Diari Més

Rull assegura que no va negar l'entrada del 'Piolín' a Palamós

L'exconseller explica que la decisió la van prendre els responsables del port, que va ser «encertada» i «no arbitrària»

Vista parcial del vaixell Moby Dada atracat al Port de Barcelona.

vaixell Moby Dada, Piolín, policies, 1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha negat que fos ell personalment qui negués l'entrada del vaixell que allotjava policies 'Moby Dada' (conegut com 'el Piolín') a l'entrada del Port de Palamós el setembre de 2017. Ha afirmat que la decisió va ser dels responsables del port, que va ser «encertada» i nega que fos «arbitrària». A preguntes de la fiscalia ha dit que ni l'Estat va demanar atracar com a buc d'Estat ni tampoc el consignatari del vaixell va fer una «sol·licitud formal» a través de l'aplicació digital. Rull diu que només hi va haver una «comunicació verbal» amb el port i que, inicialment, es va dir que era per atracar 20 dies per reparar camarots. Rull diu que el moll estava ocupat per creuers i que se'ls va negar entrada perquè sinó caldria «desactivar tota l'operativa del port». Segons sosté, es va assabentar de l'assumpte quan el buc ja anava cap a Barcelona.

Durant l'interrogatori, Rull ha defensat que Ports de la Generalitat no va negar l'entrada del buc Moby Dada a Palamós de manera «arbitrària» i ha justificat que no va usar «els mecanismes establerts per sol·licitar l'amarrament en un port de la Generalitat o de l'Estat». Segons ha dit, no es va demanar permís formal i només hi va haver «comunicació verbal» del consignatari directament amb el port. Per reforçar aquesta afirmació, la seva defensa -exercida per Jordi Pina- ha exhibit al judici documentació on es veu que no hi ha cap comunicació formal i també ha incorporat mail d'intercanvi entre responsables del port i el consignatari del vaixell. A més, ha dit que es va informar que era per «reparar camarots» durant 20 dies i no es va dir res dels policies. Segons Rull, se'ls va negar perquè «el port de Palamós mai ha acceptat llargues estades per fer reparacions».

«Jo com a conseller no autoritzo cada vaixell que demana amarrar, ho van fer els responsables del port de manera seriosa i diligent i ho van fer sense consultar-me», ha explicat Rull, que afirma que «avala absolutament» els que van fer els responsables del port de Palamós. A més, diu que quan es va produir l'incident de Palamós ell no sabia que hi havia policies al vaixell.

A més, ha argumentat que a Palamós els creuers són «la joia de la corona» del port i ha destacat «l'esforç» que s'ha fet des de la Generalitat per consolidar-los. En aquest sentit, ha dit que aquells dies de setembre –i també octubre i novembre- hi havia reserves ja fetes amb companyies que hi feien escala. «Era impossible que pugui coexistir el ferri amb els creuers que tenien reserva», ha emfatitzat. A més, ha dit que hauria calgut «desactivar tota l'operativa comercial» del port per autoritzar l'estada del Moby Dada. «Això seria una hipoteca severíssima per al port de Palamós», ha afegit Rull, que creu que la «fiabilitat» d'un port és fonamental per a les companyies de creuers.

Llavors, ha especificat que des del port el van deixar estar unes hores fondejant a les aigües exteriors del port i se li va demanar que enviés la informació sobre la seva estada. Posteriorment, segons Rull, capitania marítima li va dir al buc que anés a Barcelona. «Allà va canviar d'usos i va dir ara que volia fondejar com a vaixell-hotel», ha explicat Rull, que recorda que allà tampoc se li van acceptar aquests usos. Finalment, a la nit, ha explicat que el govern espanyol fa la sol·licitud formal d'incorporar-lo com a «vaixell d'Estat».

Les exportacions a Barcelona, «en risc»

Rull ha afegit que l'actitud «expansiva» de les forces de seguretat al Port de Barcelona van posar «en risc» l'activitat exportadora, com ara la càrrega i la descàrrega de cotxes. D'aquí que reconeix que va dir que «la presència testosterònica de la policia al port perjudicava les exportacions» i ha dit que feia referència a Barcelona i no a Palamós.

tracking