Diari Més

Trapero va avisar el 28 de setembre a Puigdemont que els Mossos «no acompanyaven el procés» i complirien la llei

El major i altres comissaris estaven avisats personalment pel TC i la posició del Govern els feia córrer «riscos personals»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha explicat finalment el contingut de la reunió que va mantenir amb Puigdemont, Junqueras i Forn el dia 28 de setembre. Ho ha relatat a preguntes del president del tribunal, Manuel Marchena, que s'ha acollit a la llei que permet al tribunal preguntar per «depurar els fets». Trapero ha explicat que en la trobada els van dir clarament que els Mossos «no acompanyaven el procés independentista», els van «emplaçar»a complir la llei i les ordres judicials i van dir que el cos mai actuaria en contra de la llei i la Constitució. A més, els van dir que estaven «molestos»per declaracions de Forn i Turull sobre l'1-O. També van recordar que tant ell com els comissaris que l'acompanyaven estaven avisats personalment pel TC i corrien «riscos personals». Havia demanat a la reunió que també hi anés Forcadell, que no hi va assistir. «Facin la feina que hagin de fer», ha explicat que li va respondre Puigdemont.

El tribunal de l'1-O havia evitat que la fiscalia preguntés detalls sobre aquesta reunió, que era important perquè s'hi havien referit prèviament dos comissaris del cos, Emili Quevedo i Manel Castellví, durant la seva declaració al Suprem. La raó, que Vox –que era la part que havia demanat el testimoni- no havia preguntat prèviament sobre aquest aspecte. Segons Marchena, segon el 708 de la Llei d'enjudiciament criminal delimita el contingut de les preguntes de les parts a temes que ha preguntat aquell que ha demanat el testimoni (i la fiscalia no l'havia demanat).

Tant Quevedo com Castellví van fer un pas més que Trapero i van dir que a la reunió es va demanar al president que desconvoqués la votació.

Però hi ha hagut un gir inesperat al final del judici, quan Marchena ha recorregut al segon apartat d'aquest article que dona potestat al tribunal a preguntar si considera que es pot «depurar»els fets. El president del tribunal ha preguntat quina preocupació motiva que Trapero demani aquesta reunió, quin missatge volia transmetre i quina resposta va obtenir.

Dues reunions per la preocupació al cos

Trapero ha explicat que hi va haver una reunió prèvia, el 26 de setembre, a la que hi van Puigdemont i Forn i també els comissaris Molinero i López. «Veiem que segueixen en el posicionament i els diem que el cos ha de complir les ordres i directrius de la fiscalia i els instem al compliment de la legalitat», ha explicat.

«No sortim especialment satisfets i demano una segona reunió», ha explicat. A la segona, que es produeix el 28 i amb la interlocutòria del TSJC ja vigent, demana la presència de dos comissaris més (Quevedo i Castellví) per mostrar una «imatge d'unitat de tota la cúpula del cos i que no tinguin cap mena de confusió», ja que veien que el Govern seguia endavant amb el referèndum. Va demanar la reunió a Forn i li va demanar que també hi assistís l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Hi va anar també Oriol Junqueras, que no hi era en la del 26.

Demanen que hi vagi Forcadell i no assisteix

Trapero ha explicat per què van demanar la presència de Forcadell a la reunió. «Tenia importància perquè l'emplaçament a complir l'ordre legal anava més enllà del referèndum», ha explicat, ja que la llei suspesa del referèndum preveia que, en cas de guanyar el sí, els resultats es portaven al Parlament i es declarava la independència. «No sé si se li va dir o no, però no va venir», ha explicat.

«No acompanyarem el procés independentista»

En aquesta reunió del dia 28, Trapero ha dit que la posició que els trasllada va en nom de tot el cos i que li mostren la «preocupació»per l'ordre públic i la seguretat ciutadans. «Els vam dir que hi hauria dos milions de persones al carrer i 12.000 o 15.000 policies actuant i que necessàriament això ocasionaria conflictes greus d'ordre públic i seguretat ciutadana», ha explicat.

A més, també ha detallat que els van «emplaçar a complir la legalitat i les ordres judicial»i els van deixar clar que el cos sí que ho faria. «Els vam dir que no s'equivoquessin amb nosaltres», ha dit. En aquest sentit, van afegir que els Mossos «mai trencarien la legalitat ni la Constitució»i que «no acompanyaven»el procés independentistes.

Les declaracions que en dies previs havien fet membres del Govern també havia molestat el cos, segons Trapero, que s'ha referit a declaracions públiques de Forn i Turull (en unes declaracions el mateix matí del 28 de setembre).

Les notificacions personals que havien rebut del TC advertint-los que podien incórrer en responsabilitat penals si feien res relacionat amb el referèndum –que ja estava suspès- i que, per tant, entenien que el Govern els estava posant en una posició «de córrer riscos personals».

Després d'aquesta exposició, ha relatat quina resposta van rebre de l'expresident de Puigdemont: «Facin la feina que hagin de fer».

tracking