Diari Més

López acusa els cossos espanyols de «trencar» el dispositiu conjunt el matí de l'1-O: «Vam fer el que vam poder»

«Hi va haver infinitat de peticions de suport per part dels Mossos»

els comissaris dels Mossos d'Esquadra Ferran López i Joan Carles Molinero s'aturen a l'entrada del Tribunal Suprem acompanyats de la seva lletrada davant d'un agent de la Policia Nacional.

els comissaris dels Mossos d'Esquadra Ferran López i Joan Carles Molinero s'aturen a l'entrada del Tribunal Suprem acompanyats de la seva lletrada davant d'un agent de la Policia Nacional.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari els Mossos Ferran López ha acusat Guàrdia Civil i policia espanyola de «trencar» el matí de l'1-O el dispositiu que prèviament havien pactat i que no havia sigut objecte de cap objecció per part del coordinador, Diego Pérez de los Cobos. A partir d'aquí, ha lamentat que no van tenir el «suport pactat» i que van fer «el que van poder» agrupant efectius que tenien distribuïts per tots els punts de votació (més de 2.300). En aquest sentit, ha dit que van ordenar que els binomis es quedessin tot el dia als col·legis de votació per informar i per evitar que escoles que havien tancat tornessin a obrir i ha defensat que van fer «infinitat» de peticions de suport que va ser «impossible» atendre.

Segons López, havien acordat en les reunions prèvies de coordinació que els Mossos enviarien un binomi als 2.300 centres de votació, que demanarien suport a agents d'ordre públic de la policia catalana i que, en els llocs on no arribessin, farien peticions a Guàrdia Civil i policia espanyola que actuaria a requeriment dels Mossos.

Un suport que, segons ha relatat, no va arribar mai tot i haver comunicat per correu electrònic a les 9.11h del matí a Pérez de los Cobos que necessitaven suport a 233 punts de votació. «El suport que s'havia pactat no es va tenir», ha sentenciat.

A partir d'aquí, ha parlat «d'infinitat» de peticions de suport dels Mossos i que no les van poder atendre amb els efectius de la policia catalana, ja que el dispositiu conjunt no s'estava fent. «Vam fer el que vam poder, agrupant el que vam poder, fent el que podíem fins on podíem i no es va fer més», ha reconegut.

Cap retret de Pérez de los Cobos

A més, ha descrit -a preguntes de l'advocat de Forn, Xavier Melero- que no va rebre cap «retret» per part del coordinador del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos, ni durant l'1-O ni després. I ha parlat d'una «única excepció» quan va anar a declarar en la fase d'instrucció a l'Audiència Nacional i va contactar tant amb l'exsecretari d'Estat d'Interior, José Antonio Nieto, i el coordinador del dispositiu per explicar-los la versió que donaria sobre el dispositiu, que entenia que era conjunt. «No va ser una discussió ni un entrem en consideracions», ha manifestat. Però ha remarcat que va ser l'única vegada que, després de l'1-O, van parlar del dispositiu. «Els ho vull explicar perquè estava sota jurament llavors i també ara i la meva visió dels fets que era contradictòria a la seva», ha defensat.

tracking