Diari Més

Torra manté els llaços grocs i demana a la JEC que reconsideri la seva ordre de retirada

El president del Govern veu «dificultat legal» per complir amb el requeriment de la Junta Electoral

Pla mig de la pancarta amb el llaç groc que hi ha a la façana de l'Ajuntament de Barcelona.

La Junta Electoral exigeix a Torra que retiri els llaços grocs i les estelades en 48 horesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Quim Torra, mantindrà els llaços grocs als edificis de la Generalitat. Així ho ha anunciat a través d'un comunicat aquest dimecres a la tarda, on concreta que també presenta al·legacions al requeriment de la Junta Electoral Central (JEC), a qui demana que reconsideri l'ordre de retirada. A més, Torra constata que hi ha «dificultat legal» per complir amb el requeriment de la JEC. Així, l'executiu manté tant la pancarta que demana la llibertat dels «presos polítics i exiliats» a la façana del Palau de la Generalitat, com la resta de llaços grocs que hi ha als edificis oficials del Govern.

Torra ha enviat l'escrit a la JEC aquest dimecres a la tarda per denunciar un «nou intent de censura a la llibertat d'expressió per part de l’Estat i posant en dubte la neutralitat» de l’escrit de la Junta Electoral. D'aquesta manera, Torra vol donar una «oportunitat» a l'Estat de rectificar una posició que, segons el president, «vulnera la llibertat d'expressió».

Torra precisa a l'escrit que les resolucions del Parlament han expressat reiteradament que l’estelada és un símbol que representa «un anhel de llibertat i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta». A més, conclou que el caràcter de «símbol partidista», que la resolució de la JEC atribueix a l'estelada, contravé la resolució del Parlament i suposa una «interpretació subjectiva».

Pel que fa a la presència de llaços grocs als edificis de la Generalitat, Torra posa de relleu «la contradicció» que suposa la prohibició de l'exhibició d'aquests símbols en edificis del Govern a fi de mantenir la «neutralitat política». Així, el president creu que l'ordre de la JEC «està afavorint els postulats dels partits que han atacat sistemàticament aquest tipus de manifestació». Tal i com es desprèn del text, la prohibició de la JEC suposa «el reconeixement a uns ideals de partits que concorren a les eleccions».

L’escrit de reconsideració també recorda que el Parlament va rebutjar per majoria absoluta de 88 vots a 40 el 21 de juny de 2018 dues proposicions de llei que instaven la prohibició dels llaços grocs en l'espai públic i els edificis institucionals. Segons Torra, d'aquest rebuig es desprèn una «posició clara» del Parlament a favor de la llibertat d'expressió en l'espai públic i en les institucions.

Finalment, el president posa de manifest la «dificultat legal» que suposa complir amb el requeriment de la JEC, donada la multitud d'edificis públics arreu del territori de Catalunya, en els quals es presten serveis propis de la Generalitat, que, d'una banda, no són propietat d'aquesta institució, i, d'altra banda, molts d'ells no són gestionats directament per l'administració. «En les meves funcions com president tinc l'haver de respectar el dret fonamental a la llibertat d'expressió reconeguda als empleats públics», conclou.

Torra ha abandonat el Palau de la Generalitat a les 19:00 hores d'aquest dimecres.

tracking