Diari Més

Junqueras, a tres dies del judici: «Realment serà jutjada la mateixa democràcia»

El líder d'ERC avisa que «el projecte republicà no defallirà»

Presentació de la candidatura d'ERC, EH Bildu i BNG a Barcelona.

Junqueras, a tres dies del judici: «Realment serà jutjada la mateixa democràcia»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Ens trobem a les portes d'un judici en el qual, a la bancada dels acusats, hi seurem dotze persones encara que, el que realment serà jutjat, serà la mateixa democràcia». Així ho afirma el president d'ERC i cap de llista de la candidatura 'Ara repúbliques' a les eleccions europees, Oriol Junqueras, en una carta que ha llegit aquest dissabte la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en l'acte de presentació a Barcelona de la coalició d'Esquerra amb EH-Bildu i BNG. A la carta, tres dies abans que arrenqui la vista al Tribunal Suprem contra l'1-O, Junqueras afirma ser «plenament conscient de què representa». I per això adverteix que «per molta persecució judicial, violència policial o repressió política que apliquin contra la legítima dissidència, el projecte republicà no defallirà».

A la carta que s'ha llegit aquest dissabte, Junqueras assegura així que els republicans mantindran el seu projecte per «responsabilitat històrica, per compromís ètic amb els ciutadans» i per haver-se conjurat per ser «el refugi d'un model inclusiu de societat que, avui en dia, està amenaçat».

En aquest context, Junqueras ha apel·lat als «demòcrates» per tal que de cara a les eleccions del maig «s'alcin en defensa de la solidaritat, la tolerància, la democràcia i els drets fonamentals». «Que es mobilitzin per blindar un model de societat inclusiu [...]; els demanem que no facin ni un pas enrere davant de l'autoritarisme creixent; nosaltres no el farem», ha reivindicat Junqueras en un carta amb referències històriques en clau europea.

«Ara més que mai hem de defensar els valors democràtics, progressistes i republicans a Europa per tal que Europa entengui que defensar la democràcia i la llibertat a Catalunya, a Euskadi o a Galícia, és defensar el futur democràtic d’Europa», ha conclòs Junqueras des de la presó de Soto del Real.

En un sentit semblant s'ha expressat la seva número 2 a la llista confeccionaran amb EH BIldu i BNG, Diana Riba, que ha intervingut al costat d'Ana Miranda i Josu Juaristi. Riba ha advertit que les europees del maig són «especials» per la dicotomia entre «populisme i esquerra transformadora». Després de presentar ja la candidatura a Galícia i al País Basc, en l'acte d'aquest dissabte al barri de la Sagrera, Riba ha fixat doncs la solidaritat, la cooperació i la defensa dels drets fonamentals com a «base del projecte unitari» entre els tres partits. «Viurem moments que ens posaran a prova personalment i com a país, no és possible preveure com acabaran els conflictes plantejats però la nostra feina és interpel·lar els demòcrates dia a dia, barri a barri», ha insistit la també parella de l'exconseller Raül Romeva.

També el candidat d'ERC a les municipals, Ernest Maragall, ha situat Europa com a «pàtria de futur» com a contraposició a una «Espanya negra», ha dit en referència a la manifestació d'aquest diumenge convocada per PP, Cs i Vox a Madrid. «Veurem l'Espanya de la Inquisició, de la intolerància del franquisme mai abandonat, l'Espanya dels horrors de Goya», ha afegit el candidat dels republicans a l'alcaldia. I en aquest sentit ha reclamat a les bases republicans treballar per ser just «el contrari» dels projectes polítics xenòfobs, antifeministes, racistes o que no vetllen pels «drets civils, polítics i socials».

En aquest context Maragall ha reivindicat els dirigents polítics empresonats, amb menció explícita a Oriol Junqueras, per convertir el «judici de la ignomínia» contra l'1-O en un «judici de la dignitat». «Serà el nostre millor triomf, també el d'Europa», ha conclòs Maragall.

En clau també europea i judicial ha parlat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. «Davant d'una sentència que sembla ja escrita tornarem a treballar per posar esperança en l'Europa dels drets humans», ha dit mentre un ciutadà ha irromput a crit de 'mentider'. «Europa és el camí on hem de treballar per una llibertat que no volem per banderes sinó per donar més benestar a tothom», ha seguit Aragonès.

tracking