Diari Més

Calvo aposta per continuar dialogant amb Catalunya de sortides polítiques

La vicepresidenta creu que els independentistes van mantenir l'autodeterminació perquè començava el judici de l'1-O

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo.

Calvo aposta per continuar dialogant amb Catalunya de sortides polítiquesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha apostat per continuar dialogant amb Catalunya de sortides polítiques. En una entrevista a 'La Vanguardia', ha defensat que «el PSOE té clar que a Catalunya només hi ha una sortida política: dialogar i trobar solucions». Després de desvincular el diàleg amb Catalunya dels pressupostos de l'Estat, Calvo ha opinat que els independentistes van mantenir l'autodeterminació en els seus documents de negociació perquè el moment coincidia amb l'inici del judici de l'1-O. «Ells tenien una setmana molt complicada, amb els seus companys asseguts en el judici. Segurament per a ells era molt difícil canviar de posició», ha argumentat.

Segons Calvo, Pedro Sánchez té una «aposta diferent a la dels presidents de dretes, que volen literalment endimoniar la política espanyola amb els territoris». «És inacceptable que després de 40 anys de democràcia, per a la dreta la política es redueixi a aixecar Catalunya contra Espanya», ha dit.

Segons ella, el govern no vinculava la situació de Catalunya amb els pressupostos, però els independentistes sí que estaven «barrejant les dues qüestions».

Pel que fa al relator, ha apuntat que va haver de sortir a explicar-se per unes declaracions que havia fet Miquel Iceta, «que no tenia interès a introduir cap element de pertorbació». «Però la dreta va atacar en bloc, de manera malintencionada», s'ha queixat.

Calvo ha tret ferro a les declaracions al respecte d'alguns barons del PSOE i del propi Felipe González, i ha insistit que en el partit tots volen el mateix, i les posicions les planteja l'executiva federal i els òrgans corresponents.

També ha explicat que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va proposar el nom de Joan Majó com a relator, exministre socialista i exalcalde de Mataró. En tot cas, ha afegit que no es va arribar a parlar de persones, perquè Aragonès i Elsa Artadi van mantenir l'autodeterminació en els diferents documents que van enviar a Madrid.

Sobre la data electoral escollida, ha indicat que alguns companys del partit van transmetre la seva preocupació pel fet que es pogués fer coincidir la cita electoral amb els comicis autonòmics i municipals. En preguntar-li pel 14 d'abril, apunta que s'opta pel 28 perquè així hi ha dues setmanes més per acabar de tramitar lleis i decrets que per al govern són molt importants.

Entre ells hi ha l'exhumació de les restes de Franco. Calvo ha explicat que el secretari d'Estat del Vaticà li va escriure dijous per dir-li que està a favor d'aquesta iniciativa, i que això ho ha de fer l'autoritat competent.

tracking