Diari Més

Política

Abascal avisa que reclamarà «la detenció de Torra a través de la fiscalia»

El líder de Vox diu que «l'únic cordó sanitari» que cal és contra «els partits separatistes» i aposta per dissoldre els Mossos «i rescatar els lleials»

Santiago Abascal, durant el seu discurs a la manifestació organitzada pel partit a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona

Abascal avisa que reclamarà «la detenció de Torra a través de la fiscalia»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat aquest dissabte a Barcelona que reclamarà a la fiscalia la detenció del president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ha descrit com un «colpista» que «provoca agressions». «Impulsarem a través de la fiscalia la detenció de Torra, i l'únic que oferirem serà un judici just», ha dit Abascal durant una concentració de Vox a Barcelona que ha aplegat 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 15.000, segons els organitzadors. Segons Abascal, «l'únic cordó sanitari» que cal és «contra el partits separatistes», i no contra la seva formació d'ultradreta. Abascal ha apostat per dissoldre els Mossos i «rescatar els lleials» per incloure'ls a la policia espanyola.

Entre crits de «president», el líder del partit d'extrema dreta ha insistit en què «s'ha d'expulsar els separatistes de la legalitat d'una vegada per totes». «Nosaltres els tancarem les portes de les institucions per traïdors i per voler trencar la unitat de la nostra pàtria», ha dit Abascal. El dirigent ultradretà ha dit que «no hi ha cordó sanitari possible perquè és impossible parar aquesta marea de patriotisme i sentit comú».

Abascal ha responsabilitzat l'alcaldessa Ada Colau de l'agressió a una parella de Terrassa als voltants de Plaça Espanya, pel fet que Colau no va cedir el Palau Sant Jordi per a fer l'acte que finalment s'ha celebrat a l'avinguda Maria Cristina. «Això ha passat perquè l’alcaldessa ens ha volgut deixar al carrer a mercè dels terroristes d’Arran», ha etzibat.

El líder ha definit el seu partit com a «radicals de les coses evidents» i «extremistes de la sensatesa».

Sota el lema 'Catalunya por Espanya', els concentrats s'han aplegat per, segons Abascal, reivindicar que Catalunya «no és una nació, sinó quelcom molt més important, una regió d’Espanya». «Reivindiquem el passat gloriós d’Espanya. Ens insulten perquè ens tenen por», ha apuntat.

El líder de Vox ha assegurat que Espanya «es defensa fins les últimes conseqüències», i ha acusat al PP i al PSOE de «regalar als separatistes tota la plata de la casa per aguantar al govern». D'aquesta manera, ha insistit un cop més en la suspensió de l'autonomia de Catalunya per «recuperar-la», i la dissolució dels Mossos d'Esquadra. Entre les banderes espanyoles i de Vox, onejaven nombroses banderes de la Guàrdia Civil.

L'acte ha servit com a presentació oficial d'Ignacio Garriga com a candidat de Vox per Barcelona al Congrés, que ha destacat el tancament de TV3 com un dels objectius del partit.

Per la seva banda, el número dos de la formació i secretari general, Javier Ortega Smith, ha reaccionat als crits dels manifestants que demanaven l'empresonament de Carles Puigdemont. «No tingueu cap dubte que Puigdemont anirà a la presó. I serà gràcies a l'equip jurídic de Vox», ha dit Ortega Smith. «I Torra també anirà a la presó!», ha dit efusivament l'advocat. Respecte el judici de l'1-O, Ortega Smith ha augurat una sentència condemnatòria per la qual «compliran molts anys de presó».

Els manifestants, també de fora de Catalunya

El nombre de manifestants ha evidenciat un cop més el ball de xifres, que l'organització ha quantificat de 15.000, 10.000 més que la Guàrdia Urbana. Alguns d'ells han vingut de fora de Catalunya, com és el cas d'en Miguel, que ha viatjat des de Pozuelo de Alarcón (Madrid) per «acompanyar els nostres germans catalans i sentin que no estan sols». «Som molts els que pensem que Espanya és de tots els espanyols i que aquesta terra és seva però també nostra», ha dit el manifestant, que ha assegurat estar d'acord amb la supressió de l'autonomia de Catalunya perquè les autonomies «han portat més danys que avantatges». «El que està clar és que la situació actual no és bona», ha afegit.

El Daniel, en canvi, viu a Barcelona i s'ha apropat a plaça Espanya perquè, al seu parer, Vox és «l'únic partit que defensa la unitat i la llibertat d'Espanya». «Defensa la llei, que es respecti la legalitat i que tots els espanyols són iguals», ha dit el jove.

tracking