Diari Més

Un inspector de la policia espanyola durant l'1-O posa en dubte si el que tenien els ferits era «sang o pintura»

L'agent defensa l'actuació per l'actitud «hostil» de les persones congregades als centres i justifica un cop de porra a la cara d'una dona

Una dona ferida davant l'Escola Infant Jesús de Barcelona, després d'una càrrega policial l'1 d'octubre del 2017.

Un inspector de la policia espanyola durant l'1-O posa en dubte si el que tenien els ferits era «sang o pintura»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un inspector en cap de la policia espanyola ha reconegut aquest dimarts davant el jutge de Barcelona que investiga l'actuació de l'1-O que hi havia un centre de comandament del qual contínuament rebien ordres, però no ha especificat qui en formava part. Així ho ha explicat l'advocat d'Irídia Andrés García Berrio, després de les declaracions com a investigats aquest dimarts d'un inspector, un subinspector i dos agents que van actuar a les escoles Mediterrània, Pau Claris i Pia de Sant Antoni. L'inspector en cap ha defensat l'actuació policial i ha afirmat que s'enfrontaven a un «mur humà» i que es van trobar amb l'»actitud hostil» de les persones congregades als centres. L'inspector també ha justificat un cop de porra a la cara d'una dona per part d'un agent i ha assegurat que en algunes ocasions es pot actuar així.

Segons ha explicat García Berrio, l'inspector ha reconegut que hi havia un centre de coordinació, conegut com a 'comandament d'unitat d'intervenció', però no ha especificat ni qui en formava part ni qui com es comunicaven, si bé s'ha entès que era per ràdio. Amb tot, les comunicacions que s'haurien produït entre els comandaments d'aquest centre i els subordinats no s'han lliurat per a la instrucció.

Els policies que han declarat aquest dimarts no han aclarit si algú els va donar l'ordre de carregar contra les persones concentrades a les escoles. Els investigats han respost a les preguntes del jutge, del fiscal i de les defenses, però no de les acusacions. El que sí que han explicat és que havien rebut l'ordre d'actuar amb el criteri policial de «rapidesa» i «major celeritat» per retirar les urnes i poder sortir dels centres.

L'inspector també hauria assenyalat davant el jutge que es van trobar amb l'»hostilitat» i l'actitud «agressiva» de les persones concentrades a fora. Per a l'advocada d'Irídia Marta Bolinches, aquesta afirmació és «especialment greu» perquè «ells mateixos fan referència a les seves comunicacions que l'actitud de les persones era pacífica».

Els advocats d'Irídia també han criticat que les gravacions de les càmeres unipersonals dels agents, que s'enregistren sense interrupcions, no hagin estat lliurades per a la investigació de forma íntegra.

Justificació del cop de porra a la cara

L'inspector ha justificat que un agent pegués una dona a la cara amb la porra, a l'escola Mediterrània. «Depèn del nivell d'agressivitat, es pot colpejar a la cara», hauria afirmat l'inspector davant el jutge instructor. Els advocats d'Irídia han titllat aquestes afirmacions de «molt greus» ja que donar un cop de porra al cap d'una persona «és antireglamentari i està prohibit» i consideren que s'hauria de suspendre de forma cautelar tant l'agent que colpeja com l'inspector que l'ha justificat.

Per la seva banda, el subinspector no s'ha reconegut en el visionat de les imatges com l'agent que colpeja la cara de la dona, si bé llavors ha hagut d'admetre que era un policia que es trobava molt a prop de la mateixa persona en una imatge d'un vídeo on se li veu el número d'identificació.

Sang o pintura

Quan se'ls ha demanat si hi havia persones ferides i amb la cara ensangonada, l'inspector en cap ha respost que no les van veure i que en van tenir coneixement més tard a través dels mitjans de comunicació, segons ha assenyalat Bolinches. A més, l'inspector ha posat en dubte la sang i ha afirmat que no podien saber «si era sang o pintura».

El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha citat a declarar 24 agents i comandaments de la policia espanyola entre aquesta setmana i la propera per la seva actuació durant la jornada de referèndum. Aquest dimecres declararan quatre agents més.

tracking