Diari Més

López desvincula Sànchez del dispositiu del 20-S: «No es compta amb ell per organitzar res»

El comissari diu que la comitiva no surt abans no perquè no hi hagués un passadís sinó perquè ningú ens avisa que havien acabat

Imatge del comissari Ferran López declarant com a testimoni al Tribunal Suprem.

Imatge del comissari Ferran López declarant com a testimoni al Tribunal Suprem.Senyal Tribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari dels Mossos Ferran López ha desvinculat l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, del dispositiu policial del 20 de setembre a Economia. «No es compta amb ell per organitzar res», ha manifestat. Ha reconegut que només hi va haver una trucada de Trapero a Sànchez (a petició de l'exconseller Forn) per tal que ajudés en la mediació amb els manifestants donada «l'ascendència» que tenia sobre ells. «L'acord al que arriben és, a través dels voluntaris, fer una primera franja lliure entre manifestants i la policia», ha detallat. Però ha negat que ni ANC ni Sànchez tinguessin «cap paper més» en el dispositiu. Aquest primera franja s'havia de complementar amb la Brimo en el moment de la sortida de la comitiva, que ha dit que era una opció «segura». Ara bé, ha dit que fines les onze de la nit no van tenir la «certesa» que el registre havia acabat. «La comitiva no surt abans no perquè no hi hagués un passadís sinó perquè ningú ens avisa que han acabat», ha justificat.

El comissari ha explicat que no tenien cap avís previ de l'operatiu de la Guàrdia Civil i que van haver de prestar suport d'ordre públic en més de 40 registres. En aquest sentit, ha retret que no s'hagués donat una «informació genèrica» sobre el nombre de registres per tal que els Mossos es poguessin organitzar millor. «Es va fer tot el que es podia amb el que teníem», ha defensat.

A preguntes de l'advocat de Forn, Xavier Melero, ha explicat que la primera indicació que reben és a les vuit del matí a la sala central, on la Guàrdia Civil els informa de manera «genèrica» que hi hauria registres en diversos «llocs». La «primera trucada», ha afegit, la va rebre «prop de les nou del matí» per part del coronel Mariano Martínez. El tinent coronel Daniel Baena va declarar la setmana passada que van avisar els Mossos a les 07.50 hores. López ha dit que ell no va rebre aquest avís. Sí ha relatat que aquell dia va ser «tens» i que hi va haver «retrets» entre els dos cossos policials.

També ha dit que el cap de l'operatiu de seguretat dels Mossos li va dir que era «materialment impossible» fer un passadís al matí per entrar els detinguts i que ja va ser la Guàrdia Civil al migdia qui va desistir de portar els detinguts. En el mateix sentit, ha dit que era també «impossible» per un perímetre al voltant dels cotxes per la gran quantitat de gent concentrada. I ha parlat de «cotxes bandalitzats».

En respostes a la defensa de Jordi Cuixart, López ha dit que el passadís que van fer els voluntaris de l'ANC tenia com a objectiu «col·laborar en una acció lateral amb el dispositiu», que «sempre va ser policial». «Els serveis d'ordre d'una manifestació no intervenen mai en un dispositiu policial», ha afegit.

Cuixart col·laborador

Tot i que no estava físicament allí, el comissari ha dit que li consta que el president d'Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, va intentar ajudar perquè els antidisturbis dels Mossos aconseguissin muntar el passadís. També ha dit recordar que va fer crides perquè l'1-O hi hagués una actitud pacífica.

«Decisions tècniques» del cap de la Brimo

López ha assegurat que les decisions «tècniques» que es prenien des de la seu d'Economia anàvem a càrrec del cap de la Brigada Mòbil (Brimo), que era el responsable d'ordre públic que hi havia a la zona. «Des del centre de comandament tenim una visió parcial dels fets», ha dit, «seria temerari contradir el responsable que està allà».

Per exemple, ha assegurat que el responsable de la Brimo va «desaconsellar» que es carregués contra els manifestants a primera hora del matí, tot i les peticions de la Guàrdia Civil. «Era una temeritat fer càrregues allí, hauria produït l'efecte contrari», ha dit. De fet, ha explicat que l'única càrrega que hi va haver va ser cap a les dues de la matinada, quan veuen des de l'helicòpter que un grup de manifestants estaven traient coses dels vehicles de la Guàrdia Civil on els van avisar que hi havia armes. Sobre la seva presència, ha explicat que la primera informació que en té va ser a les 13.30, i que no van donar «cap concreció més» que el que hi havia eren armes llargues.

tracking