Diari Més

El Suprem accepta Rajoy, Santamaría, Montoro, Torrent, Mas, Urkullu i Trapero com a testimonis

El tribunal rebutja Felip VI, Puigdemont, Rovira i relators de la ONU, sol·licitats per les defenses

El president del PP, Mariano Rajoy, aquest 05/06/2018 al Comitè Executiu Nacional del PP.

Rajoy anuncia que dimitirà com a president del PP: «És el millor per al PP, per a mi, i per a Espanya»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha citat a declarar com a testimonis l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, el president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, l'excoordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, els diputats Gabriel Rufián i Joan Tardà, el lehendakari Íñigo Urkullo i l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo. En una interlocutòria de 112 pàgines, aclareix quines proves accepta i també quins testimonis rebutja. Els magistrats no accepten que declarin autoritats proposades per algunes defenses, com és el cas del rei Felip VI, l'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC Marta Rovira. Tampoc relators de la ONU. El judici arrenca el 12 de febrer.

A mitjans de gener, les defenses dels 12 acusats van presentar escrits on argumentaven per què se'ls havia d'absoldre i també proposaven proves i desenes de testimonis. Les acusacions havien fet el mateix abans, al novembre. Després de dies de deliberacions, el tribunal que jutjarà l'1-O ha emès una interlocutòria on aclareix les desenes de testimonis que cita, entre autoritats, polítics, policies i d'altres.

Accepta tots els testimonis de la fiscalia

Les dues acusacions demanaven 256 testimonis i les peticions eren idèntiques. El tribunal els accepten tots, de manera íntegre. Per part de l'acusació popular, exercida per Vox, es sol·licitaven 69 testimonis. En el cas de les defenses, superaven les 400 peticions (a banda dels que demanen Bassa i Mundó, ja que els seus escrits no s'han fet públics)

Rajoy, testimoni per segon cop

Entre ells, destaca l'expresident del govern espanyol i artífex del 155 Mariano Rajoy (sol·licitat per la fiscalia i la defensa Rull, Turull i Sànchez). Serà la segona vegada que haurà de comparèixer davant d'un tribunal, després que ho fes el 26 de juliol de 2017 en el judici a la trama corrupta del PP, la 'Gürtel'.

El tribunal també s'agafa a la petició de Vox i cita l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, també testificarà.

Altres personalitats polítiques que declararan són el president del Parlament, Roger Torrent (a petició de Vox), els diputats d'ERC al Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián, l'expresident Artur Mas i el lehendakari Íñigo Urkullo (que va intentar fer de mediador abans de l'aplicació del 155 i la DUI) o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Haurà de testificar també l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i l'expresident Artur Mas.

Així mateix, s'ha citat a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, exalts càrrecs d'Economia detinguts el 20 de setembre i investigats al jutjat 13 de Barcelona. De la CUP, també vindran David Fernández, Natàlia Reguant, Mireia Boya i Antonio Baños. En el cas de Boya, també està investigada per aquesta causa al TSJC per desobediència.

Citació de la Mesa del Parlament, investigada al TSJC

També cita els exmembres sobiranistes de la Mesa Anna Simó, Joan Josep Nuet, Lluís Corominas i Lluís Guinó. Tots ells havien estat investigats al Suprem fins que el tribunal va decidir al desembre remetre la seva causa al TSJC. En canvi, no cita com a testimoni a Ramona Barrufet. També testificaran els expresidents del parlament Ernest Benach i Núria de Gispert, el lletrat major del Parlament, Antonio Bayona, i el secretari general del Parlament, Xavier Muro.

Testimonis internacionals

En clau internacional, testificaran els eurodiputats Ana Gomes i Ivo Vagl per explicar el contingut de l'acció exteriors que van portar a terme els acusats i també alguns dels observadors internacionals que van estar a Catalunya per l'1-O: Helena Catt i Paul Sinning.

Hauran de testificar també la presidenta de CCMA, Núria Llorach i el director de 'El Punt-Avui' Xavier Xirgu. I també Joan Ignasi Elena, com a portaveu del Pacte nacional pel referèndum i Carles Viver Pi i Sunyer, president de l'institut d'estudis per a l'autogovern.

L'actual conseller Jordi Puigneró també testificarà per ser el responsable del Cesicat, així com Antoni Molons, actual secretari de Comunicació (abans secretari de Difusió), que va ser detingut per ordre del jutjat 13.

