Diari Més

La declaració del comissari Ferran López i de policies que van actuar l'1-O, aquesta setmana al Suprem

Trapero va delegar en ell perquè anés a les reunions de coordinació amb Pérez de los Cobos i va ser el cap del cos durant el 155

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, arriba a l'Audiència Nacional, el 23 de febrer de 2018.

La declaració del comissari Ferran López i de policies que van actuar l'1-O, aquesta setmana al SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La declaració del comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López centrarà l'atenció del judici de l'1-O aquesta setmana. Està citat dimecres a les nou del matí i va ser la persona que va assistir a les reunions de coordinació prèvies a l'1-O i que supervisava el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. A més, el govern de Mariano Rajoy el va escollir com a substitut de Trapero quan va aplicar el 155, i es va convertir en el cap de la policia catalana. També declararà el comissari Joan Carles Molinero. Tots dos estaven amb Trapero quan va alertar Puigdemont que els Mossos no «acompanyarien» el procés i complirien la llei. Aquesta setmana també declararan agents de guàrdia civil –citats per les acusacions- que van actuar el diversos col·legis electorals de municipis com Dosrius, Sant Cebrià de Vallalta, Garrigàs, Sant Carles de la Ràpita o Mont-roig del Camp.

Aquesta setmana el judici al Tribunal Suprem es dividirà en tres sessions de dimarts a dijous. Per dimarts 2 d'abril estan citats el comissari en cap de la brigada d'informació de la policia espanyola a Catalunya i el comissari del mateix cos i cap de la brigada de la policia judicial a Barcelona en el moment dels fets. També està citat un inspector del CNP i dos caporals de la Guàrdia Urbana de Badalona per l'incident dels cartells que van implicar el regidor Jose Téllez i on també hi era Jordi Cuixart.

Ja a la tarda, el tribunal ha citat quatre agents de la Guàrdia Civil que van actuar i haurien resultats ferits l'1-O i també un mosso d'Esquadra.

Les explicacions de Ferran López

Dimecres a les deu del matí serà el torn del comissari Ferrán López, que durant els dies 20 i 21 de setembre i també l'1-O era el responsable de la comissaria de coordinació territorial dels Mossos. A més, l'excap del cos en aquelles dates, el major Josep Lluís Trapero, va delegar en ell l'assistència a les reunions que convocava el coordinador del dispositiu policial, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. A més, amb l'aplicació del 155, el govern del PP es va situar com a responsable dels Mossos en substitució de Trapero. López ja ha declarat com a testimoni en la causa oberta per aquests fets a l'Audiència Nacional.

També està citat dimecres al matí un altre comissari del cos, el cap de la comissaria superior de coordinació central, Joan Carles Molinero. Tant ell com López estaven amb Trapero en les reunions del dia 26 i 28 de setembre amb Puigdemont, Forn i Junqueras (aquest últim, només va anar a la del 28) i on va avisar que els mossos no «acompanyarien» el procés i que complirien la llei.

Aquell dia també declararan una dotzena d'agents de la Guàrdia Civil que van actuar l'1-O en centres de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Miquel de Castellgalí, Sant Andreu de la Barca i Sant Iscle de Vallalta.

Dos agents que van revisar els cotxes del 20-S

El dimecres 3 d'abril també declararan a la tarda (estan citats a les quatre) dos agents que hauran de ratificar les actes que van fer sobre els danys dels vehicles de la Guàrdia Civil aparcats davant de la conselleria d'Economia el 20 de setembre.

27 agents en un dia

Per al dijous, el tribunal calcula poder interrogar fins a 27 agents de la guàrdia civil que van intervenir en diversos centres de votació de Catalunya el dia del referèndum. En concret, són agents que van ser a Dosrius, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Esteve de Sesrovires, Sant Carles de la Ràpita, Mont-roig del Camp, Garrigàs i Esponellà.

tracking