Diari Més

Gozalo desvetlla que les «armes llargues» als cotxes del 20-S eren per disparar pilotes de goma

L'excap de la Guàrdia Civil reconeix que no van acordonar els vehicles i que agents d'una unitat especial van usar «esprais de defensa personal» l'1-O

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya durant l'1-O, Àngel Gozalo, durant la compareixença al Tribunal Suprem.

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya durant l'1-O, Àngel Gozalo, durant la compareixença al Tribunal Suprem.Senyal Tribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'excap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, ha desvetllat que les «armes llargues» que hi havia dins dels cotxes del 20-S eren per disparar «projectils de goma» per part de la unitat d'antidisturbis però que no portaven «munició convencional». Ha relatat que hi havia un «equip de seguretat» que donava protecció a la comitiva i que va estar custodiant els vehicles fins que «humanament va ser possible» i que llavors, per la massa de gent, el cap ordena «observar els vehicles des de dins de la conselleria». També ha reconegut que no van posar cap precinte al voltant dels vehicles, tot i que sí ho van fer en d'altres vehicles que estaven registrant altres punts el mateix dia 20 de setembre (hi va haver fins a 41 registres). A preguntes del lletrat Jordi Pina, Gozalo ha negat rotundament l'ús de gas pebre però sí ha dit que unitats espacials de control de masses van usar «esprais de defensa personal» l'1-O.

Durant l'interrogatori per part de les defenses, Gozalo ha donat alguns detalls de l'operació de la Guàrdia Civil durant el registre del 20 de setembre de 2017 a la conselleria d'Economia. El lletrat de Forn, Xavier Melero, li ha qüestionat per què no van desplegar unitats d'ordre quan van veure que hi havia acumulació de gent a la conselleria. Gozalo ha remarcat que la seguretat ciutadana és competència de Mossos, tot i reconèixer que no els van comunicar l'operació fins minuts abans d'aquell mateix dia, quan també van fer 40 registres més.

«Les nostres dotacions eren infinitesimals, no teníem cap braç rotund per donar resposta al que pogués passar», ha justificat Gozalo, que ha negat que ja haguessin arribat els reforços de l'operació 'Copèrnic', que ha dit que van començar a arribar a partir del 21 de setembre.

L'excap de la Guàrdia Civil també ha relatat –a preguntes del lletrat de Junqueras i Romeva- que ja investigaven el procés des d'abans del procés participatiu del 9-N.

Armes llargues per pilotes de goma

Ha estat el lletrat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, qui ha demanat detalls sobre els cotxes que van patir danys durant la concentració d'Economia. Segons ha explicat, quan van arribar a la conselleria els agents no van fer cap perímetre al voltant dels vehicles ni van acordonar els cotxes amb un precinte del cos que indica 'No passar'. Pina, però, li ha posat exemples d'altres registres d'aquell mateix dia on sí es va usar (i respectar) aquest precinte.

«L'opció de posar el plàstic no seria rellevant, no hi ha un protocol dins del conjunt dels mitjans que es donen al personal, i es deixa a la llibertat de cada agent posar o no la cinta», ha explicat Gozalo, que reconeix que en cas d'Economia «no es va posar».

Sobre la custòdia dels vehicles, ha especificat que hi havia un «equip de seguretat» que donava protecció a la comitiva judicial i que va estar davant els vehicles fins que «humanament va ser possible». Llavors, ha justificat que la custòdia es va mantenir però ja «des de dins de l'edifici».

Preguntat per les armes que hi havia a dins dels vehicles afectats, ha relatat que eren «armes llargues susceptibles de llençar projectils de goma» i que usen unitats antidisturbis, però ha negat que fossin armes amb «munició convencional». L'ús de pilotes de goma està prohibit pel Parlament.

Nega ús de gas pebre

Gozalo ha negat rotundament l'ús de gas pebre a col·legis electorals, com el d'Aiguaviva (Girona). «Nego la major, el gas pebre no figura en el kit de la Guàrdia Civil», ha manifestat. Ara bé, sí ha reconegut que agents de les unitats especials de control de masses tenen un esprai «de defensa personal» que poden usar «al seu judici». «No és gas pebre, és un esprai petit i a distàncies curtes fins i tot li pot repercutir a l'agent que l'usa», ha explicat.

«Pot fer-lo servir al seu criteri, però sempre fent un ús proporcional», ha manifestat. En el cas d'Aiguaviva, ha dit que la funció era «obrir camí» i facilitar l'entrada dels agents que s'havien d'endur les armes i que no li consta «cap denuncia de cap ciutadà».

tracking