Diari Més

Un antidisturbis que va actuar a Lleida: «Allò no va ser una massacre, va ser una actuació exemplar»

Marchena frena preguntes de Salellas sobre si els agents es van «interessar» per les persones ferides que van veure

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, supremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un agent antidisturbis (número 99.306) que va actuar al Cap Cappont de Lleida l'1-O ha reconegut que «pràcticament» no hi va haver ferits i ha defensat l'actuació policial mentre li preguntava el lletrat de Cuixart, Benet Salellas. «Allò no va ser una massacre com alguns volen vendre, va ser una actuació exemplar», ha defensat. Un altre agent (110.336) ha reconegut que va veure com atenien una persona que estava a terra. «Es va interessar per ell?», li ha demanat. Una pregunta que ha tallat en sec el president, Manuel Marchena. Salellas s'ha queixat i ha dit que havia de preguntar allò que tenia inclòs en el seu escrit de defensa. «Pregunti només per fets que tinguin transcendència jurídica i no ho té preguntar pel sentiment piadós a un agent de l'ordre, ho hagi inclòs a l'escrit o no», li ha retret. Altres agents han relatat que hi havia nens «en primera línia» i també una persona amb cadira de rodes a l'EOI de Lleida.

L'estratègia de l'equip de defensa del president d'Òmnium (centrada en el concepte 'Jo acuso') ha provocat les queixes tant de la fiscalia com del president del tribunal. Aquest dimarts la fiscal Consuelo Madrigal va interrompre a l'advocada Marina Roig quan estava preguntant si els agents van entrar en una escola trepitjant gent. La fiscal es va queixar que semblava que era un judici a l'actuació policial. Aquest dimecres s'ha reproduït la situació, aquest cop amb la intervenció de Benet Salellas que ha preguntat a un agent que estava al Cappont si no va interessar-se posteriorment per la persona que ha dit que estava estesa a terra darrera seu.

Una pregunta que ha tallat en sec Marchena. «Faci preguntes sobre els fets i la transcendència jurídica i no pel sentiment que va tenir un agent que està declarant», ha manifestat. El lletrat de Cuixart ha al·legat que són fets que estan inclosos en el seu escrit de defensa i que, per tant, considerava que podia preguntar-ho. Una afirmació que ha replicat Marchena demanant a Salellas que no discuteixi amb ell. «No faci preguntes que no estiguin dirigides a l'interès del tribunal, sinó estem perdent el temps vostè i ens el fa perdre a nosaltres», ha manifestat el president.

Preguntes polèmiques sobre ferits

Aquest dimecres declaren diversos agents que van intervenir en aquest CAP i en d'altres centres de votació de la capital lleidatana. Un d'ells (número 99.306) ha afirmat que «pràcticament» no hi va haver ferits. Una declaració que ha aprofitat Salellas per preguntar sobre quants ferits va veure. «Recordo que allò no va ser una massacre com alguns han intentat vendre, va ser una actuació exemplar», ha respost.

Després, el lletrat de Cuixart ha intentat preguntar «de què estaven ferits». Però Marchena l'ha tornat a tallar i li ha dit que reformuli la pregunta. «Quines ferides i en quines zones del cos i com es queixaven?», ha qüestionat. L'agent ha dit que es van fer mal a l'hora de treure'ls de terra ja que alguns «s'arrossegaven perquè no hi havia manera de treure'ls».

Tots han coincidit en l'actitud «hostil», la «fustigació» als agents i els insults que van rebre. A un dels agents que ha interrogat Benet Salellas li ha preguntat si a l'institut la Caparrella van treure gent «llençant-los cap a fora». «No ho recordo però sí que oposaven molta resistència, no sé com es pot interpretar això», ha contestat.

Altres agents també han relatat frases que els van dir els votants. Un d'ells ha dit que un home amb la boca «plena d'escuma» els va amenaçar de mort. Un altre agent ha dit que va respondre una dona que els estava increpant i que els demanava votar. «Li vaig contestar que a mi no m'ho havia de dir, que jo portava una ordre judicial», ha explicat. Un altre ha dit que no està acostumat que li diguin «assassí» i un altre policia també ha relatat que quan va caure a terra durant l'actuació li van treure el passamuntanyes. «Em van dir: ara veiem la cara del feixisme».

Nens a «primera fila» i votants «organitzats»

Diversos agents també han assenyalat que els va «cridar l'atenció» que hi havia persones vulnerables i nens «a primera fila». Concretament, un d'ells s'ha referit a una persona amb cadira de rodes al costat de la tanca de l'escola oficial d'idiomes de Lleida, i dos més han retret que hi haguessin pares que portessin els nens sobre les espatlles. «Portar el nen a un lloc on pugui resultar lesionat o ferit no em sembla lògic», ha dit un agent que va actuar al CAP Cappont.

Un d'ells (número 95.106) ha afirmat que sempre hi havia la «mateixa dinàmica». «Quan arribàvem a primera fila hi havia gent d'edat avançada i darrera d'ells joves», ha explicat, afegint que només va veure nens a «primera fila» al CAP Cappont. El lletrat Jordi Pina li ha preguntat si parlava «d'octogenaris» quan es referia a persones grans. I ha puntualitzat que es tractava de persones de 50 o 60 anys, una afirmació que ha provocat la sorpresa del lletrat. «Disculpi si s'ha sentit en algun moment...», ha justificat l'agent. «Sempre hi ha una primera vegada que t'ho diuen», ha respost Pina.

A preguntes de la fiscalia, els agents que van actuar a aquests centres de Lleida han coincidit en apuntar que l'actuació dels votants era «completament organitzada» i que s'avisaven de l'arribada de la policia per «bloquejar» l'entrada. Un d'ells ha afirmat fins i tot que n'hi havia «un grup que animava» la resta «a resistir amb més força».

Un testimoni citat dos cops

L'anècdota del matí l'ha protagonitzat un agent que ja havia declarat (número 87.576). Quan ha entrat a la sala, el lletrat Jordi Pina ha advertit que ja havia vingut a declarar. L'agent ho ha confirmat. «Vaig venir dijous passat», ha manifestat. «Què faríem sense vostè senyor Pina», li ha dit Marchena entre somriures. El president del tribunal ha justificat que no és «fàcil» gestionar 500 testimonis i que aquesta situació només s'havia produït un cop. «Estigui vostè atent senyor Pina per gestionar un possible non bis in idem», ha dit.

Poc després, el mateix Marchena ha advertit un altre error en la citació dels testimonis i ha avisat a Pina que havien citat al matí i a la tarda un mateix agent (que ha acabat declarant al matí).

Aturada cardiorespiratòria a la Mariola

Alguns dels agents que han declarat també van estar al centre cívic la Mariola on un home va patir una aturada cardiorespiratòria. Han afirmat que va ser un membre del seu equip el primer que li va prestar assistència, fins que van arribar dos persones que es van identificar com a metges. El lletrat Benet Salellas ha qüestionat que els agents no aturessin la intervenció mentre l'home rebia atenció mèdica. «Jo vaig empènyer la gent per obrir espai i que pogués respirar», ha explicat l'agent 113.391. Salellas ha preguntat si ho van fer amb les defenses, i ha dit que ho van fer fent ús dels escuts.

tracking