De l'àmbit sindicat, destaca que testificaran Camil Ros (UGT), Javier Pacheco (CCOO), sol·licitats per la defensa de Jordi Cuixart. També Josep Maria Álvarez, demanat per la defensa de Bassa (l'exconsellera va ser durant anys secretària general del sindicat a Girona).

Principals càrrecs policials

També passaran pel Suprem testimonis rellevants de cossos policials. Hi seran com a testimonis l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero i la intendent Laplana. Tots dos estan investigats en la mateixa causa a l'Audiència Nacional i pendents de judici, però el tribunal ha considerat que és pertinent que declarin.

A banda de Trapero, també declararan el cap dels Mossos durant el 155, Ferran López, el coordinador policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i el seu homòleg a l'institut armat, Ángel Gozalo. També compareixerà el secretari d'Estat d'Interior en el moment dels fets, José Antonio Nieto, i el seu homòleg a la Generalitat, Brauli Duart. A més, desenes d'agents de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Guàrdia Urbana.

També s'ha acceptat la declaració de la secretària judicial del 13, Montserrat del Toro, que va haver de sortir de la Conselleria d'Economia el dia 20 de setembre per l'edifici annex. Ja havia estat citada durant la fase d'instrucció com a testimoni protegit.

Ni Puigdemont ni el rei ni Cosidó

Entre els testimonis que el tribunal rebutja destaca el de l'expresident Carles Puigdemont, demanat per la defensa de Junqueras, Romeva , Rull, Turull, Sànchez i Forcadell. El tribunal argumenta que és «manifestament incompatible» que estigui declarat en rebel·lia pel tribunal i hagi de comparèixer com a testimoni perquè estaria obligat a dir la veritat. El mateix passa amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, sol·licitada per les defenses de Forcadell, Romeva i Junqueras.

La defensa de Rull, Turull i Sànchez havia sol·licitat la presència del rei Felip VI pel seu discurs del dia 3 d'octubre. El tribunal ho rebutja i esmenta que la llei ho prohibeix explícitament en l'article 411 de la Lecrim. Tampoc accepta la petició que comparegui el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín.

Tampoc es considera pertinent la proposta de Vox de fer comparèixer l'exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba ni la periodista Pilar Rahola. A més, s'ha declarat no pertinent la testifical del síndic de Greuges, Rafael Ribó.

La defensa de Cuixart, Junqueras i Romeva també demanava la presència del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, després de la polèmica pel seu whatssapp on deia que si Marchena presidia el CGPJ controlaries «des del darrera» la sala penal. El tribunal -presidit pel mateix Marchena- rebutja el seu testimoni perquè diu que aquesta polèmica ja es va resoldre a través de l'incident de recusació plantejat per les defenses. Els magistrats van fer costat a Marchena i van rebutjar per unanimitat les qüestions que plantejaven sobre la seva «falta d'imparcialitat».

Els magistrats també rebutgen la prova pericial proposada per Junqueras i Romeva, que pretenien que un relator internacional i un expert independent expliquessin «el significat i l'abast del dret a l'autodeterminació». Tampoc accepta els relators de les Nacions Unides, experts en drets humans, premis Nobel o l'intel·lectual Noam Chomsky i Paul Preston (propostes de Romeva).

Obligats a dir la veritat

Els testimonis declararan a la sala de plens del Tribunal Suprem després que ho facin els 12 acusats. La llei obliga els testimonis a dir la veritat, sinó podrien incórrer en un delicte de fals testimoni. També han de contestar totes les preguntes que se'ls formulin. Aquestes són diferències clau amb els acusats, que poden negar-se a respondre alguna de les acusacions.

Primer han de declarar els testimonis proposats per la fiscalia, després els de la resta d'acusacions (advocacia i vox) i, per últim, els que han demanat les defenses. Testificaran en l'ordre que apareixen al llistat proposat per les parts, tot i que el president de la sala podrà alterar l'ordre si considera que és necessari per esclarir els fets.

A més, les persones citades com a testimoni no podran assistir de públic al judici fins que hagin declarat. Per tant, autoritats com el president del Parlament, Roger Torrent, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurien d'esperar a testificar per poder assistir a alguna de les sessions.

Durant el desenvolupament del judici, les parts poden renunciar a alguns dels testimonis tot i que hagin estat acceptats prèviament pel tribunal. Ho poden fer si consideren que el que han d'explicar ja no és rellevant. Cada divendres, el tribunal publicarà al web del Tribunal Suprem la previsió de les sessions per a la setmana vinent, amb el detall dels testimonis quan s'escaigui.

tracking