Diari Més

Les defenses presenten el judici com una causa general a l'independentisme

Primera jornada en què es va poder veure de nou els presos a la bancada, més d’un any després dels fets al voltant de l’1 d’octubre

Judici 1-O

Judici 1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici de l’1-O al Tribunal Suprem va arrencar ahir a les 10.22 hores. Els 12 acusats van entrar a la sala de vistes, nou d’ells traslladats des de les presons de Soto del Real i d’Alcalá-Meco. Els altres tres acusats, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, van arribar a peu al Tribunal Suprem. Tots dotze estaven asseguts junts a la part central de la sala i no al costat ni al darrere dels seus advocats. En el cas dels presos, és la primera imatge pública en molts mesos més enllà de la fotografia que es va publicar dels que estaven a Lledoners. El judici va començar amb les qüestions prèvies, on els advocats intentaran anul·lar el judici al·legant vulneració de drets fonamentals. No es descarta que les declaracions dels acusats comencin aquesta mateixa setmana.

En aquesta primera sessió, els dotze acusats es van assegurar a les butaques centrals de la sala, just davant dels set membres del tribunal que presidia el magistrat Manuel Marchena. Els homes vestien amb americana i alguns presos lluien el pin de consellers de la Generalitat. Jordi Sànchez portava llaç groc, mentre que tots portaven corbata a excepció d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

A dins de la sala hi havia familiars dels acusats –dos per cap–, que van tenir un problema inicial per accedir a l’edifici del Tribunal Suprem fins que no van estar identificats per agents de la Policia Nacional, que posteriorment els van deixar entrar. Tots els familiars portaven emblemes i llaços grocs i no van tenir problemes per entrar-los al Suprem.

A la primera sessió hi va haver la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que va arribar acompanyat del conseller Damià Calvet i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell. En representació del Govern també hi havia la consellera de Justícia, Ester Capella. Altres polítics catalans van fer acte de presència al Suprem amb motiu de la primera sessió del judici, com és el cas del vicepresident del govern, Pere Aragonès, o el president del Parlament, Roger Torrent, tot i que cap dels dos podien entrar a la sala de vistes perquè són testimonis i, per llei, no hi poden accedir fins que no hagin declarat.

Dos observadors internacionals van accedir ahir a l’edifici del Tribunal Suprem acreditant-se com a lletrats amb l’objectiu d’entrar a la sala de vistes del judici de l’1-O per seguir-lo com a públic. Es tracta del belga Frederic Ureel, de l’Advocats Europeus Demòcrates (AED), i del francès Alexandre Faro, membre de la Federació Internacional pels Drets Humans (Fidh). El Suprem va descartar reservar lloc a la sala per a observadors internacionals, però tot i així aquests dos hi van accedir presentant-se com a lletrats en el primer dia de judici.

També hi havia 55 places reservades per a públic. Des de primera hora, simpatitzants de Vox i alguns estudiants de Dret feien cua a l’exterior de l’edifici.

La disposició a la bancada

Per primer cop, a dins de la sala es va veure l’ordre com es van asseure els acusats. Al primer banc ocupaven els tres llocs Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn. A darrera seu s’asseien Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. El tercer banc l’ocupen Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell i, per últim, el quart banc era per als acusats que estan en llibertat provisional: Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, que des de feia temps no apareixien en públic.

tracking