Diari Més

Junqueras diu que les acusacions «retorcen» els fets i defensa que no va cometre «cap delicte»

L'exvicepresident lamenta que l'Estat s'ha «negat al diàleg» i que el conflicte no se solucionarà «posant la gent a la presó»

Oriol Junqueras durant la seva declaració al Tribunal Suprem.

Junqueras diu que les acusacions «retorcen» els fets i defensa que no va cometre «cap delicte»Senyal Internacional del Tribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha carregat contra les acusacions perquè considera que estan «retorçant» els fets i ha dit que està «en desacord amb la seva argumentació», que creu que és «forçada». «No hem comès cap delicte, absolutament res, votar en un referèndum no és delicte, treballar per la independència de forma pacífica no és delicte, no hem fet cap dels delictes que se'ns vol atribuir», ha reblat Junqueras insisteix que la via independentista sempre ha estat «cívica i pacífica» i que si no hagués estat així ells hi haguessin estat «al davant» per mostrar-hi oposició. A més, lamenta que la cadira del diàleg «sempre ha estat buida» i que l'Estat s'ha negat a buscar una sortida política al conflicte. «Això no es resol posant la gent a la presó», ha afegit.

En la seva intervenció, Junqueras només ha respost a les preguntes del seu advocat, Andreu van den Eynde. Junqueras, que ha exposat amb detall el seu posicionament polític, fins i tot s'ha arribat a disculpar si usa un to vehement. «Si poso passió és perquè porto any i mig sense parlar i sempre m'ha agradat», ha manifestat.

Ha defensat que van intentar oferir diàleg a l'Estat però que no es va acceptar. «El que vam fer va ser proposar-lo honestament», ha dit. «Nosaltres vam intentar seure en una taula de diàleg en la qual la cadira que hi havia al davant sempre estava buida, sempre, i es trasllada la seva responsabilitat política als tribunals», ha criticat en referència a la gestió que va fer el govern de Mariano Rajoy.

També ha defensat que totes les mobilitzacions que s'han fet a Catalunya han estat «multitudinàries i pacífiques» i ha remarcat que, tot i les «condicions difícils del 155», a les eleccions del 21 de desembre es va mantenir la majoria independentista al Parlament.

Reivindica una sortida política

Per tot plegat, Junqueras ha reivindicat una «solució política» al conflicte a Catalunya. «Està absolutament vigent la voluntat d'una sortida política», ha assegurat durant la declaració. A més, ha recriminat la judicialització del procés. «Això no es resol posant gent a la presó», ha manifestat.

Votar no és delicte

A més, ha defensat que «votar no és delicte però impedir-ho per la força sí», en referència a l'1-O. I ha recordat, a més, que no està recollit en el codi penal i que «es va treure expressament per part del legislador». «Les urnes són imprescindibles per resoldre un conflicte polític», ha afegit. «On està escrit que treballar pacíficament per la independència de Catalunya és delicte?», s'ha preguntat. Per això, ha reivindicat la necessitat de celebrar un referèndum com han fet altres estats com Canadà o el Regne Unit.

També ha reflexionat sobre «el gir» que va suposar la sentència de l'Estatut. Per a Junqueras, des de llavors l'independentisme passa a ser majoritari «almenys en l'àmbit parlamentari» i això provoca la reacció de l'Estat. «Allò que es considerava que era legítim per ser minoritari es passa a tractar com una cosa censurada i es tracta de prohibir i evitar a tota costa», ha lamentat.

El líder d'ERC també ha defensat que en el debat parlamentari es pot «parlar i votar» qualsevol cosa. «El debat parlamentari està protegit en la inviolabilitat tant en la opinió com en el vot i això està recollit en les democràcies liberals des de fa segles», ha explicat davant el tribunal. Ha recordat que el que van portar al parlament formava part de programes «que ningú havia qüestionat» i que era un «mandat democràtic».

Seguirà reivindicant el dret a l'autodeterminació perquè és un «principi democràtic»

Junqueras també ha ditque seguirà reivindicant el dret a l'autodeterminació perquè és «un principi democràtic recollit en tractats internacionals». «Quan hi ha una reivindicació ciutadana, pacífica, reiterada en el temps i significativa, se li ha de donar sortida política. Ho hem intentat, ho intentem i ho intentarem», ha dit a preguntes del seu lletrat sobre com aborden l'autodeterminació. A més, ha defensat que a banda d'estar «a favor de la independència», el seu partit és «moltes altres coses i que tot això és compatible». «No som enemics de ningú ni de res» i ha afegit que «abans que demòcrates som bones persones». També ha negat la violència i ha remarcat que sempre ha actuat «exclusivament de manera pacífica».

«Estimo Espanya»

En la seva declaració ha aprofitat per enviar un missatge de germanor a l'Estat. «Ho he dit molts cops que estimo Espanya, la cultura i la gent i és veritat», ha remarcat. I ha dit que això és compatible amb ser «republicà català» «la millor manera de garantir convivència és en reconeixement entre iguals».

tracking