Diari Més

Religió

Els bisbes catalans abordaran els casos de pederàstia la setmana que ve

La Conferència Episcopal Tarraconense, que se celebrarà dilluns i dimarts a Tiana

L'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, atenent als mitjans de comunicació.

Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, abusos a menorsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa als bisbes de totes les diòcesis de Catalunya, tenen previst abordar la setmana que ve el tema dels casos de pederàstia comesos per religiosos sorgits durant els últims dies.

Fonts eclesiàstiques han confirmat a Efe que els bisbes han inclòs en l'ordre del dia de la seva reunió periòdica de la Conferència Episcopal Tarraconense, que se celebrarà dilluns i dimarts a Tiana (Maresme), els casos denunciats que afecten un monjo de Montserrat -mort fa vuit anys-, tres capellans de l'Arxidiòcesi de Tarragona -un d'ells mort fa dos anys- i un altre de la diòcesi de Girona.

Les mateixes fonts han assenyalat que, ben segur que, els bisbes condemnaran els abusos, demanaran perdó i es posaran a disposició de les víctimes.

A més, també tornaran a conjurar-se per a erradicar aquestes pràctiques en el si de l'Església catòlica i donaran instruccions perquè s'apliquin a totes les diòcesis i congregacions la normativa dictada pel papa Francesc de denunciar tots els casos, inclosos els indicis, davant la Fiscalia i aplicar tot el rigor del dret canònic prenent mesures cautelars contra el denunciat.

De la seva banda, el president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona i doctor en Dret Canònic, Santiago Bueno, ha explicat aquest dijous a Catalunya Ràdio que el Dret Canònic obliga a denunciar també davant la justícia ordinària qualsevol cas d'abusos.

Bueno ha revelat que actualment el Tribunal Eclesiàstic de Barcelona no està investigant cap cas d'abusos perquè no han rebut cap denúncia formal.

El religiós ha assenyalat que per al Dret Canònic tots els abusos de menors són delictes considerats «gravíssims» i que la pena pot incloure l'expulsió de la carrera clerical, «que és la més gran deshonra per a un clergue».

El jurista ha recordat que sempre que un tribunal eclesiàstic obre una causa per abusos ha d'informar-ne la Santa Seu perquè en cap cas la causa quedi oblidada o no es tramiti.

Sobre els abusos a menors, Bueno ha destacat que «és una llaga de tota la societat i és una ferida que ha de curar-se a tota la societat, perquè és molt greu que passi dins de l'Església, però també implica altres àmbits socials».

Respecte a les declaracions de persones que han estat víctimes d'abusos, Bueno ha aclarit que el seu tribunal, que no és competent per als casos de congregacions, que tenen el seu propi tribunal, no pot obrir una causa si no hi ha una denúncia concreta d'una persona amb nom i cognoms disposada a seguir la causa, i ha defensat que «no es poden aixecar sospites contra tot un col·lectiu, això no seria just».

Bueno ha recordat que a l'arxidiòcesi de Barcelona es van produir dos casos d'abusos per part de capellans, un dels quals va ser condemnat pels tribunals ordinaris i un altre va morir abans de ser processat.

El jurista eclesiàstic ha reconegut que hi ha persones a les quals els costa «obrir un procés judicial perquè comporta un cert dolor psicològic, i no tothom hi està disposat, molts només volen explicar el seu cas per rebre un consol espiritual, però nosaltres els expliquem que han de denunciar i obrir un procés judicial».

Bueno ha reconegut que «és possible que l'Església s'hagi distret» en alguns casos d'abusos a menors i ha confessat que per a ell «no és agradable i és un disgust», a més de «la pena» que sent per les víctimes.

tracking