Diari Més

Òmnium impulsa la plataforma 'Som el 80%' per agrupar els favorables al dret a decidir

La iniciativa reivindica el consens de la població que «no accepta la repressió com a solució de conflictes» i defensa una solució que ha de passar per les urnes

La presentació de la plataforma s'ha fet aquest dimarts al matí

Òmnium impulsa la plataforma 'Som el 80%' per agrupar els favorables al dret a decidirACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Òmnium Cultural ha presentat aquest dimarts la plataforma 'Som el 80%' que pretén agrupar els favorables al dret a decidir i contra «la repressió». Segons el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, la iniciativa «vol ser una expressió de la societat catalana, que és diversa i plural però no accepta la repressió com a eina de solució de conflictes». La plataforma, que s'ha presentat al Convent de Sant Agustí de Barcelona, té el suport d'un centenar personalitats d'ideologies ben diferents. Entre els assistents hi havia els exconsellers d'economia Antoni Castells, Andreu Mas-Colell i Joan Manuel Tresserres, l'exdiputat de la CUP David Fernández, l'exlíder dels comuns Xavier Domènech, l'expresident del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, l'exsecretària general de Podem Catalunya Gemma Ubasart i l'historiador Borja de Riquer.

El vicepresident d'Òmnium ha apel·lat a una «resposta àmplia de país davant d'un judici injust» i ha fet una crida a «sumar les màximes sensibilitats» per tal de trobar una «solució real». «Convidem a totes les persones que ho vulguin, a títol individual, a afegir-se a aquest camp per la llibertat dels presos polítics i també per la solució a aquest conflicte que és polític», ha subratllat. Mauri ha explicat que la plataforma «vol ser un mirall per un Estat que ara mateix està criminalitzant drets fonamentals i manifestacions populars amb voluntat transformadora». «Aquesta societat no està disposada a solucionar els conflictes a cop de repressió ni tampoc de penes de presó, el que volem és diàleg i democràcia», ha reflexionat en veu alta.

«Entenem que davant la situació tan greu que estem vivint, la resposta de país ha de ser àmplia, a poder ser, d'aquest 80% que no està d'acord amb la situació, amb la resolució del conflicte a través dels tribunals i a través de les presons», ha detallat. Per Mauri, «en la mesura que a Catalunya tinguem la capacitat de mostrar aquesta transversalitat i aquesta unitat davant la situació que vivim, això pot ser un mirall de cara a la ciutadania d'arreu de l'Estat». «Entenem que aquest judici pot acabar afectant els drets de tots els ciutadans», ha alertat tot apel·lant a la població de Catalunya i del conjunt d'Espanya a què «respongui davant la situació tan greu».

El manifest de la plataforma 'Som el 80%' defensa dels drets i les llibertats democràtiques i fonamentals, el rebuig a la repressió i la judicialització de la política com a eina per resoldre els conflictes polítics i la defensa d'una solució política. Una via que, segons aquest document, «sempre ha de passar perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir i exercir democràticament el seu futur polític».

Aquesta iniciativa vol apel·lar a la majoria transversal que es va manifestar, per exemple, durant les protestes del 3 d'octubre de l'any passat contra la violència policial de l'1-O. Per ara, la plataforma reuneix un centenar de perfils polítics de sensibilitat diversa que consideren que la solució a l'actual conflicte passa perquè els catalans puguin «decidir i exercir democràticament el seu futur polític» amb una negociació «sincera» prèvia amb l'Estat. Amb tot, no especifica si això passa per un referèndum.

Entre els signants del manifest de la plataforma 'Som el 80%' hi ha polítics de diverses sensibilitats, com els exconsellers Antoni Castells i Andreu Mas-Colell, l'excoordinadora d'Iniciativa Dolors Camats o la periodista Pilar Rahola. La plataforma també reuneix representants de la cultura, com l'actriu Clara Segura o el líder de Txarango, Alguer Miquel.

tracking