Diari Més

El guàrdia civil que va revisar el correu de Cuixart diu que no va trobar cap coordinació amb el Govern per l'1-O

Un atestat identifica Marta Rovira Martínez com a secretària general d'ERC i la defensa del president d'Òmnium assenyala l'error

El magistrat del Suprem Manuel Marchena, intervenint a l'inici del judici el 12 de febrer.

El guàrdia civil que va revisar el correu de Cuixart diu que no va trobar cap coordinació amb el Govern per l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sergent de la guàrdia civil que va estudiar els correus electrònics del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha admès al Tribunal Suprem que de la seva anàlisi no ha constatat cap coordinació entre el Govern i l'entitat cultural en l'organització de l'1-O ni tampoc d'on sortien els fons per a l'organització del referèndum. El sergent (TIP S71761E) ho ha admès en resposta a preguntes de l'acusació popular de Vox. Durant l'interrogatori, l'advocat Benet Salellas, de l'equip de defensa de Cuixart, ha posat en relleu un error en un atestat elaborat pel sergent, ja que va identificar Marta Rovira Martínez com a secretària general d'ERC, quan el nom complet de la dirigent republicana és Marta Rovira Vergés.

En respostes a la fiscalia, el sergent ha explicat que va analitzar correus com un que es referia al 20-S i «es feia eco d'unes paraules de Jordi Cuixart en què demanava als catalans assistir a la concentració de la Conselleria d'Economia». En resposta a Salellas, ha dit que en el correu es convocava la gent a anar «massivament» a la concentració, i ha admès que «parlava d'una convocatòria ferma i també pacífica».

El guàrdia civil també ha fet referència un correu que incloïa una nota de premsa sobre la participació de l'entrenador de futbol Pep Guardiola en un acte on «demanava el suport de la comunitat internacional». Salellas li ha preguntat quin interès té això per a la investigació. «Em va semblar interessant per a la investigació», ha dit, tot remarcant que la seva tasca era «d'anàlisi, no investigadora».

De fet, ha explicat que en un altre correu es parlava d'un informe «elaborat per diversos actors» que estava en projecte i que, un cop acabat, «es remetria a organitzacions internacionals com l'OCDE, el Consell d'Europa i l'ONU». En relació a l'informe, el guàrdia civil ha afegit que «com que no anava dirigit a la societat civil, sinó a organitzacions internacionals, caldria l'acció conjunta i coordinada del Govern i del Diplocat».

També ha detallat correus rebuts amb queixes, com ara un empleat de banca que «recriminava a Òmnium que donés pautes als catalans per treure diners de les entitats bancàries» o un altre que «retreia a Òmnium l'ús d'unes imatges» que feien referència a la campanya 'Casa nostra, casa vostra'.

A la sessió de la tarda, una altra agent que també va analitzar correus de Cuixart (TIP B40743H) ha explicat a la fiscalia el del 20 de setembre del 2017 amb una «nota de premsa» d'Òmnium on recollien les paraules del seu president on «animava a la gent que anés massivament a la concentració» a Economia. I ha afegit, en resposta a la defensa de Cuixart, que afirmava que «la Guàrdia Civil havia traspassat les línies vermelles a l'entrar en dependències governamentals». Sí ha admès, a instàncies de l'advocat Benet Salellas, que demanava que la concentració fos «pacífica».

Salellas ha insistit a l'agent per saber quants correus electrònics va rebre per analitzar. L'agent no ha donat una xifra. Fonts d'Òmnium han destacat que del compte de Cuixart es van extreure 34.000 correus, dels quals se n'han seleccionat 17, i del compte de la presidència d'Òmnium uns 500, dels quals se n'han seleccionat 3.

Sobre el criteri per incloure'ls en l'informe, la guàrdia civil ha dit que seleccionava «els que tenien relació amb els delictes que s'estaven investigant». Salellas ha preguntat quina relació tenen amb els fets la participació de Pep Guardiola en un acte polític a Montjuic al juny del 2017, una queixa d'una ciutadana per haver inclòs una imatge seva en un vídeo d'Òmnium que formava part d'un acte de la campanya 'Casa nostra, casa vostra'.

L'agent ha respost al fiscal que no recorda cap correu on hi haguessin instruccions sobre què s'havia de fer l'1-O.

20-S: «No va ser possible anar a Economia»

Aquesta agent també va participar en la detenció del 20 de setembre del 2017 de la treballadora del Departament d'Economia Mercedes Martínez Martos, i al registre de casa seva. En respostes a la fiscalia, no ha donat detalls sobre el contingut de la documentació es va trobar al seu vehicle i al domicili.

Posteriorment, tenien previst traslladar la detinguda a Economia per escorcollar el seu despatx, però ha explicat que «no va ser possible» anar-hi perquè «no es podia accedir a la zona per la quantitat de gent hi havia concentrada». «Teníem ordres explícites de no intentar apropar-nos a la zona», ha afegit.

En respostes a l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha explicat que ella no va parlar directament amb ningú de la Benemèrita que estigués a Economia, sinó que ho va fer un brigada que estava a l'escorcoll del domicili de Martínez Martos. A més, ha afegit que aquest brigada no li va dir que Sànchez afirmés que no permetria que cap vehicle de la comitiva accedís al Departament. Aquest dimarts, un guàrdia civil que va participar en l'escorcoll del domicili de Josep Maria Jové va dir que el tinent del cos que estava a la seu d'Economia li va dir que l'expresident de l'ANC li havia traslladat que «no permetria» l'entrada de cap vehicle de la comitiva judicial amb detinguts.

Salellas també ha preguntat perquè no es va portar la detinguda al CTTI per registrar el seu despatx, com preveia la interlocutòria del jutjat d'instrucció número 13. L'agent ha explicat que van saber després que no Martínez Martos tenia cap despatx allí.

tracking