Diari Més

Un agent que va estar a Bigues i Riells: «Companys veterans m'han dit que l'inici del conflicte basc s'assemblava molt»

El guàrdia civil diu que els manifestants cridaven 'Us matarem' i que se li va queda gravada la cara «d'odi extrem» d'un home gran

Imatge general de la façana principal del Tribunal Suprem.

Tribunal SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un agent de la guàrdia civil que va participar en l'escorcoll a la nau de Bigues i Riells on es van trobar uns 10 milions de paperetes ha relatat com va ser la sortida d'aquella zona i ho ha comparat amb el conflicte del País Basc. «No he viscut el conflicte basc, però companys meus veterans m'han dit que el seu inici s'assemblava moltíssim per la cara d'odi de la gent», ha assegurat. El guàrdia civil ha assegurat que el lletrat de l'administració de justícia «tenia por» i que els manifestants que hi havia a l'exterior de la nau van fer diversos càntics, entre els quals 'Us matarem'. A més, ha explicat que li va quedar «gravada» la cara d'un home gran per «l'odi extrem» que mostrava cap als agents. A preguntes de les defenses, ha admès que cap agent va resultat lesionat.

En respostes al ministeri fiscal, l'agent (TIP S17971T) ha explicat que la seva tasca en el registre, on hi havia Pau Furriol com a detingut, era fer el reportatge fotogràfic, i ha descrit el material que s'hi va trobar, entre les quals gairebé 10 milions de paperetes i altre material, algunes de les quals amb el segell de la Generalitat. Dins de dins de la nau, ha explicat que anaven «sentint càntics» i també «algun cop al sostre d'uralita» que ha dit que podria haver estat pel llançament «d'alguna pedra».

En el moment de la sortida, amb entre «100 i 200 persones» concentrades, el guàrdia civil ha assegurat que el lletrat de l'administració de justícia que estava a l'escorcoll «estava molt atemorit» i els va demanar als agents que es traguessin l'armilla perquè no fossin identificats per la «massa» que hi havia, que ha qualificat de «bastant exaltada, amb pancartes».

Segons el que ha relatat, el lletrat els va demanar alguna cosa per tapar-li la cara perquè «no volia que el reconeguessin», i un caporal li va donar un mocador. «Tenia por, era per tenir por, la gent estava bastant exaltada», ha dit. De fet, l'agent ho ha comparat amb el conflicte basc. Ha reconegut que ell no ho va viure, però que companys veterans seus li van dir que «els inicis del conflicte basc s'assemblava moltíssim, de la cara d'odi que tenien». En aquest moment, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat la resposta del testimoni.

L'agent ha explicat que va sortint conduint el cotxe que portava el secretari judicial, a través d'un «passadís». «Hi va haver insults, amenaces, ens van escopir», ha relatat. El guàrdia civil ha assegurat que li va quedar «gravat» la cara d'un home gran: «Tenia un odi extrem cap a nosaltres, com si li estiguéssim traient alguna cosa de la seva família». A més, ha dit que el cotxe va rebre cops, tot i que no va patir danys, i que els companys de seguretat «no podien fer res més que intentar que no es posessin a sota del cotxe». De fet, ha dit que no va atropellar a ningú.

Entre els crits que ha dit que van rebre, ha citat 'Fora les forces d'ocupació' i 'Us matarem'. En respostes a l'advocada de l'Estat n'ha afegit altres, com 'Votarem', 'Les paperetes on estan', 'No us les emportareu' o 'Independència'. L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha preguntat a l'agent si va explicar al seu superior que havia sentit el crit 'Us matarem'. El guàrdia civil ha respost que sí que ho va fer i que no sap perquè no es va incloure a l'atestat. També ha dit no recordar quins crits se senten en els vídeos aportats a la causa d'aquest moment.

En respostes a les defenses, l'agent ha dit que va veure «gent asseguda, gent saltant i gent de peu», ha admès que va veure un sergent i un caporal primer de la Benemèrita «dialogant» amb els manifestants per demanar-los que «s'aixequessin i col·laboressin». També ha dit no té cap dada que l'acció fos incitada per algun dels acusats en el judici, que no hi va haver cap agent lesionat.

tracking