Diari Més

Policies de l'1-O al·leguen que van disparar pilotes de goma davant un «odi extrem»

Posen en dubte la lesió de Roger Español al·legant que en aquell moment s'estava llençant «tot tipus d'objectes»

Imatge de Roger Español, amb l'ull amputat per l'impacte d'una pilota de goma.

Policies de l'1-O al·leguen que van disparar pilotes de goma davant un «odi extrem»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatreescopetersde la Policía Nacional imputats per la seva actuació l'1-O han al·legat avui davant el jutge que van disparar pilotes de goma amb un ús «progressiu i proporcionat» de la força mentre es replegaven perquè grups de persones els llançaven de tot en un clima d'«odi extrem».

Segons han informat fonts judicials, davant el titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona han comparegut avui com investigats quatreescopetersde la Unidad de Intervención Policial (UIP)que l'1-O van disparar pilotes de goma als voltants de l'institut Ramon Llull de la capital catalana, on un jove va perdre la visió en rebre un impacte en un ull.

Davant el jutge, els quatreescopetershan admès que van disparar pilotes de goma, encara que han subratllat que van fer un ús progressiu de la força i han al·legat que no haurien disparat si els concentrats no haguessin actuat amb una «gran agressivitat», llançant-los tanques, pedres i monedes, la qual cosa els va obligar a replegar-se.

Segons els quatre antidisturbis imputats, va ser el cap de grup -que compareixerà divendres que ve davant el jutge com investigat-, el que va ordenar que disparessin, davant l'hostilitat de l'agressió que estaven sofrint per part d'un grup dels concentrats.

Els quatreescopeters, que s'han negat a respondre a les preguntes de les acusacions particulars, han descrit davant el jutge l'ambient de crispació amb el qual es van enfrontar i un d'ells fins i tot ha assegurat que hi havia un clima d'«odi extrem» que no havia vist mai anteriorment.

En els incidents ocorreguts als voltants de l'institut Ramon Llull de Barcelona va resultar ferit amb un ull Roger Español, el jove que va denunciar als agents per les lesions oculars sofertes per l'impacte d'una pilota de goma, i que també haurà de declarar davant el jutge com imputat, perquè hi ha imatges en les quals se'l veu llançant una tanca als policies.

En la causa oberta pel titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona no s'ha pogut identificar per ara el Policia que va efectuar el tret que va lesionar a Español, si bé els onzeescopeters que van actuar en aquella zona estan imputats i hauran de comparèixer davant el magistrat i les acusacions particulars asseguren que saben qui ho va fer, encara que no tenen el seu número de placa.

En declaracions als periodistes, l'advocat Antonio Suárez-Valdés, que representa a dos dels quatre policies que han comparegut avui davant el jutge, ha ressaltat que els agents van acudir a l'institut Ramon Llull a complir el mandat judicial que se'ls havia assignat, per impedir la celebració del referèndum il·legal, i que van ser «brutalment agredits» per part dels concentrats, que els van llançar tanques, pedres, monedes i rodaments.

Segons l'advocat, els policies han al·legat davant el jutge que van fer un ús «progressiu i proporcionat» de la força per respondre a l'agressió que estaven sofrint quan es replegaven per dirigir-se cap a les furgonetes de les unitats antidisturbis, a causa de l'atac que estaven sofrint.

Els agents han insistit davant el jutge, segons l'advocat, en què sempre van disparar les pilotes de goma apuntant al terra i buscant la menor lesivitat: van utilitzar un cartutx verd, el menys dur, i de les tres posicions de tret van optar per la modalitat de dues finestres obertes, que és la que menys dany pot fer en cas de rebre l'impacte.

Sense que aquest aspecte s'hagi qüestionat avui a la sala de vistes, Suárez-Valdés ha posat en dubte que Roger Español fos lesionat per l'impacte d'una pilota de goma, ja que en aquests moments s'estaven llançant «tota classe d'objectes i li va poder donar qualsevol».

En aquest sentit, ha advertit que en cap dels vídeos aportats en la causa es pot veure l'impacte d'una pilota de goma en Roger Español -contra qui es personaran per un delicte d'atemptat a l'autoritat- i que, just abans que aquest jove caigui lesionat no se sent cap tret.

L'advocat ha insistit que els agents van disparar pilotes de goma quan s'estaven replegant perquè els estaven «apedregant» i que ho van fer quan van rebre l'ordre del seu cap de grup: «No disparen perquè a ells els sembli, hi ha una ordre estricta».

A més, ha insistit que ha quedat acreditat que l'ús de la força per part de la Policia l'1-O va ser «progressiu» i «absolutament proporcional al nivell d'agressió que estaven sofrint».

Per contra, JaumeAsens, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, que s'ha personat com a acusació popular en la causa, ha denunciat que als voltants de l'institut Ramon Llull es van disparar 17 pilotes de goma i que el «crim» del que va ser víctima Español suposa la «pàgina més negra» del viscut a Barcelona l'1-O.

Asensha lamentat l'«ocultació i encobriment» per part dels agents imputats a l'hora de detallar l'ocorregut aquest dia.

A més, ha instat al Govern de Pedro Sánchez a que col·labori amb la recerca per ajudar a identificar a l'agent que va lesionar a Español i que prohibeixi les pilotes de goma a tota Espanya, com ocorre a Catalunya respecte els Mossos d'Esquadra des de 2014.

tracking