Diari Més

Judicial

Demanen gairebé 11 anys de presó per a dos mossos per ajudar una banda de narcos

També es demanen quatre anys per a un Guàrdia Civil que treballava a l’aeroport de Reus

El judici ha de celebrar-se a l'Audiència de Barcelona.

Demanen gairebé 11 anys de presó per a dos mossos per ajudar una banda de narcosViquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia sol·licita deu anys i vuit mesos de presó per a dos mossos d’esquadra i quatre anys de presó per a un guàrdia civil per col·laborar amb una banda de narcos que va traficar amb 1,2 tones d’haixix i el judici del qual començarà finalment demà a l’Audiència de Barcelona.

L’inici del judici, en el qual hi ha imputades 31 persones, estava previst per a aquest dilluns, però el tribunal ha decidit suspendre'l fins demà davant de l’absència d’un dels investigats, la lletrada dels quals ha assegurat que no aconsegueix contactar amb ell des de fa un any.

Es tracta d’un home de nacionalitat veneçolana, en situació irregular i sobre qui consta un decret d’expulsió des de 2014, per la qual cosa el tribunal ha acordat verificar que no hagi estat pres o deportat per procedir, en 24 hores, a la seva detenció immediata sota amenaça de declarar-lo en rebel·lia si no acudeix a declarar.

El procés jutjarà, entre una trentena de persones, els tres agents per haver col·laborat amb el «conglomerat criminal», que durant 2013 i 2014 va traficar amb haixix robat a altres bandes, va sostreure cotxes d’alta gamma per revendre’ls i va extorsionar a individus per cobrar deutes endarrerits.

La Fiscalia acusa els dos mossos d’ajudar a la xarxa «sense arribar a integrar-se plenament a la disciplina del col·lectiu», per la qual cosa els imputa els delictes de suborn, revelació i violació de secrets i omissió de perseguir delictes.

A més de les penes de deu anys i vuit mesos de presó, el fiscal sol·licita una multa de 22.680 euros per a cada un d’ells, els qui informaven a la banda sobre les indagacions policials en contra seu i proporcionaven dades dels titulars i adreces dels cotxes que anaven a robar i als quals trucaven matrícula i quilometratge.

En concret, segons la Fiscalia, una de les agents manté una relació sentimental amb el capitost del col·lectiu i se l’acusa de realitzar «contínues tasques de vigilància» dels vehicles robats que guardaven en l’estacionament del seu domicili, propietat d’una empresa gestionada per un altre dels processats.

L’altre agent, a canvi de compensacions econòmiques, va mantenir informat un dels imputats sobre la situació processal d’un amic seu detingut i va provar d’afavorir la seua posada en llibertat, a més de proporcionar constant informació a la banda sobre les indagacions policials.

No obstant això, la Fiscalia considera que els mossos no van participar «de manera estable» a la banda «més enllà de tals aportacions secundàries», per la qual cosa no els imputa el delicte de pertinença a organització delictiva.

D’altra banda, el fiscal sol·licita una pena de quatre anys de presó per extorsió per a un caporal de la Guàrdia Civil, destinat llavors a l’Aeroport de Reus, des d’on presumptament va ajudar a pressionar el gerent d’un concessionari, causant-li «temor i desassossec», per saldar així un deute que tenia pendent amb l’amic d’un dels processats.

El grup criminal estava format per una estructura jerarquitzada encarregada de sostreure haixix a traficants al nord de l’Àfrica per a la seva posterior venda a Barcelona, per a la qual cosa es traslladaven al sud del país i pagaven membres d’altres faccions, que col·locaven balises de seguiment als farcells de droga.

En els registres domiciliàris, la policia va requisar 1.240 quilos d’haixix, valorats en més de 7,4 milions d’euros.

La banda també aconseguia vehicles d’alta gamma a Catalunya i a Múnic (Alemanya), que robaven o compraven al mercat negre i als que canviaven la matrícula i manipulaven el quilometratge per finançar amb la seva venda la trama de tràfic d’haixix.

Per tots aquests fets, els altres 28 investigats s’enfronten a penes d’entre 27 i 16 anys de presó per fins quinze delictes diferents, entre ells contra la salut pública, falsedat documental, robatori amb força, estafa i tinença il·lícita d’armes de foc.

tracking