya afirmés que no veia suficients indicis per a imputar-lo per l'organització del 1-O, com havia plantejat el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

El Suprem també escoltarà per Sant Jordi a l'exconseller d'Interior Jordi Jané i a la extitular d'Ensenyament Meritxell Ruiz, que van abandonar el Govern de Carles Puigdemont el 14 de juliol de 2017, a poc més de dos mesos i mig del 1-O.

Jané, que sempre va defensar que els Mossos d'Esquadra havien de complir i fer complir la llei, va ser substituït per Joaquim Forn, que s'enfronta a una petició de 16 anys per rebel·lió i que només prendre possessió del càrrec va garantir que la policia autonòmica permetria que l'1-O es pogués votar amb «llibertat» i «seguretat».

Ruiz, que havia substituït a la conselleria a Irene Rigau -inhabilitada pel 9N, va ser rellevada per Clara Ponsatí, actualment fugida de la justícia espanyola a Escòcia.

També va abandonar el Govern el 14 de juliol la llavors consellera de Presidència Neus Munté, que ja va comparèixer al Suprem el passat 5 de març, quan va atestar que «l'únic escenari» que intuïa «era una desobediència» com la de la consulta del 9N, perquè l'executiu de Puigdemont no apostava «en cap cas» per la via unilateral.

El Suprem també escoltarà aquest dimarts a l'exconseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget, destituït fulminantment per Puigdemont el 3 de juliol de 2017, després d'expressar en públic els seus dubtes sobre la celebració del referèndum.

Un altre testimoni clau de Sant Jordi serà l'ex director dels Mossos Albert Batlle, que va seguir els passos de Jané i va dimitir dos mesos abans del 1-O, i que actualment forma part, des de Units per Avançar, de la candidatura del PSC a l'alcaldia de Barcelona.

Aquest dia també atestaran Joan Vidal, gerent d'Òmnium i secretari del Govern en l'etapa de Puigdemont, un treballador del departament de Treball i un activista independentistes que va penjar cartells sobre el referèndum a Badalona (Barcelona), que va ser identificat per la policia local en un incident en què va intervenir Jordi Cuixart.

La intensitat política es mantindrà el dimecres, 24 d'abril, amb la declaració del portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, i l'ex presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras, a qui el TSJC va arxivar al gener passat la causa que tenia oberta pel 1-O, en concloure que va actuar al capdavant d'una «agrupació voluntària de municipis» amb un perfil polític però no institucional.

El dimecres també han estat citats, entre altres, responsables de la ja extinta empresa postal Unipost, que segons la Fiscalia va efectuar encarregar-vos del Govern vinculats al 1-O, així com un dels responsables de l'associació de Mossos d'Esquadra per a la Independència, Albert D., que en els últims dies han denunciat en les xarxes que ha rebut amenaces abans del seu testifical.

Mantenint el perfil polític, el dimecres s'estrenaran els primers testimonis sol·licitats per les defenses, amb la declaració de l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, l'ex líder republicà en Barcelona Alfred Bosch, i la cap del gabinet de Relacions Externes i Protocol de la Generalitat, Anna Bosch.

L'onzena setmana de judici en el Suprem acabarà el dijous 25 amb una altra intensa sessió amb una vintena de testimonis de les defenses, entre ells el fins ara tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello, l'exdiputat de la CUP David Fernández, el catedràtic de dret constitucional Joan Vintró, que va formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional, i diversos diputats i senadors de l'òrbita d'ERC.
Comenta el contingut : El judici del 'procés' afronta un Sant Jordi d'alt voltatge polític
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes