Diari Més

Un inspector de CNP nega que l'home que va patir una aturada cardiorespiratòria a Lleida l'1-O rebés un cop als genitals

El membre del cos diu que l'actuació policial no es va aturar perquè no entorpia l'entrada al centre i se'l va atendre «de la millor manera possible»

alt

Quercus, 1-O, judici 1-O, Sant Carles de la Ràpita, guàrdia civil, Tribunal Suprem, Sant Joan de Vilatorrada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un inspector de la Policia Nacional ha assegura que no li consta que l'home que va patir una aturada cardiorespiratòria al centre cívic de la Mariola durant una actuació policial l'1-O rebés cap agressió. L'home assegura que aquesta aturada li va provocar un cop que li va donar als testicles un agent, però l'inspector ha declarat al Suprem que quan el va veure per primer cop ja estava a terra, que cap altre agent de la unitat li va dir que fos «agredit», i que en un informe presentat al jutjat de Lleida que té obertes unes diligències «en cap moment s'aprecia que hagués estat agredit». L'inspector ha dit que l'actuació policial va continuar perquè l'atenció a l'home «no molestava per a res»i que «independentment de l'actuació policial, va ser atès de la millor manera possible».

L'inspector (87.576) ha explicat que durant l'actuació al centre cívic de la Mariola va veure que «una persona d'avançada edat estava a terra»i que el va anar a atendre practicant-lo «maniobres de primers auxilis»perquè estava «inconscient, amb els ulls tancats, sense pols i sense respiració». «Però la gent em va començar a insultar dient-me 'assassins' o 'l'heu matat'», ha afegit. L'inspector ha assegurat que va demanar a un company que truqués a una ambulància ,que dues persones que es van identificar com a metges li van fer «maniobres de reanimació»i que el van «estabilitzar»amb un desfibril·lador. «Tota l'estona vaig estar pendent d'aquesta persona», ha assegurat.

El membre de la Policia Nacional ha afegit que en algun moment es va separar de l'home perquè ja l'estaven atenent dues persones amb coneixements mèdics i perquè l'estaven «empentant, insultant i amenaçant».

L'advocat de l'equip de defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha preguntat a l'inspector si l'home havia estat colpejat prèviament als genitals per un agent. «El primer cop que el veig ja estava a terra», ha dit. L'inspector ha afegit que cap dels altres agents li va comentar que l'home hagués estat «agredit o violentat», i ha remarcat que, en el marc de les diligències obertes a un jutjat de Lleida, la Policia Nacional va fer un informe amb «fotos»on es veu «moment per moment què li havia passat»i que «en cap moment s'aprecia que hagués estat agredit».

L'inspector també ha dit que no es va aturar l'actuació policial mentre s'atenia aquesta persona amb un desfibril·lador perquè «estava fora del cordó»i «en cap moment estava a la porta del col·legi». «No molestava per a res, no havíem d'estar en aquella zona per accedir al col·legi, la persona estava separat de la porta 5 o 10 metres», ha afegit. De fet, ha dit que van treure les urnes l'ambulància encara no havia arribat i que «independentment de l'acció policial, la persona va ser atesa de la millor manera possible». «Potser si al centre s'hagués pogut entrar abans hauríem aconseguit abans un desfibril·lador», ha conclòs.

El lletrat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha preguntat a l'inspector si recordava que dues persones van caure sobre ell i l'home que havia patit l'aturada cardiorespiratòria. L'inspector ha admès que en algun moment va rebre «empentes»i que «hi va haver gent que es va tirar»a sobre seu.

Marchena: «Estem perdent el temps»

Quan Pina volia entrar en més detalls sobre aquest episodi, el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha tallat i ha remarcat que «no té sentit donar voles i més voltes a aquest fet», que és «aliè»al tribunal i que té unes diligències obertes en una altre jutjat. «Més enllà de lamentar el fet, al tribunal no li incumbeix, hi ha unes diligències obertes i estem perdent el temps», ha dit, «no és la nostra missió sentenciar sobre aquest incident». A més, ha fet un retret a Pina: «Quan declaro la impertinència d'una pregunta, no em pot dir que estic errant».

Ús «puntual»de les porres

L'inspector ha admès que en un «moment puntual»es van fer servir les porres al centre, quan un grup de joves «va intentar trencar el cordó i accedir a la porta del col·legi». «Sí que vaig veure companys que es van moure ràpid i van donar cops a les cames», ha dit. A respostes de la fiscalia, ha dit que els concentrats tenien una actitud «violenta, alterada, amb un clima d'odi i bastanta hostilitat». També ha admès que hi havia «molta gent gran», com ara l'home que va patir l'aturada cardiorespiratòria.

No saben perquè les gravacions no es van incloure als atestats

Altres membres de la Policia Nacional ha explicat altres actuacions l'1-O a Lleida, com ara a la Caparrella, Cappont o l'Escola Oficial d'Idiomes. En aquest últim centre, un inspector ha qualificat «d'odissea»l'operació policial. «Vam trigar una hora o una hora i mitja a poder recórrer el pati», ha dit, on hi havia gent «tombada a terra»amb una «resistència completa».

Dos d'ells han admès en respostes a les defenses que van gravar amb vídeo actuacions a la ciutat. Una testimoni ha dit que les van aportar a la comissaria i un altre ha dit desconèixer per què no hi ha imatges als atestats enviats al TSJC de Lleida i Tarragona.

tracking