Diari Més

Les cinc claus de la campanya de JxCat a Catalunya

Es presenta per primera vegada a unes generals prenent el relleu d'un PDeCAT molt diluït

Les números 2 i 3 de JxCat a la llista del Congrés, Laura Borràs (esquerra) i Míriam Nogueras (dreta).

Les cinc claus de la campanya de JxCat a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat, el projecte que va impulsar l'expresident català Carles Puigdemont per a les últimes eleccions catalanes, es presenta per primera vegada a unes generals prenent el relleu d'un PDeCAT molt diluït, que perd així el control del seu últim bastió: el Congrés. Aquestes són les cinc claus d'aquesta candidatura renovada:

Els presos al capdavant de les llistes

En unes eleccions que coincideixen amb el judici del procés, JxCat ha inclòs en les seves llistes a les seves cartes més emotives: els presos. Jordi Sànchez encapçala la llista per Barcelona, Jordi Turull ho fa a Lleida, i Josep Rull, a Tarragona. La de Girona la lidera l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas.

D'aquesta manera, JxCat no només «dona veu» i visibilitat als presos - que intervenen en mítings a través de cartes i protagonitzen els cartells electorals -, sinó que trasllada al Congrés el conflicte derivat per la situació processal i els drets dels presos, una vegada resultin elegits.

Davant l'absència física dels presos, presa rellevància la segona línia, en la que està, per Barcelona, l'exconsellera Laura Borràs, figura a l'alça en el sobiranisme i pròxima a Quim Torra i Puigdemont.

Duel entre els independentistes

Fonts de JxCat assenyalen que la voluntat no és atacar ERC durant la campanya, doncs comparteixen l'objectiu de la independència i el govern de la Generalitat, però el 28 d'abril està en joc, una vegada més, l'hegemonia del sobiranisme.

En els primers compassos de la campanya, els dards velats als republicans són constants, principalment per denunciar la negativa d'ERC a constituir una candidatura unitària amb JxCat.

La formació de Puigdemont defuig els debats centrats en l'eix esquerra-dreta i posa l'èmfasi en el 'Junts', per reivindicar que són la llista «transversal» i la de la «unitat» sobiranista. L'eslògan és eloqüent: «La veu de la independència».

Les enquestes situen a ERC molt per sobre de JxCat, que corre el risc de caure per sota dels 8 escons obtinguts per l'antic CDC el 2016, però Puigdemont i els seus encara confien en retallar diferències i recorden que abans de les eleccions catalanes del 21D també partien amb desavantatge respecte als republicans.

«Línies vermelles» per a després del 28A

Un dels missatges per distingir-se d'ERC és que JxCat, davant una eventual negociació d'investidura, tindrà «línies vermelles» amb les quals podria bloquejar-la, entre les quals figuren el dret a l'autodeterminació i el fi de la «repressió», si bé els candidats presos han flexibilitzat les exigències en afirmar que no haurà «barreres infranquejables si hi ha bona voluntat de dialogar».

En qualsevol cas, les condicions dependran de la força electoral que aconsegueixi JxCat - el seu objectiu és aconseguir grup propi al Congrés - i de si l'independentisme és imprescindible per a una investidura.

De moment, l'estratègia de JxCat durant la campanya és, d'una banda, definir-se com la força que vol arribar a acords amb el futur Govern i, per un altre, responsabilitzar al president Pedro Sánchez del fracàs de les negociacions amb la Generalitat per a la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Sense moderats pel PDeCat

Gran part dels diputats moderats del PDeCAT que advocaven per haver permès la tramitació dels pressupostos, com Carles Campuzano o Jordi Xuclà, han caigut de la llista electoral i han hagut de deixar pas a perfils pròxims a Carles Puigdemont i Quim Torra, com Miriam Nogueras o Laura Borràs.

També ha quedat exclosa l'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal, qui, després de perdre la batalla per entrar a la llista electoral, va disparar les alarmes en plantejar, a escassos dies de l'inici de la campanya, la possibilitat de crear un altre partit.

Combat contra el vot útil al PSC

Conscients que pot calar a la societat catalana les apel·lacions del PSC al vot útil per evitar un tripartit de PP, Ciutadans i Vox, JxCat intenta contenir possibles fugues amb missatges de desconfiança en els socialistes.

Així, Puigdemont i els candidats a les generals adverteixen als electors que no es deixin «enganyar» per un PSOE que, recalquen, ja va recolzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i ho podria tornar a fer per desactivar l'independentisme.

tracking