Diari Més

Un agent que estava a Economia el 20-S diu que des de dins sentia «crits» però que estava «centrat en el registre»

El guàrdia civil explica que el seu oficial va demanar «paciència» a l'hora de sortir perquè la seva «integritat» no estava garantida

Imatge general de la façana principal del Tribunal Suprem.

Tribunal SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un agent de la Guàrdia Civil que va participar en els escorcolls al Departament d'Economia el 20-S ha explicat que des de dins sentia «crits»i que va veure «gent amuntegada»a la porta. La fiscalia li ha preguntat si recorda «incidents»aquell dia o «augment de la tensió», però el guàrdia civil (TIP M77964J) ha remarcat que durant el dia va estar «centrat en el registre»dins de l'edifici i que «no era conscient del que hi havia a fora». Un relat que contrasta amb el que va fer la secretària del jutjat 13 quan va declarar al Suprem, que també va dir que no va sortir de l'edifici en tot el dia. Quan havien de sortir, ha explicat que l'oficial que estava a càrrec del dispositiu d'investigació els va dir que tinguessin «paciència», perquè no es podia «garantir»la seva «integritat»per la gent que hi havia a l'exterior. També ha explicat que, quan va sortir, va veure els cotxes de l'institut armat «destrossats».

A preguntes del fiscal, l'agent ha explicat que quan va arribar a Economia va aparcar un cotxe camuflat a uns «90 o 100 metres»de la porta de la conselleria, a la cruïlla de Rambla de Catalunya amb el carrer Diputació, i que el vehicle «no va patir cap dany»perquè «no era detectable».

L'agent ha relatat com es van fer els registres en diferents despatxos i que aquests van acabar cap a les nou de la nit. Ha explicat que durant l'escorcoll no va sortir de l'edifici, que els van portar entrepans per dinar, i que des de dins va sentir «crits, càntics»i «molt de rebombori». «Durant el dia et vas movent, quan baixava a baix, des del vestíbul, sí que es veia la multitud damunt dels vehicles i es veia la gent amuntegada a la porta», ha dit. Va ser quan va acabar el registre que va pujar al terrat i va veure «la multitud congregada»a l'exterior.

La fiscalia li ha preguntat si recorda «els incidents d'aquell dia»i si «augmentava la tensió», però l'agent durant el dia estava «centrat en el registre»i que «no era conscient del que hi havia a fora». Sí ha dit que quan escorcollaven el despatx de Josep Maria Jové els «crits»dels concentrats «se sentien més alts». «En 18 anys que porto a la Guàrdia Civil, no és normal presenciar un registre així», ha dit.

Un cop acabat el registre, ha relatat que l'oficial que estava a càrrec del dispositiu d'investigació els trasllada que protegeixen els elements intervinguts i que tinguessin «paciència». «Ja sortiríem d'allí, que ens relaxéssim», diu que els va dir, perquè per la gent que hi havia concentrada a la porta no es podia sortir, i que no es podia «garantir»la seva «integritat», ni la de la lletrada de l'administració de justícia ni la dels efectes intervinguts. Segons ha dit, aquest oficial no els va informar de converses amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Finalment, ha relatat, va sortir entre dos quarts de quatre i les quatre de la matinada, moment en què va anar a buscar el cotxe camuflat aparcat, el va portar fins a la porta i hi van posar els elements intervinguts per marxar. L'agent ha explicat que, quan va sortir de la conselleria, va veure els cotxes de la Guàrdia Civil «destrossats»i que va poder constatar que hi havia hagut «molta gent»pel nombre «d'ampolles, de llaunes i de papers»que hi havia per terra.

tracking