Diari Més

Política

El Govern tanca les negociacions amb la Generalitat i rebutja parlar d'autodeterminació

Carmen Calvo assegura que «no és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar»

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El Govern tanca les negociacions amb la Generalitat i rebutja parlar d'autodeterminacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acusat aquest divendres les forces independentistes d’haver rebutjat l’oferta del govern espanyol per al diàleg dins de la llei, i ha advertit que el govern espanyol no anirà més enllà. Segons Calvo, la proposta que l’executiu espanyol ha posat sobre la taula és «el destí final» i «no és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar». A partir d’ara, segons Calvo, el seu executiu centrarà l’atenció estrictament en l’aprovació dels comptes. «Ho hem intentat fins aquest document que tenen amb total transparència, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem el suport de tots els grups parlamentaris a uns pressupostos que necessita aquest país», ha dit la vicepresidenta.

Calvo ha acusat els independentistes de no haver actuat de manera lleial ni amb el nivell de «rigor» i de «transparència» que cal en aquest procés. ERC i PDeCAT, ha dit, no accepten l'última proposta que manté la figura d’un ‘relator’ que «facilitarà la coordinació dels treballs, es convocatòries i fixarà l’ordre del dia».

Segons el document que La Moncloa ha facilitat també a la premsa, aquest ‘relator’ ha d’ajudar «a crear les condicions idònies per al diàleg, donar fe dels acords i determinar el seguiment de la seva aplicació». El document també apunta que formaran part de la mesa de partits dos representants de cada força amb capacitat de decisió a l'Estat i a Catalunya.

Segons Calvo, aquesta proposta és la via per propiciar la convivència «per una via dialogada i legal» i l’executiu espanyol l’ha fet arribar en els últims dies al govern de la Generalitat. Sense èxit, perquè «tenim dos marcs que no estan donant els fruits que haurien de donar» i quan dues parts no tenen possibilitats d’establir un acord «cal parar».

En aquest sentit ha advertit que el seu executiu no anirà més enllà i «no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació». A partir d'ara, ha apuntat, l'executiu espanyol se centrarà estrictament en l’aprovació dels pressupostos.

«Ho hem intentat fins aquest document, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem i demanem el suport de tots els grups parlamentaris als pressupostos d’aquest país», ha dit.

En tot cas ha advertit que si rebutgen els pressupostos els grups independentistes «hauran d’explicar a Catalunya perquè prioritzen a altres tipus d’interessos a solucions concretes a problemes larvats de fa molts anys».

tracking