Diari Més

Política

El PSOE demana a la JEC que actuï amb «contundència» contra la «presa de pel» de Torra

Simancas assegura que els nous símbols també contradiuen les ordres de la JEC

«Llibertat presos polítics i exiliats», diu la nova pancarta amb un llaç blanc amb una franja vermella, en comptes del llaç groc de la pancarta anterior.

Torra canvia el llaç groc per un de blanc amb una franja vermella a la façana del Palau de la GeneralitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE al Congrés dels Diputats, Rafael Simancas, ha reclamat aquest dijous a la Junta Electoral Central (JEC) que actuï amb «contundència» contra la «presa de pel» del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha substituït el llaç groc per un nou símbol «partidista» que segons el dirigent socialista també transgredeix les ordres de la JEC. En roda de premsa al Congrés ha reclamat a Torra que «compleixi amb la llei i la democràcia» i l’ha acusat d’estar alimentant el conflicte per treure’n un rèdit electoral sense tenir en compte els problemes reals dels ciutadans. «Espero que la conseqüència d’aquest sainet independentista sigui que el 28-A no tingui ni un sol vot», ha afirmat abans d’assegurar que el govern espanyol «està fent el que ha de fer» mentre PP i Cs el qüestionen.

Cs denuncia davant la JEC la nova pancarta del Palau i reclama que porti Torra a la Fiscalia per possible delicte penal

Cs torna a recórrer a la Junta Electoral Central. La formació d'Albert Ribera i Inés Arrimadas ha presentat una nova denúncia per la pancarta que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha col·locat a la façana del Palau per substituir la que tenia el llaç groc, on es manté la petició de «llibertat per als presos polítics i exiliats» i es reclama llibertat d'expressió amb un llaç blanc i una franja vermella. A la seva denúncia, Cs exigeix a la JEC que ordeni «l'execució forçosa» i «urgent» de la seva instrucció d'eliminar «símbols clarament identificables amb els partits separatistes». De la mateixa manera, la formació reclama que la Junta Electoral posi el cas de Torra i el que ha passat des de la seva darrera directriu en mans de la Fiscalia perquè actuï per possibles «il·lícits penals» en els que asseguren que pot haver incorregut el president de la Generalitat. La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha valorat el canvi de pancarta molt negativament i ha considerat que és «indignant» i suposa «un atac del nacionalisme a més de mitja Catalunya i a la democràcia».

La nova denúncia de Cs reitera els arguments de l'anterior i fa especial incís en «l'incompliment» per part de Torra i el Govern de la darrera directriu de la JEC, que instava el president a retirar els llaços grocs i estelades de tots els edificis oficials. Davant l'actitud del Govern de substituir un símbol per altre i denunciar així la manca de llibertat d'expressió, Cs reclama a la denúncia que la JEC impulsi una «execució forçosa» a mans dels Mossos i que, per tant, es traslladi la instrucció als departaments d'Interior i d'Acció Exterior perquè ho apliquin d'aquesta manera, demanant així la retirada dels nous símbols i pancartes per considerar que no són «neutrals». A més, la denúncia de Cs demana que «es traslladi a Fiscalia» el que ha passat i la reacció del Govern perquè analitzi si hi ha «possibles il·lícits penals en els que hauria incorregut Torra».

Des de les portes del Parlament, on ha presentat la campanya de Cs «En marxa per la llibertat», Arrimadas ha considerat que el canvi de pancartes i símbols és «un nou atac a més de mitja Catalunya i a la democràcia». «És no entendre la democràcia i voler expulsar de les seves institucions a mitja Catalunya. Estem tips que el nacionalisme pensi que els carrers, que Catalunya i que els edifici públics són seus. Ens mereixem unes eleccions justes, netes i lliures, i això vol dir sense propaganda separatista als edificis públics», ha explicat la líder de la formació a Catalunya.

La també candidata al 28-A per Barcelona ha comentat que Cs ha acudit a la Junta davant «l'amenaça a la democràcia que suposa el separatisme, que segueix atacant més de la meitat de catalans, la llibertat i la necessària neutralitat de les institucions públiques». «Hem vist com han passat olímpicament de les resolucions de la Junta perquè no tenen respecte a la democràcia. I els que sí en tenim, seguirem defensant als tribunals, a les institucions i als carrers si cal la democràcia», ha afegit. I és que per a Arrimadas, és «indignant» que l'independentisme actuï així i «es cregui que els edificis públic són només seus i que Catalunya és només del nacionalisme».

En aquest sentit, Arrimadas ha confirmat que en un afany de «defensar la democràcia allà on sigui», no descarten acabar als tribunals ordinaris per denunciar Torra i el Govern per malversació després d'aquesta nova pancarta. «Demanarem informació de qui ha posat la pancarta, quants diners ha costat i qui ho ha pagat», ha sentenciat.

La líder de Cs ha explicat tot això després de presentar la nova campanya del seu partit sota el títol «En marxa per la llibertat», junt al nou fitxatge per a les eleccions del 28-A, l'ex-advocat de l'Estat Edmundo Bal. Arrimadas ha defensat que el partit «no hem deixar de defensar la llibertat mai i ha anat a fer-ho a qualsevol lloc de Catalunya i d'Espanya, sense demanar permís ni perdó», mi per això amb aquesta campanya pretén seguir fent-ho fins i tot a llocs controvertits. «Ens portarà a anar a qualsevol lloc d'Espanya, sense demanar perdó ni permís, seguint defensant la llibertat amb valentia. No renunciarem ni a un pas del país, com no hem renunciat mai a la nostra terra. No acotarem el cap com han fet PP i PSOE, davant el nacionalisme, perquè fins al darrer poble de Girona és tan espanyol com la Castellana de Madrid», ha dit.

tracking