Diari Més

Destitueixen l'advocat de l'Estat que defensava la rebel·lió dels presos independentistes

El govern espanyol l'ha cessat per «pèrdua de confiança» després que es negués a rebaixar a sedició i malversació l’escrit d'acusació

Imatge d'arxiu de

Destitueixen l'advocat de l'Estat que defensava la rebel·lió dels presos independentistesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu de Pedro Sánchez ha destituït per «pèrdua de confiança» l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, segons han confirmat a l’ACN fonts de La Moncloa. Bal era cap de l’àrea Penal de l’Advocacia de l’Estat i un ferm defensor de l’acusació per rebel·lió contra els líders independentistes en el judici de l’1-O. Es va oposar a la rebaixa a sedició i malversació en l’escrit d'acusació que el seu departament va presentar al Tribunal Suprem i mantenia una posició enfrontada a l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro. Fonts del Ministeri de Justícia han recordat que el seu càrrec de cap de l’àrea Penal de l’Advocacia de l’Estat és un dels llocs de confiança del cos «i com a tal depèn directament de l’advocada general».

Bal es va negar a signar l’escrit de conclusions on per primera vegada l’Advocacia es desmarcava del parer de la Fiscalia i no acusava per rebel·lió els presos independentistes. Una qualificació dels fets que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va justificar per «criteris jurídics i tècnics» però que part de l’Advocacia –heretada dels governs anteriors- no va compartir.

L’escrit –presentat el 2 de novembre- que Bal no va voler signar no només situava l’acusació en sedició i malversació, sinó que no mencionava en cap ocasió l’existència de cap violència, base per a les acusacions per rebel·lió de la Fiscalia i de VOX. En tot cas afirmava que els líders independentistes van actuar per mobilitzar la ciutadania i que es van produir «situacions de tensió, disturbis i enfrontaments».

Amb la seva destitució Castro unifica el criteri de l’Advocacia de l’Estat abans de l’inici del procés que tindrà lloc en els pròxims mesos al Tribunal Suprem.

tracking