Diari Més

Ponsatí: «La declaració d'independència va ser un brindis al sol, no estàvem en condicions de portar-ho a la pràctica»

L'exconsellera afirma que el Govern està fent «autonomisme» i que «s'han de preparar per un escenari d'eleccions»

Clara Ponsatí i el seu advocat Aamer Anwar a la sortida de la vista a Edimburg el 28 de març del 2018.

L'advocat de Ponsatí veu «errors greus» en l'euroordre i diu que serà «clau» determinar que és una «persecució política»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí ha afirmat que la declaració d'independència va ser un «brindis al sol». «El Parlament la va proclamar, però atès el que havia de passar després, tots els que n'haurien d'haver fet alguna cosa sabien que no podien fer-hi res», ha constatat. De fet, Ponsatí ha admès que «tenia coll avall que no estàvem en condicions de portar-ho a la pràctica». L'exconsellera ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la que també ha considerat que el govern de Torra està fent «autonomisme». «Ningú està preparat per unes eleccions al Parlament, en qualsevol cas, tant si són molt immediates o tarden uns mesos és un escenari pel qual ens hem de preparar», ha reblat Ponsatí. A més, també opina que és «insòlit» que els parlamentaris catalans s'asseguin a negociar els pressupostos amb el govern espanyol, quan no s'ha produït cap gest cap als presos.

L'exconsellera d'Ensenyament creu que la declaració d'independència va ser «un accident» causat per les pressions al president Carles Puigdemont. «Va ser una decisió que li va costar molt de prendre, va estar agonitzant, crec que ell mateix no ho tenia clar», ha explicat Ponsatí. «La discussió es va liquidar en fals i això és el que va portar al Parlament a proclamar la independència», malgrat que els consellers que l'havien d'implementar, diu, sabien «que no podien fer res». Per això, l'exconsellera ha afirmat que la proclamació de la República va ser «un brindis al sol».

Per Ponsatí, les desavinences dels partits independentistes de les darreres setmanes al Parlament rauen en la investidura de Puigdemont. «No tenien clara la majoria que tenien el dia 30 de gener, el que hem vist els últims dies és l'esperpent de deteriorament», ha dit. «No hi havia majoria pel que havíem de fer, investir un president que estava exiliat a Bèlgica», ha afegit. I és que per l'exconsellera, la via unilateral no s'ha «exercit mai, perquè no vam ser capaços de fer el que havíem dit que faríem».

Tot i això, considera que la pèrdua de la majoria «tampoc és important atès que davant de qualsevol ordre del Tribunal Suprem ens hem de doblegar. Entenc que els quatre diputats hagin preferit no ser substituïts», ha argumentat Ponsatí. Per tot plegat, ha afirmat que el govern català està fent «autonomisme», ja que de moment, diu, «no hem vist que fes república».

Ponsatí no descarta que es puguin convocar eleccions tant a Catalunya com a l'Estat Espanyol, tot i que no s'atreveix a fixar data. «No sé si seran abans de les sentències. Dependrà del que passi en les properes setmanes i fins a quin punt el govern del president Torra pugui fer la viu- viu», ha assegurat. «Ningú està preparat per fer front a unes eleccions al Parlament, en qualsevol cas tant si són molt immediates o tarden uns mesos és un escenari pel qual ens hem de preparar», ha sentenciat. En el cas d'uns nous comicis, Ponsatí no creu que es torni a presentar, tant per la seva situació d'exiliada com perquè considera que la fórmula de Junts per Catalunya no es repetirà.

D'altra banda, opina que «no és un bon negoci» que els parlamentaris catalans negociïn els pressupostos a Madrid, quan el govern espanyol no ha fet cap gest vers els presos. L'exconsellera ha afirmat que «tenir gent a la presó és una ignomínia inaguantable».

Des de la Universitat de Sant Andrews, a Escòcia, on ha tornat a exercir la docència, afirma que no viu amb normalitat - per la seva situació judicial i la del país-. Tot i això, reconeix que no ha perdut mai la serenitat i es mostra convençuda que podrà tornar a viure a Catalunya.

tracking