Diari Més

Rajoy es desvincula de l'operatiu policial de l'1-O però admet «lesions» a ciutadans

Durant la seva intervenció li han mostrat un vídeo on es veu com van actuar els policies contra els votants a la Ràpita

L'expresident espanyol Mariano Rajoy responent com a testimoni a les defenses en el judici al Suprem.

Rajoy es desvincula de l'operatiu policial de l'1-O però admet «lesions» a ciutadansACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy s'ha desvinculat davant del Tribunal Suprem de l'operatiu policial del referèndum de l'1-O. «Jo no m'ocupava de l'operatiu policial, portava la direcció política», ha assegurat. L'expresident ha criticat que si la Generalitat no hagués «cridat a votar en un referèndum il·legal» no hi hauria imatges de «persones i policies lesionats». Preguntat per si estava preocupat per la violència, ha dit que ho estava perquè «no era normal». Pel que fa a la malversació, Rajoy ha dit ara davant del tribunal de l'1-O que «no pot descartar» que es gastés diner públic per al referèndum. Ha dit que fins a 9 cops el govern espanyol va enviar informació provinent de la intervenció de la Generalitat a la Fiscalia General de l'Estat i la Fiscalia del Tribunal de Comptes, i que tampoc es pot descartar «engany» per part del Govern.

A preguntes de la fiscalia, ha dit que «era evident que els esdeveniments que van passar es veien a venir, i això ho sabien tots, no calia ser gaire viu per ser-ne conscient». L'expresident espanyol ha afegit que en una situació com aquella era «normal» que es poguessin produir enfrontaments, «i quan hi ha voluntat en alguns casos concrets que hi siguin».

Rajoy ha assegurat que estava «preocupat», per exemple, per les situacions «d'assetjament» a alguns alcaldes del PSC: «Dir que no hi va haver cap assetjament i cap crítica contra cap alcalde és estar cec». L'expresident ha dit que es van «sorprendre, disgustar i molestar» per alguns esdeveniments, com ara les concentracions davant de la Conselleria d'Economia o davant del TSJC. «No estàvem en una situació de normalitat, era una situació d'anormalitat impròpia d'una democràcia avançada», ha reblat.

«Lamento aquestes imatges»

Després que la defensa de Jordi Cuixart hagi mostrat un vídeo amb votants de l'1-O lamentant l'actuació policial a Sant Carles de la Ràpita i on també es veien càrregues, Rajoy ha afirmat lamentar «molt aquestes imatges». «No m'agraden ni aquestes ni altres, per això l'obligació dels dirigents és treballar perquè no es donin les condicions per veure aquestes imatges», ha afegit.

Tot i això, ha defensat l'actuació dels policies traslladats a Catalunya. «La policia i la guàrdia civil van prestar una funció molt important en defensa dels interessos generals de tots», ha manifestat, afegint que «té la millor opinió» sobre ells.

«No descarta» la malversació

Tot i que el 7 de febrer del 2018 va afirmar al Congrés dels Diputats va afirmar que no es va gastar «ni un sol euro» del FLA al referèndum, ara al Suprem Rajoy ha dit que «no pot descartar» que s'hagin gastat diners públics per a l'1-O. Rajoy ha explicat que van prendre «mesures de control» sobre les finances de la Generalitat i que en un moment determinat es va «obligar» a la intervenció de la Generalitat a enviar la despesa que es feia. També ha remarcat que van recórrer «una partida dels pressupostos dedicada al referèndum».

Tot i això, Rajoy ha afegit que el Ministeri d'Hisenda va enviar «en nou ocasions» informació a la Fiscalia General de l'Estat i al Fiscalia del Tribunal de Comptes sobre documentació rebuda per al Generalitat «quan veia alguna cosa». Ho van enviar perquè el Ministeri «pensava que es podia vulnerar la llei».

I, a més, ha afegit que també hi ha la possibilitat que «s'hagués enganyat» i «ocultat algunes partides». Això, ha dit «ja no li correspon al govern, correspon als tribunals».

tracking