Diari Més

El segon de Baena i més de seixanta policies nacionals declaren aquesta setmana al Tribunal Suprem

Declararan policies que van actuar a la ciutat de Tarragona, com ara al Centre Cívic Campclar, l'Institut Torreforta o l'Institut Compte Rius

El banc dels acusats del judici de l'1-O al Tribunal Suprem.

El segon de Baena i més de seixanta policies nacionals declaren aquesta setmana al Tribunal SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil (TIP N29100C) i número dos del tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial a Catalunya i instructor d'aquests informes, obrirà les declaracions de testimonis aquesta setmana al judici de l'1-O que se celebra al Tribunal Suprem. El número dos del tinent coronel havia de declarar el passat 26 de març, el mateix dia que ho va fer Baena, però el seu testimoni es va ajornar per una «indisposició». Aquest testimoni obrirà una setmana al Suprem –amb sessions dilluns, dimarts i dimecres per la Setmana Santa- que tornarà a estar marcada per declaracions de membres de la Policia Nacional en relació a les seves actuacions l'1-O. Estan citats més de 60 entre els tres dies. Fonts jurídiques preveuen que el judici s'allargui fins a principis o mitjans de juny i situen la sentència per després de l'estiu.

El primer a declarar aquesta setmana serà el secretari dels atestats instruïts pel tinent coronal Daniel Baena, que va protagonitzar una llarga declaració al Suprem el passat 26 de març. Es tracta dels atestats que, en bona part, han estat la base de les querelles contra els líders independentistes, tot i que, durant la declaració del tinent coronel, el president del tribunal, Manuel Marchena, els va treure «cap mena de rellevància» a l'hora de dictar sentència.

Segons va dir Marchena el 26 de març, aquells informes contenien «valoracions indiciàries» per als primers moments de la investigació, però va deixar clar que el judici «comença a partir dels escrits d'acusació». Per això, va qualificar «d'estèril» que les defenses intentessin «neutralitzar» o mostrar contradiccions en els indicis recopilats pel cap de la policia judicial a Catalunya.

Més de seixanta policies

A més de la declaració del secretari dels atestats de la Guàrdia Civil, per aquesta setmana està previst continuar amb els testimonis de policies nacionals que van participar en diferents actuacions arreu de Catalunya l'1-O. Per dilluns, dimarts i dimecres, estan previstes les declaracions de més de seixanta policies, demanats per la fiscalia i l'advocacia de l'Estat.

Segons recull la interlocutòria d'admissió de proves, es tracta d'agents que van participar en actuacions l'1-O a centres electorals de Barcelona, concretament en col·legis com l'Escola Mediterrània, l'Escola Este, l'IES Joan Fuster, l'Escola Ramon Llull o l'Escola Pia de Sant Antoni. També declararan policies que van actuar a la ciutat de Tarragona, com ara al Centre Cívic Campclar, l'Institut Torreforta o l'Institut Compte Rius.

Altres agents declararan com a testimonis per actuacions en col·legis de Girona, com ara a l'Escola Verd o a l'Escola Dalmau Carles, i altres ho faran pels dispositius a Lleida, com a ara a l'Escola Oficial d'Idiomes de la ciutat, el CAP Cappont, l'Institut Caparrella, el centre cívic de la Mariola o bé per una concentració davant d'una comissaria de la Policia Nacional. També declararà un guàrdia civil per una actuació a Dosrius.

Judici fins al juny

Fonts jurídiques preveuen que el judici s'allargui fins a principis o mitjans de juny. Ja fa setmanes que s'estan portant a terme les declaracions de testimonis –n'hi ha previstos uns 500-, i posteriorment arribaran les fases pericials i documentals, abans de la presentació dels informes de les parts, que podria durar una setmana. Amb aquesta previsió, doncs, les mateixes fonts apunten que la sentència arribi després de l'estiu, als mesos de setembre o octubre.

tracking