Diari Més

La defensa de Cuixart: «No existeix un dret fonamental a la unitat d'Espanya però sí un dret a la reunió pacífica»

Benet Salellas alerta que si no «es depuren» els escrits de les acusacions el govern espanyol acabarà condemnat a Estrasburg

Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa, durant la primera jornada del judici de l'1-O.

La defensa de Cuixart: «No existeix un dret fonamental a la unitat d'Espanya però sí un dret a la reunió pacífica»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels lletrats de l'equip de defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha alertat de les vulneracions de drets fonamentals i dels «vicis» del procediment judicial i ha demanat al tribunal que no continuï endavant. «És una derrota col·lectiva de la societat espanyola i no ha de començar, si comença entenem que el sistema de drets ha entrat en un univers de riscos irreparables», ha dit en la fase de qüestions prèvies. Salellas ha defensat el dret fonamental a reunió pacífica i ha criticat que el seu representat estigui acusat de rebel·lió per «practicar-lo i defensar-lo». «Manifestacions massives i pacífiques es consideren delicte, això és incompatible amb un estat social i de dret», ha manifestat. A més, ha advertit que no es pot anteposar «la defensa de la unitat d'Espanya als drets fonamentals». «No existeix un dret fonamental a la unitat d'Espanya però sí un dret a la reunió pacífica recollits a tots els tractats», ha sostingut.

La intervenció de l'advocat de Cuixart ha estat una de les més dures. Salellas ha criticat tant la instrucció com les acusacions formulades . Per això, ha demanat al tribunal que «depuri» i «filtri» els escrits de les acusacions per eliminar tot allò referit amb el dret a manifestació pacífica i al dret a la llibertat d'expressió. El lletrat ha recriminat que 50 folis de l'escrit de la fiscalia es dediquin a parlar de les manifestacions. I ha advertit: «Cal depurar els escrits perquè sinó qui condemnaran a Estrasburg serà l'estat espanyol».

En aquest sentit, ha recriminat que en l'escrit d'acusació s'inclou també que Cuixart va usar el lema 'No passaran' durant els registres del 20-S. Salellas ha recordat que és un lema «usat per espanyols demòcrates que lluitaven per la república» i considera que és «molt greu criminalitzar aquest lema».

Encobrir la tortura

Salellas també ha dit que en el procediment s'està «encobrint la tortura» perquè mentre s'inclou «el detall» dels agents ferits es denega la prova sobre els votants que van patir lesions per part de la policia.

També ha alertat del «vici processal permanent» i ha recriminat que el judici es faci al Tribunal Suprem quan Cuixart no ha estat mai aforat. «S'està usant per frenar el procés d'autodeterminació», ha lamentat Salellas.

Nova causa de nul·litat

Per a l'advocat de Cuixart, hi ha diverses causes de nul·litat del procediment i n'ha aportat una de nova, a banda de la vulneració dels drets fonamentals. El lletrat ha dit «bona part» del registre del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia es va practicar «sense ser acordat per l'autoritat jurídica». Segons ha dit, l'ordre del jutjat número 13 de Barcelona era per «registrar quatre despatxos i no tenien autorització per a tot l'edifici». Una qüestió que, segons Salellas, és una «extralimitació».

«Restringir» l'acusació de l'advocacia de l'Estat

A l'inici de la intervenció, el lletrat de l'equip de Cuixart Benet Salellas ha demanat al tribunal que «restringeixi» l'acusació de l'advocacia de l'Estat només a malversació i ha recordat que aquesta acusació es va personar inicialment només per aquest assumpte i que, finalment, ha acabat acusant també per sedició. «Actua de forma indeguda i demanem al tribunal que ho arregli», ha manifestat.

També ha lamentat que les defenses no tinguin tota la documentació aportada per la resta de parts i que el judici hagi començat. Per això, ha dit que com a solució suggereixen al tribunal poder aportar nova prova un cop s'hagi incorporat tota la documental o sol·licitar la suspensió d'algun testimoni si quan el citin encara no ha arribat la documentació pertinent.

Salellas ha detallat que no es tracta de tenir una «actitud dilatòria» ni «buscar que el judici s'allargui» sinó de donar totes les garanties a la defensa.

I ha insistit al tribunal perquè admeti els 20 testiminis que els ha rebutjat i també les tres pericials, inclosa la dels dos experts en ordre públic de la policia metropolitana de Londres.

tracking