Diari Més

El guàrdia civil que va liderar la investigació de l'1-O, al judici del procés

Dijous declararan diversos agents de l'institut armat per les protestes a Valls i Reus

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, supremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setena setmana del judici del procés tindrà entre els seus testimonis més rellevants al tinent coronel de la Guàrdia Civil que va liderar la investigació sobre els preparatius de l'1-O, unes indagacions qüestionades per les defenses i que van nodrir la causa del Tribunal Suprem contra la cúpula independentista.

A més del comandaments de l'institut armat responsable de gran part dels atestats de la causa del procés, a partir de demà desfilaran ens el Suprem altres guàrdies civils i mossos d'esquadra que van presenciar registres del 20S, així com els observadors internacionals que suposadament va designar el Govern per a l'1-O.

La testifical de Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya i màxim responsable de la investigació sobre l'1-O, està prevista per al demà de dimarts que ve; a la tarda, ho farà el seu número dos al capdavant de la causa judicial que va donar peu als registres del 20S i la detenció de diversos alts càrrecs del Govern català.

Els dos interrogatoris es preveuen extensos, no només pel paper clau d'aquests comandaments en els informes elaborats per l'institut armat sobre el full de ruta del procés, sinó també perquè estan en el punt de mira de les defenses, que dubten de la seva imparcialitat i qüestionen el seu excessiu protagonisme en la instrucció de la causa de l'1-O, sota secret de sumari durant mesos i que va incloure escoltes telefòniques.

La Guàrdia Civil va entrar en joc per indagar l'organització i finançament de l'1-O arran de la denúncia que va presentar un particular per les polèmiques revelacions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, que en diverses conferències va assegurar que el Govern tenia «camuflada» una partida de 400 milions per al referèndum i la independència i que havia obtingut il·legalment les dades fiscals dels catalans.

Els informes que l'institut armat va elaborar en el marc de la causa que dirigia el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona van servir també per alimentar la causa del Suprem contra el Govern cessat i els 'Jordis' i per donar aliment a les tesis de les acusacions.

L'interrogatori a Daniel Baena resulta crucial per a les defenses, en el seu intent de desacreditar la neutralitat d'uns informes policials que donen aire a les acusacions de rebel·lió i malversació, més quan atribueixen al tinent coronel un perfil anònim de Twitter bel·ligerant amb l'independentisme.

Per demà, estan previstos els interrogatoris de dos guàrdies civils el testimoni de la qual pot ser fonamental per aclarir l'abast de les concentracions davant els edificis on es van practicar els registres del 20S ordenats pel jutge de l'1-O: l'oficial al comandament dels efectius de la Guàrdia Civil que van entrar en Economia i el responsable del dispositiu de seguretat.

Entre dimecres i dijous, prosseguiran les declaracions relacionades amb els incidents durant aquesta jornada -en els que la Fiscalia es basa en part per argumentar el delicte de rebel·lió-, amb la testifical de diversos guàrdies civils i mossos d'esquadra mobilitzats amb motiu dels registres.

A més, dijous declararan com a testimonis diversos agents de l'institut armat per les protestes independentistes contra la Guàrdia Civil que van tenir lloc a Valls (Alt Camp), Reus (Baix Camp) i Igualada (Anoia).

Dimecres 27, serà el torn dels observadors internacionals del referèndum, entre ells la neozelandesa Helena Catt -que segons la Fiscalia va liderar una expedició d'experts, pagada amb fons del Diplocat, per supervisar l'1-O-, així com l'exdiputat del Bundestag Felix Von Grundbergm i la parlamentària del Quebec Manon Masse, que testificaran per videoconferència.

tracking