Diari Més

La Caixa de Solidaritat sobiranista esdevé una entitat pròpia i l'ANC i Òmnium se'n desvinculen

El reusenc Ernest Benach en serà el vicepresident i Núria de Gispert la presidenta

Al centre de la imatge, Ernest Benach i Núria de Gispert

La Caixa de Solidaritat sobiranista esdevé una entitat pròpia i l'ANC i Òmnium se'n desvinculenANC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els expresidents del Parlament Núria de Gispert i el reusenc Ernest Benach han presentat aquest dijous a l'Ateneu Barcelonès l'Associació de Foment de la Caixa de la Solidaritat, que no serà dirigida per l'ANC i Òmnium com fins ara, sinó per De Gispert, que en serà la presidenta, i Benach, que farà de vicepresident. L'associació es constitueix, al marge de les entitats sobiranistes que la gestionaven fins ara, per fer front a les despeses jurídiques de totes les persones –siguin polítics o no- que haurien fet «accions cíviques no violentes» emmarcades en el procés cap a la independència. Segons ha explicat la direcció de la nova associació, «d'entrada» només destinaran les quantitats recollides en favor dels afectats pels procés, posant d'exemple els membres dels CDR, tot i que es mostren oberts a «analitzar» casos no relacionats com els de Valtònyc o Pablo Hassel.

En una roda de premsa, la presidenta i el vicepresident de l'entitat acabada de presentar han explicat que s'ha decidit convertir la fins ara anomenada 'Caixa de la Solidaritat' en associació per la demanda de persones que volien donar fons, a més de, «per desgràcia», dels nous casos que s'han anat coneixent d'«afectats» pel que sovint es coneix com a «judicialització» del procés. En aquest sentit, preveuen que a partir del gener, amb el previsible inici del judici de l'anterior Govern de la Generalitat i els Jordis, seran requerits més fons.

De Gispert i Benach han volgut fer un «agraïment» a totes les persones que han contribuït a la caixa en l'últim any i mig –la iniciativa va ser creada la primavera de 2017 amb la primera declaració judicial de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell- i han situat en 9 milions d'euros la quantitat recaptada fins ara. D'aquests, una part han estat destinats al pagament de finances, i ja n'haurien recuperat, segons Benach, 725.000, el que faria que la caixa compti ara mateix amb al voltant de 3 milions d'euros. Davant la situació, el vicepresident de l'associació diu que calen «reforços permanents», en els quals confia ja que creu que «la solidaritat d'aquest poble no té aturadors».

Segons han reiterat els ponents, la nova associació està oberta a tota persona que tingui casos oberts amb la justícia per la qüestió del procés: «no és només per als polítics, com s'ha volgut dir en algun tuit», ha explicat de Gispert, per assegurar que és oberta a «tothom». En aquest sentit, només cal que la persona presumptament afectada enviï un correu electrònic a l'organització, que després analitzarà el cas i decidirà si s'accedeix a la donació. Segons ha explicat Benach, sí que tindrien cabuda casos com el de l'Adrià Carrasco, el membre del CDR d'Esplugues de Llobregat que va marxar a Bèlgica quan la policia va obrir-li un procediment judicial el passat mes d'abril. D'altra banda, caldria «analitzar» si procediments com els dels rapers Valtònyc o Pablo Hassel podrien ser coberts que la caixa de solidaritat.

Amb tot, de Gispert i Benach han volgut explicar que la solidaritat «no es limita» a l'associació acabada de crear, sinó que hi ha altres formes de «solidaritzar-se» amb encausats pel procés, posant l'exemple de l'«àmbit local».

L'expresidenta del Parlament també ha detallat la composició de l'associació, que serà liderada per ella, amb Benach a la vicepresidència, alhora que dos economistes i un notari «que acaba d'accedir a la jubilació». ANC i Òmnium, tot i «donar suport» a la iniciativa, quedaran al marge de la seva gestió.

tracking