Diari Més

El judici del 'procés' afronta un Sant Jordi d'alt voltatge polític

El judici recobrarà el pols polític, amb la compareixença de exconsellers i dels primers representants polítics convocats a instàncies de les defenses

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, supremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coincidint amb ladiadade Sant Jordi, el Suprem ha programat dimarts que ve una jornada d'alt voltatge polític en el judici a la cúpula delprocés, amb la testifical, entre altres, del vicepresident català, PereAragonès, i dels consellers que van deixar elGoverndos mesos abans de l'1-O.

Després d'una breu aturada en els festius de Setmana Santa, l'onzena setmana del judici en el Suprem arrencarà per Sant Jordi amb una sessió en la qual sobresurten les testificals deAragonèsi delsexconsellersJordi Jané, Meritxell Ruiz i JordiBaiget, a més de la delexdirectordels Mossos AlbertBatlle.

Així, després que el tribunal hagi escoltat en les últimes sessions a desenes de policies de l'1-O, el judici recobrarà aquesta setmana el pols polític, amb la compareixença deexconsellersi dels primers representants polítics convocats a instàncies de les defenses.

El republicàAragonès, que actualment ocupa la vicepresidència i la conselleria d'Economia que va deixar vacant OriolJunqueras, atestarà el dimarts,diadade Sant Jordi, en la seva qualitat de secretari d'Economia durant el 1-O.

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va descartar al novembre passat investigar aAragonès, després que la Fiscalia Superior de Catalunya afirmés que no veia suficients indicis per a imputar-lo per l'organització del 1-O, com havia plantejat el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

El Suprem també escoltarà per Sant Jordi a l'exconsellerd'Interior Jordi Jané i a laextitular d'Ensenyament Meritxell Ruiz, que van abandonar elGovernde Carles Puigdemont el 14 de juliol de 2017, a poc més de dos mesos i mig del 1-O.

Jané, que sempre va defensar que els Mossos d'Esquadra havien de complir i fer complir la llei, va ser substituït per Joaquim Forn, que s'enfronta a una petició de 16 anys per rebel·lió i que només prendre possessió del càrrec va garantir que la policia autonòmica permetria que l'1-O es pogués votar amb «llibertat» i «seguretat».

Ruiz, que havia substituït a la conselleria a Irene Rigau -inhabilitada pel 9N, va ser rellevada per Clara Ponsatí, actualment fugida de la justícia espanyola a Escòcia.

També va abandonar elGovernel 14 de juliol la llavors consellera de Presidència NeusMunté, que ja va comparèixer al Suprem el passat 5 de març, quan va atestar que «l'únic escenari» que intuïa «era una desobediència» com la de la consulta del 9N, perquè l'executiu de Puigdemont no apostava «en cap cas» per la via unilateral.

El Suprem també escoltarà aquest dimarts a l'exconsellerd'Empresa i Coneixement JordiBaiget, destituït fulminantment per Puigdemont el 3 de juliol de 2017, després d'expressar en públic els seus dubtes sobre la celebració del referèndum.

Un altre testimoni clau de Sant Jordi serà l'ex director dels Mossos AlbertBatlle, que va seguir els passos de Jané i va dimitir dos mesos abans del 1-O, i que actualment forma part, des deUnits perAvançar, de la candidatura del PSC a l'alcaldia de Barcelona.

Aquest dia també atestaran Joan Vidal, gerent d'Òmnium i secretari delGovernen l'etapa de Puigdemont, un treballador del departament de Treball i un activista independentistes que va penjar cartells sobre el referèndum a Badalona (Barcelona), que va ser identificat per la policia local en un incident en què va intervenir Jordi Cuixart.

La intensitat política es mantindrà el dimecres, 24 d'abril, amb la declaració del portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, i l'ex presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)NeusLloveras, a qui el TSJC va arxivar al gener passat la causa que tenia oberta pel 1-O, en concloure que va actuar al capdavant d'una «agrupació voluntària de municipis» amb un perfil polític però no institucional.

El dimecres també han estat citats, entre altres, responsables de la ja extinta empresa postalUnipost, que segons la Fiscalia va efectuar encarregar-vos delGovernvinculats al 1-O, així com un dels responsables de l'associació de Mossos d'Esquadra per a la Independència, AlbertD., que en els últims dies han denunciat en les xarxes que ha rebut amenaces abans del seu testifical.

Mantenint el perfil polític, el dimecres s'estrenaran els primers testimonis sol·licitats per les defenses, amb la declaració de l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, l'ex líder republicà en Barcelona Alfred Bosch, i la cap del gabinet de Relacions Externes i Protocol de la Generalitat, Anna Bosch.

L'onzena setmana de judici en el Suprem acabarà el dijous 25 amb una altra intensa sessió amb una vintena de testimonis de les defenses, entre ells el fins ara tinent d'alcalde de Barcelona GerardoPisarello, l'exdiputat de la CUP David Fernández, el catedràtic de dret constitucional JoanVintró, que va formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional, i diversos diputats i senadors de l'òrbita d'ERC.

tracking