Diari Més

Un comandant diu que els mossos rebien ordres per emissora per apartar-se i evitar imatges quan actuaven cossos estatals

El guàrdia civil veu «unitat d'acció» entre la cúpula d'Interior i Trapero però no aporta proves en l'anàlisi dels correus de Forn

Cordó policial de Guàrdies Civils antiavalots, davant del Pavelló Firal de Roquetes.

1-O, referèndum, RoquetesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un comandant que va analitzar les comunicacions dels Mossos que estaven als punts de votació amb la sala regional (TIP E98218B) ha assegurat que els agents rebien ordres per emissora per «apartar-se» quan arriben els cossos espanyols. L'objectiu, segons ha dit, era evitar que es veiés «cap imatge» de mossos uniformats mentre agents dels cossos espanyols actuaven per aturar les votacions. També ha dit que es va donar «preferència» sobre qualsevol altra novetat que informessin sobre els moviments dels «combois» de policia espanyola i guàrdia civil. El comandant de la Guàrdia Civil també va rastrejar el correu de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i ha dit que, en quant als criteris d'actuació dels Mossos, hi havia «unitat d'acció» entre la cúpula de la conselleria i el major Josep Lluís Trapero. Però preguntat per la defensa de Forn sobre correus on donés instruccions al cos ha dit que no en van trobar.

Aquest comandant de la Guàrdia Civil ha estat encarregat d'analitzar les comunicacions per emissora que es van produir des de la nit del 30 de setembre i durant tot l'1-O. Segons ha manifestat, els agents tenien «ordres» de seguir els moviments dels combois de la policia espanyola. «Aquell matí se'ls recorda que tenien aquesta instrucció que ja se'ls havia donat i que era prioritària», ha explicat el comandant, que detalla que se'ls demanaven passar les matrícules, els moviments dels combois i, fins i tot, en algun cas es demanen també fotografies dels vehicles.

En aquest context, ha dit que tenia «preferència» qualsevol informació sobre aquests moviments i que s'havien de comunicar a la sala regional per emissora. A més, ha relatat que quan es donava aquesta informació sobre el moviment dels combois es demanava des de la sala regional que «s'apartessin» perquè no volien imatges dels cossos espanyols actuant en un punt de votació i els agents dels mossos uniformats al costat. «No volíem que es donés a entendre que estaven participant de l'acció», ha valorat.

En aquestes comunicacions per emissora, el comandant ha dit que en alguns casos concrets els agents també explicaven que havien parlat amb responsables dels locals de votació i els explicaven l'estratègia que tenien si arribava la Guàrdia Civil o el CNP. Ha relatat el cas de la Junquera (Alt Empordà) on el binomi de mossos detalla a la sala regional que si ve la policia espanyola es faria un passadís per arribar fins a la urna, que estaria agafada a la taula amb claus. «També deien que col·locarien en primera línia nens i persones d'avançada edat», ha afegit.

Sobre les comunicacions per emissora, també diu que els agents informaven que s'enduien el material electoral un cop s'havia acabat la votació i que ho feien «previ acord» amb els responsables dels locals de votació.

«Unitat d'acció»

Sobre l'anàlisi del correu de Forn, ha dit que van estudiar una comunicació que li va enviar el major Trapero el dia 26 de setembre de 2017, sota el títol 'Principis d'actuació'. En aquesta comunicació, Trapero es referia a una conversa prèvia i li traslladava els principis d'actuació dels Mossos, adjuntava declaracions que havia fet l'exfiscal José Manuel Maza a A3 i també feia referència a un article del codi penal que recull que sempre s'ha d'actuar evitant causar un mal major al que s'intenta evitar.

Segons el comandant, totes aquestes pautes marcades pel major dels Mossos es van reproduir posteriorment en discursos tant de Forn com de Puigdemont, que van fer seus els criteris operatius que els havia traslladat l'excap del cos. Un fet que ha qualificat de «curiós».

Ara bé, a preguntes del lletrat de Forn, Xavier Melero, i de l'advocada de l'Estat, no ha sabut identificar cap comunicació de l'exconseller demanant al major que variés o modifiqués els criteris d'actuació del cos, ni tampoc que «minimitzés riscos».

«Tot el que era en relació a principis d'actuació hi havia unitat d'acció entre els responsables polítics del cos i el major dels Mossos, però no recordo cap correu que el conseller fes menció a minimitzar riscos», ha manifestat.

Forn i les advertències «d'accions combatives»

Pel que fa a l'anàlisi dels correus de Forn, també s'ha referit a dos informes enviats per la comissaria d'informació els dies 29 i 30 que analitzaven els escenaris possibles per l'1-O. Segons el comandant, es fa esment que ja hi ha centres de votació ocupats i que es fa una «crida» des d'Òmnium i ANC per «custodiar» els punts de votació. També s'incorporen declaracions de la CUP que advertien que si les forces i cossos de seguretat actuaven es trobarien «murs humans». «Ells ja valoraven que si hi havia actuació policials es trobarien accions combatives», ha explicat.

tracking