Diari Més

El judici de l'1-O es reprèn aquest dimecres amb l'interrogatori a Josep Rull

Dolors Bassa i Meritxell Borràs seran les següents en declarar

Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, durant la primera jornada del judici de l'1-O.

Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, durant la primera jornada del judici de l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici al Tribunal Suprem es reprèn aquest dimecres amb l'interrogatori a l'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, per a qui la fiscalia demana que 16 anys de presó per rebel·lió i malversació. Defensat per Jordi Pina, l'exconseller respondrà a la fiscalia i l'advocacia de l'Estat però no a Vox. Després del seu interrogatori, les següents en declarar seran les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs. Per a la primera, la fiscalia també demana 16 anys pels mateixos delictes que per a Rull però per a Borràs (en llibertat provisional) la petició es rebaixa a 7 anys perquè no hi veu rebel·lió sinó desobediència i malversació. La sessió començarà a les deu del matí.

El judici de l'1-O té aquest dimecres una altra sessió destinada als interrogatoris dels acusats, després que ja hagin comparegut davant del tribunal Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i Raül Romeva. Fins al moment, cap d'ells ha respost a l'acusació popular –exercida per Vox- i els dos exconsellers d'ERC tampoc han respost a la fiscalia ni l'advocacia de l'Estat. La previsió és que la resta d'acusats que encara han de declarar sí responguin a totes les acusacions, tret de Vox.

Testimonis a partir de dimarts

Després de Rull, Bassa i Borras encara quedaran per declarar Carles Mundó i Santi Vila (els dos en llibertat provisional), Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell. El tribunal calcula acabar aquesta fase d'interrogatori als acusats abans de dimarts, data a partir de la qual ha començat a citat ja els primers testimonis.

En la primera sessió destinada als testimonis estan citats el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, el president del Parlament, Roger Torrent, l'expresident Artur Mas i, ja a la tarda, l'expresident Mariano Rajoy (citat a les 16 h), l'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i l'exlíder dels comuns al Congrés, Xavier Domènech.

Dimecres les parts podran interrogar l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre d'Hisenda Cristòbal Montoro (tots tres al matí). A la tarda, hauran de declarar l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños. També es cita dimecres Josep Ginesta, Francesc Iglesias i Adrià Comella.

El tribunal també ha fixat les citacions per al dijous. Serà el torn del lehendakari Íñigo Urkullu, el diputat d'ERC a Madrid Gabriel Rufián, l'exsecretari de Podem Catalunya Albano Dante-Fachín, l'expresident del Parlament Ernest Benach, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El Tribunal habilitarà el dilluns si no acaba els interrogatoris als acusats

Segons fonts jurídiques, el tribunal habilitarà sessió del judici de l'1-O el proper dilluns si no ha acabat amb els interrogatoris als acusats aquest dijous. D'aquesta manera, els magistrats descarten allargar el judici a divendres i, en cas que no doni temps a fer totes les declaracions, es faria també vista el dilluns. Si això es produeix, seràla primera vegada en el que va de judici que el tribunal ha d'habilitar una sessió extra per quadrar el calendari que els mateixos magistrats es van marcant.

tracking