Diari Més

La primera mossa que declara per una actuació l'1-O assegura que no va rebre cap instrucció per facilitar el referèndum

L'agent diu que no va entrar a un centre de Cardedeu perquè hi havia «molta gent» i no van arribar els antidisturbis que van demanar

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, supremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mossa d'esquadra 17854 ha estat la primera membre de la policia catalana que ha declarat al judici del Tribunal Suprem per explicar la seva actuació durant l'1-O. L'agent va entrar a treballar al torn de tarda-nit i va estar present a un centre de votació de Cardedeu, on amb un company van fer el relleu a uns altres agents. Ha assegurat que no va impedir que votessin perquè no li era possible entrar al centre perquè «hi havia molta gent a l'entrada», que tenien una «actitud pacífica», i que van demanar ajuda a les unitats antidisturbis dels Mossos, que no hi van anar. També ha dit que no van demanar suport a la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. En respostes a l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha assegurat que no va rebre cap instrucció de facilitar el referèndum en connivència amb les persones que anaven a votar.

L'agent ha estat cridada com a testimoni per l'acusació popular exercida per Vox i durant el seu interrogatori la fiscalia no ha fet cap pregunta.

La mossa, destinada a la comissaria de Granollers, ha explicat que tenia coneixement de les instruccions de la fiscalia i la interlocutòria del TSJC sobre l'1-O. Ha explicat que quan va arribar al centre de votació hi havia unes 300 persones a l'entrada, i que no els era «possible» entrar-hi perquè hi havia «molta gent a l'entrada». L'agent ha assegurat que el seu company va demanar ajuda als antidisturbis dels Mossos, perquè no hi va anar ni unitats de Brimo ni d'Arro, i que tampoc van requerir unitats de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil.

«Estàvem a les proximitats del centre, observant la gent que hi havia, i al no ser possible entrar al centre ens vam mantenir amb vigilància a l'exterior», ha relatat. De fet, ha dit que els ciutadans que estaven allà concentrats es trobaven «en una situació d'espera davant del centre de manera pacífica», sense veure cap actitud hostil cap a ells, «taponant l'entrada del centre».

Vox ha preguntat a la mossa si va veure ciutadans amb alguna bandera o pancarta que fes referència alguna associació o partit polític, però l'agent ha dit que eren «ciutadans normals i corrents que estaven amb una actitud pacífica reunits davant del centre». A preguntes de l'advocacia de l'Estat, ha explicat que un cop fet el relleu es van apropar a les persones que hi havia al centre i que els van dir que «estaven per a les votacions»i que no els deixarien «entrar».

L'agent ha assegurat que ni va intervenir material electoral ni va arribar a veure les urnes «en cap moment»ni tampoc cap tipus de documentació.

Al cap d'una estona d'estar al centre, ha relatat que els concentrats es van «dispersar»i van «desaparèixer sense veure cap tipus de moviment d'urnes o de papers». En aquell moment, el centre estava tancat i van «precintar-lo, com teníem instrucció de fer». La mossa ha afegit que no van veure qui va tancar el centre i ha dit suposar que es va fer «mentre hi havia tot el volum de gent».

A preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha afirmat que en aquest centre de Cardedeu no van actuar ni membres de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil, i que no va rebre cap instruccions de facilitar el referèndum en connivència amb les persones que anaven a votar.

D'altra banda, l'acusació popular també ha demanat el testimoni d'un altre agent de la comissaria de Granollers, que ha declarat l'1 d'octubre del 2017 va entrar en el torn de tarda-nit i que ell i un caporal estaven «a requeriment del 112»per si hi havia, per exemple, «un cas de violència de gènere o un robatori». Així, quan Vox li ha preguntat si els van cridar per donar «suport»al seu territori per l'1-O, ha destacat un cas «relacionat amb seguretat ciutadana», el d'un home que anava «begut»i que a la Garriga «va voler passar per un carrer on hi havia 200 persones». «Va ser detingut i vam anar a donar un cop de mà als agents», s'ha limitat a dir.

tracking